KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

26.01.2008.

Bezvremenske crtice: "Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"

Bio jednom jedan dnevnik. Kad sam  počela pisati ni slutila nisam da ću ga u jednom ružnom vremenu zvati i "ratni dnevnik". Pisala sam o svojim strahovima, željama, nadanjima; o našoj ranjenoj mladosti, ali i o optimizmu koji nam je pomogao da ne klonemo duhom.

Bilješku koju sada prenosim napisala sam 30. septembra 1993. godine ( baš u vrijeme prelaska na "zimsko računanje vremena")

"Evo me, tu sam, nisam eksplodirala. Ta, zar bi mi se i to moglo desiti? Jednostavno mi se nije pisalo. Ko će znati zašto. Možda zbog ovog "novog vremena"? Što se njega tiče, drukčije su samo kazaljke na satu, a sve drugo ostalo je isto. Daleko smo mi od evropskog življenja. I tako, sada nam se "skratio dan". Hm, bez iluzije se izgleda ne može! Koje god djelo da čitam, protkano je njom. Eto, na primjer, u "Bihorcima", Ćamila Sijarića: Siromašni Zemko želi da ide u Tursku, bratu, koji mu je poslao pismo u kojem ga odvraća, pišući kako je život težak. Ali, Zemko to nije nikada saznao, jer mu niko nije pravilno preveo pismo, u stvari, nije htio. Naposljetku se Zemko oprostio od svog sela i svoje rodne kuće, ali nešto ga je snažno vuklo natrag. I ... on se vratio. Ličnost koja mi se u ovom romanu takodje svidjela je hadžija. On je bio, kako bi to seljaci rekli, "čovjek od ćitaba". Nesretan je jer svak "mlati" s njim kako hoće. Ali, nije ni on tako naivan: zna skupljati novac od seljaka, jer mu je jedini cilj ponovo otići na Hadž, u Meku. Možda najkomičnija ličnost u djelu je hadžijina služavka Hatema, naizgled priglupa, ali i te kako snalažljiva i okretna. Simpatično je ono njeno: "Nemoj pasti, nemoj se ubiti!" koje bi stalno govorila za hadžijom pa i onda kada su se cijelu prethodnu noć svađali.

Djelo koje takođe plijeni (mislim da su takva sva Sijarićeva djela) je "Konak". Po tematici je znatno drukčije, već samim tim što prikazuje jedan, da se poslužim jezikom kritičara, "bajkoviti svijet harema". Glavni junak romana, hadum Alija je po mnogo čemu sličan hadžiji, ali njegova funkcija je drukčija, a i vrijeme koje neumitno teče. Sve što on želi je da se vrati "svojoj vodi" i "svojoj gori", gdje je bio samo dijete i gdje želi i umrijeti.

Posebno mi se sviđaju sentence na početku svakog poglavlja, koje su protkane kako "narodnom mudrošću", tako i perzijskom filozofijom. Sijarićev stil je dopadljiv i pristupačan široj čitalačkoj publici, što samo potvrđuje kvalitet ovog pisca i vrsnog pripovjedača. Meni, lično, se bar do sada, u njegovim djelima, sviđa to, što ne razradi teme do kraja, nego ostavlja čitaocu da razmisli i to kontemplacijski (tako je i u "Konaku").

Kako bih se osjećala da sam saznala da je Alija stigao u svoje Akovo, do one gore i one vode? Tužno, jer bih znala da mu je još samo smrt ostala. Ona je fenomen, od kojeg svi potsvjesno bježimo!

Sentencu (moto ili levhu) koju bih izdvojila, jer smatram da ima značaj, tačnije da oslikava kontekst radnjei vremena u cijelom romanu, sam doživjela zaista transcendentalno: "VALJA MI IĆI; ALI KUD ONDA KAD STIGNEM NA CILJ?"

Sve je to univerzalna tematika. Divljenje prema piscima koji su aktuelni u svakom vremenu je veliko i neopisivo. Treba se zaista roditi pa postati pisac.

Dok izražavam svoje divljenje " na ovoj hartiji koja ionako svašta trpi", kroz glavu mi je prošla misao: " Da li ima smisla uopšte pisati?" Sada odgovara ona druga strana - Duh: " Ima, naravno da ima!" Znam, ima, ali nije li sve ovo što pišem jedno veliko Bježanje, jedan veliki "Put oko svijeta". Kad o ovome razmišljam, sjetim se dnevnika koji je pisao jedan naš bihaćki pjesnik. Zaista sam bila impresionirana tom snagom izraza i bogatstvom riječi. No, on je odlučio da više ne piše (bar ne u novinama; ja vjerujem da "sebi još uvijek ima šta kazati), jer smo mi samo figure na šahovskoj ploči koje neko drugi pomiče. Kada razmišljam o našoj golgoti, i ja dolazim do istog zaključka. Kako opisati jedno vrijeme u kojem se promjene dešavaju u sekundi??? Mogu se samo postavljati pitanja i beskrajno razmišljati. Htjeli mi to ili ne, rezignirano. Nema djela u kojem nema takvog razmišljanja. Za ovaj put bih izdvojila odlomak iz "Magle i mjesečine", Meše Selimovića:

 

"... A opet, i to je najčudnije od svega, svako će u tom nizanju i smjenjivanju, u tom kratkom svom prolasku, kad na njega dođe red, ponijeti svoju vlastitu muku i mislit će da je samo njegoa zadesila, da samo njega bije led, da njegovu nevolju nije niko propatio. A sve se već dešavalo, i opet je teško kad se desi nekome. Svako od nas uvijek proživi i svi prije nas, i ničiji udes nije pouka, ničija muka utjeha. Ni na što se čovjek ne navikava zato što su to mnogi doživjeli prije njega. Uvijek je bilo rata, otkako svijet postoji, a ljudima je uvijek nanovo teško. Uvijek se dešavalo da je čovjeka stizala nesreća, i nikad se niko ne utješi mišlju: nisam sam, i nisam prvi ni posljednji. " (poglavlje VI, strana 101.)

 

Što više čitam, sve mi je i teže, a opet, ne mogu da ne čitam. Čudan je taj ćitab! Jednostavno me vuče sebi. Slikovito odražava sve o ljudima i njihovom mentalitetu, uslovima življenja, vjeri; odražava i ostaje za vječnost.

Jer... kakvi bismo mi to bili, kada bismo se zanimali samo za sebe: " Mi jesmo, a ne tiče nas se šta je bilo prije ni šta će biti poslije!?" To bi bila sebičnost...

Glavni junak romana "Konak" kaže: "Ja ni na šta ne mogu uticati. Svi događaji su u meni, kao u knjizi, zapisani. Ja ih samo prenosim!"

Šta drugo mogu "mali ljudi", nego da vape za nekim svojim Šer-Anom: "Gdje si???"

Svijeća već dogorijeva, slikovito odražavajući našu golgotu... Ne ponovila se nikada nikome!!!"

 

26.01.2008.

Bezvremenske crtice: S poštovanjem...

"DA JE MLADOST PRAVO MLADIH LJUDI"

 

Da je mladost pravo mladih ljudi

zar bi sijedi uzdisali za ljepotom?

Juče još ja sam se radovao da ću jednom biti starac.

Dosta i te mladosti s gitarama i brzopletošću!

Avaj, mladost me ničem nije naučila.

S godinama vidim da sve manje godina imam.

Vršnjak sam one djevojčice što juri u saonama.

Mila, stani. U budućnost uvijek ćeš stići.

Bio sam u njoj. Divan predio,

ali nigdje nikog od onih koje sam znao

u vrijeme dok smo svrgavali bogove

i bili čuveni po brzopletosti.

Mila, stani. Uvijek ćeš stići da postaneš

udovica budućeg vojnika.

 

IZET KIKO SARAJLIĆ

 

 

26.01.2008.

Budvanske crtice III Svi putevi vode u Stari grad

 

 I tako obiđoh zidine. Impresivno putešestvije :-) Uživala sam udišući miris mora i planinskog zraka. Sliku su narušavali klima uređaji na starim zgradama. Nisu najsretniji spoj drevnog i modernog.

 

*****

Na plaži nije nedostajalo zabave za djecu...

 

 

Vraćajući se naveče iz grada vidjela sam ovu palmu.

U lijepoj je saksiji, ali šta vrijedi kad nije slobodna kao i njene prijateljice u parku preko puta...

 

 

Da li slučajno ili ne, tek jedno slovo ovdje nedostaje :-)

 

 

 

 

 

 

 

25.01.2008.

Bezvremenske crtice: "Ah, ta politika!"

Kao djeca smo se često igrali novinara i pozivali goste u "svoj" politički magazin.

Jedne takve "emisije" se posebno sjećam. Moja prijateljica bila je voditeljica, a ja gošća - političarka .  Bio je to "kontakt - program" pa se za vrijeme intervjua javila i jedna gledateljica (koju je glumila mlađa sestra moje prijateljice; btw. imala je tada osam godina)

Voditeljica ju je odmah pitala šta misli o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji na što je ona odgovorila:

"Ma ne volim ja politiku, SUVIŠE JE ISPOLITIZIRANA!!!"

25.01.2008.

Bezvremenske crtice: Meša Selimović: "Tvrđava"

Meša Selimović nas u svojim djelima impresivno upoznaje s istočnjačkom filozofijom i književnošću. To me oduševljava, kao i stil njegovog pisanja. Međutim, teme su ljudske nesreće, spoznaja da je čovjek "ništa u ničemu", da je rat nužno zlo... Već i sami naslovi slikovito odražavaju šta je čovjek u biti: "Tvrđava", "Ostrvo", "Krug" ... Kao što i imena naših mjesta odražavaju naš jad: Zloselo, Blatište, Jadovnica, Vučjak... Tek kada nas od njih dijeli razdaljina, kada smo sami, u tuđini, poželimo da ih čujemo, jer su NAŠA. (kao što i Šehaga Sočo, na samrti, to želi čuti iz straha pred beskonačnom tišinom i da mu ne bi bilo pusto pred ogromnom pustoši). Eto, već se da naslutiti da se u ovom romanu govori o ljudskoj nesreći.

Prvo što sam zapazila, to je različit kontekst riječi tvrđava.

"... Postidio sam se, pomislio koliko je riječi morao utrošiti, koliko razloga izmisliti, koliko laskavih osmijeha uputiti, da bi mi otvorio teško pristupačnu TVRĐAVU." ...

Vlast je ta, teško pristupačna tvrđava. Šabo, "mali" čovjek nije htio potpuno u to vjerovati, ali se iznenadio, kad je razgovarao s bratom poginulog imama iz Župče. Pitao ga je: "Mrziš li vlast?" Ubila ti je brata! Imamov brat odgovori: "Odvalila se stijena i ubila čovjeka. Mrziš li stijenu?"  To nije stijena, to su ljudi. Nisu ljudi, to je VLAST!"

"... I ubrzo sam se, iz traljave pobune i tobožnje želje za slobodom, vraćao u čvrstu TVRĐAVU njene ljubavi, kao smireni bjegunac koji nije ni odmicao daleko od kapije." ... U ovoj rečenici je sasvim je drugi kontekst. Takav da bih ljudima poželjela bezbroj ovakvih tvrđava!!!

"... Kao i svi ostali, i ja sam se pretvorio u opsađenu i zatvorenu TVRĐAVU, tmurnu i nijemu." ...

"... Rekao je to hladno, s ledenim i šiljatim osmijehom. Uvijek je na straži, uvijek u odbrani: zatvorena TVRĐAVA." ...

Šta reći na ovo? Svaki čovjek je "tvrđava", u čije srce je teško proniknuti. Izgleda da je ta "opsada" neka prirodna samoodbrana, ko će znati!?

Užasnula sam se tvrđave - mučilišta, odakle niko živ nije izišao. (ta mračna tvrđava prisutna je i u "Dervišu i smrti")

Čitala sam ovu knjigu i pisala o njoj u vrijeme ratno....  Snažan mladalački duh odvraćao me od mračnih misli. Morala sam ga poslušati, jer je to bilo ono što nas je držalo, tjeralo naprijed.

Knjige čovjeku pružaju ovakve mračne teme, ali NISU ONE KRIVE! Pričaju one, isto tako, i mudre. poučne priče, ali čovjek neće da izvuče po(r)uku iz njih. Pa KO JE ONDA KRIV!?

Niko neće znati kako nam je bilo na tankoj pehlivanskoj žici, iznad provalije, na opasnom životnom putu!

 

24.01.2008.

Bezvremenske crtice: Razgovor sa samim sobom

U svakom trenutku sam svjesna univerzalnosti... Neprekidno.... Najvise sam je spoznala iz knjizevnih djela. Knjizevnost nam puno govori o zivotu i zato neka knjige uvijek budu otvorene!

Rado se sjetim razgovora koji je sa samim sobom vodio junak iz jedne pripovijetke Hasana Kikica:

"DU - KAT: 

du znaci ti,

kat je sprat,

sprat je boj,

a boj je rat.

 TI-RAT!

Dukate, zbog tebe ljudi ratuju!"

23.01.2008.

Intermezzo: Jedno literarno prepucavanje...

" Po mom misljenju, ima neceg blesavog u covjeku koji nosi bijela odijela, pogotovo u New Yorku."  (pisac Norman Mailer o piscu Tomu Vulfu)

"Psa predvodnika ostali stalno pokusavaju ujesti za zadnjicu."  (Tom Vulf: odgovor Normanu Maileru)

" To sto ti zadnjica krvari, uopste ne znaci da si predvodnik!" (Norman Mailer, kraj literarnog prepucavanja)

 

21.01.2008.

Intermezzo:Psihologija licnosti

Dogodilo se ovo u vrijeme poslijeratno. Sjecate se sigurno kakvi su redovi bili kad bi doslo brasno, ulje i ostale zivotno vazne namirnice. Stajala sam jednom tako u dugom redu. Naisao je jedan covjek i ne obaziruci se ninakoga, povikao:

JA zurim,  JA imam prednost! Morate me pustiti, znate li vi ko sam JA!?

Tada mu je prisla jedna nane i rekla: E moj sinko, i JA sam JA svak je JA! Stani u red i cekaj!

20.01.2008.

Budvanske crtice II Zurim polako...

Obilazak Starog grada

Prijeko prece, naokolo blize... Tako sam se ja uputila prema Starom gradu okolo-naokolo... Moj istrazivacki duh nije mi dao mira. S drustvom ili bez njega nisam mogla zamisliti da uvijek idem na isto mjesto.  Svaki dan sam  isla drugdje... vec gdje me put nanese...

Setajuci tako, nisam mogla a da ne zapazim brojne ponude za krstarenja, suvenire i druge atrakcije koje su mamile turiste...  (kao sto vidite, natpisi su na vise jezika - sve za turizam!!!)

 

 

 

Vidjela sam i jednu baku koja je prodavala svoje rucne radove. Dok je cekala kupce, vrijedno je plela. Svaki dan bila je na istom mjestu. Nije joj smetala ni vrucina...

 

 

Stigla sam u Stari grad. Popela sam se na zidine i kruzila okolo. Uzivala sam u prelijepom pogledu. Evo za pocetak dvije fotke, a objavit cu linkove pa mozete pogledati i video...

Pogled na plazu Richardova glava na kojoj sam se cesto kupala i suncala

 

 

Crkva Svete Trojice (izmedju nje i crkve Svetog Ivana na tzv. Trgu izmedju crkava je ljetna pozornica na kojoj se u sklopu grada teatra odrzavaju mnogobrojne predstave i promocije) Na Trgu pjesnika odrzavaju se veceri poezije.

 

http://img532.imageshack.us/my.php?image=img0562tw4.flv

 

http://img532.imageshack.us/my.php?image=img0565sp1.flv

 

http://img532.imageshack.us/my.php?image=img0566rg9.flv

 

P.S.: Suveniri: Isti kao u svim ljetovalistima. (razglednice, nakit i tanjiri ukraseni skoljkama, ogledalca i jos svasta nesto). Predstavit cu nesto drukcije, nesto sto je svojsteno samo Crnogorcima. Najbolje je znati se saliti na vlastiti racun

 

20.01.2008.

Intermezzo:Rjecnik proslog vremena...

Automat kaze: "Dobrodosli u glavni izbornik! Za provjeru stanja na racunu, priisnite 1, za nadoplatu racuna bonom pritisnite 2, za odabir vasih postavki pritisnite 3, za pristup sluzbi za korisnike pritisnite 4, za izlaz SPUSTITE SLUSALICU. A ja se pitam: kako, kad je rijec o MOBITELU?!

19.01.2008.

Budvanske crtice I Bas kao u vicu...

All inclusive...

Dok se autobus lagano spustao magistralom, uzivala sam u suncu i prelijepom pogledu na budvanske plaze. Posmatrala sam sta se promijenilo od proslog ljeta. Grad je krasio prelijepi novi bulevar. Cetiri su saobracajne trake, ali guzve su velike. To je ljeti normalna slika. Uocila sam i puno tabli s natpisima na ruskom jeziku. Toliko je Rusa zadnjih godina na cg primorju da mjestanima nije ostalo nista drugo, nego da se prilagode. Autobus je ubrzo usao u stanicu. S nestrpljenjem sam izisla van. Cudno je kako su ti autobusi na sprat niski. Morala sam hodati povijenih ledja, ali ko je meni kriv sto sam "previse" porasla. Cim sam ugledala ljude kako nose kanistere i toce vodu iz cisterni, odmah mi je bilo jasno sta se desava. Opet u Budvi za vrijeme turisticke sezone nije bilo vode. Iako su obecavali da ce taj problem rijesiti, ocigledno nisu. Stara boljka: da bi hoteli i turisticka naselja imali vodu, ostalima su uveli redukcije. Ljudi su se snasli kako su znali i umjeli. Vecina je napravila hidrofore. Osim natpisa: "Sobe", "Apartmani", obavezno ima i dodatak "Voda obezbijedjena". Mogao se cuti i vic: Na cg primorju uvedena je usluga all inclusive: VODA I STRUJA...

Nakon pariskog reda nesto mi se teze bilo navici na redukcije. Tata mi je objasnio "strategiju" da voda dodje negdje oko dva ili tri sata iza ponoci i da tada treba napuniti kanistere. Tada bih se obicno vracala iz grada pa mi to nije predstavljalo problem. Nego necu vise o negativnostima.

Iako sam putovala cijelu noc, umor nisam osjecala. Kao i prethodnih godina, odmah bih pocela pripreme za plazu. Obicno bih isla u Stari grad, na plazu koju zovu Richardova glava. Iako ima i puno bliza, Slovenska plaza isla bih namjerno gdje je dalje jer volim setati. Budvanska obala se proteze u obliku velikog luka, tako da se, kad se posmatra iz Starog grada, Slovenska plaza cini kao da je na drugoj obali.

Prosla sam pored plaznog bara u kojem je prethodnih godina pjevao Sergej Cetkovic. Ovog ljeta nije tu pjevao. Bilo mi je neobicno jer sam ga navikla slusati, ali nema veze jer u Budvi zaista ima mjesta za dobru zabavu i za svaciji ukus. Stigla sam na plazu i odmah probala da li je more slano. Haha, sala mala! "Super", pomislila sam, "ove godine nije tako hladno!". Prosle godine je prvih dana bila tako hladna voda da se nije moglo ni pokvasiti. Kakav je to bio fenomen. Vani cetrdeset stepeni a u vodi smrzavanje. Stariji ljudi su objasnjavali da je to vjerovatno naisla neka struja.

Na plazi bih obicno ostajala negdje do devetnaest sati,a onda se lagano uputila kuci, popila kaficu a onda se spremala za izlazak. To su bili moji svakodnevni rituali. Kao neko ko dugo bude na moru (a ostajala bih obicno mjesec dana) uopce nisam zurila niti "ganjala " da posto-poto dobijem boju sto prije. To mi niko nije vjerovao :-) jer bih se vratila tako preplanulog tena da su me svi pitali jesam li ja to bila u Maroku, a zatim dodali: "Pa moras imati takvu boju kad si bila u Crnoj Gori :-)" 

Prvu noc u gradu provela sam u "ispitivanju situacije". Kafici su svi bili na svom mjestu :-) Muzicki stilovi su se mijesali (pop-rock, turbo-folk, techno, house....). Jos nisam smislila kako da nazovem taj mix?!

Rafailovici

 Polako sam se uputila prema stajalistu turistickog vozica. Ja kao ja: nisam isla na ono najblize, nego na pocetno,blizu Starog grada. Bas sam trazila sebi posla jer su me nazuljale japanke, ali kad volim setnju, neka mi bude! :-) 

Vozic je vozio setalistem, duz svih plaza, prema Becicima i krajnjem odredistu, Rafailovicima koje je popularno po djecijem odmaralistu i prelijepim pjescanim plazama.

Pogled iz vozica: Ovu zanimljivu kucu, cija je terasa u obliku tulipana sam posmatrala i prethodnih godina a sad sam je konacno "ulovila" digitalcem. :-)

 

Nakon predivnog dana, provedenog u kupanju i suncanju, u predvecerje sam malo prosetala i dosla do Kapetanove konobe. Kako i prilici imenu, pred ulazom je stajao ovaj atraktivni kapetan i docekivao goste. Kad sam nakon nekoliko dana opet dosla u Rafailovice, nije ga vise bilo.

 

 

Pozurila sam da stignem na vozic jer se vec pocelo smrkavati. Uvijek je prepun u to doba jer se svi vracaju s plaze. Kad sam stigla u Budvu, jos sam malo prosvrljala pored ringispila. Haha, nostalgija.

 

 

 

Neobicno mi je bilo sto se ranije smraci. Kako ljeto odmice to je i normalno zar ne? Ali, nakon pariskih noci jasno je zasto sam se tesko navikla. Tamo je i poslije dvadeset i dva sata bio jos dan. (kao sto ste na onim fotkama s pariskih plaza mogli i vidjeti)

Zanijela sam se razgledajuci i isla polako. Kad sam stigla kuci, tata je bio zabrinut gdje sam do sada. Hm, bez obzira koliko godina imali poslovicno je da smo za roditelje stalno "mala djeca"  i misle da se o nama uvijek trebaju brinuti...

07.01.2008.

Intermezzo Pcelica Maja

Sigurno ste se pitali zasto je moj blog u znaku pcelice Maje? To mi je bio omiljeni crtani film od ranog djetinjstva. Krasila je ona moju prvu skolsku torbu, skupljala sam slicice i lijepila u album, a ujko mi je iz Parisa donio i magnet u obliku pcelice Maje. Cuvam ga i danas kao sto i sa zadovoljstvom pratim reprize ovog legendarnog crtica. Naravno, procitala sam i knjigu "Pcelica Maja", Waldemara Bonselsa po kojoj je ideja za film i nastala.

Mozda je animacija zastarjela i pomalo smijesna danasnjoj djeci, ali ovaj simpaticni crtic poucan svakako jeste. To je neosporno! Juce sam gledala jednu epizodu. Pcelica Maja se divila ptici kako lijepo pjeva. Pozeljela je da i ona tako lijepo zna pjevati. Slusajuci pjesmu zanijela se i previse priblizila. Ptica ju je tada poganjala. Maja se uplasila. Mislila je da joj nece umaci. Jedva se sakrila. Legla je na list i placuci pomislila: "Zasto i ja nisam tako velika?" Utom je zaspala.... Postala je veeeelikaaaaaa divovska pcela. Pokusala se spustiti na lisce i cvijece ali bi ih zgnjecila. Cudila se sta se to desava. Svi insekti koji bi je sreli su pobjegli. Cak i njeni prijatelji. Maja ih je uzaludno zvala da se vrate i ubjedjivala kako je to ona, njihova pcelica Maja i kako im nece uciniti nista nazao. Cak se i ptica koja ju je prije ganjala uplasila kad je vidjela kolika je. Maja je najprije bila sretna jer joj se zelja ispunila i sto je konacno porasla velika, ali sreca je kratko trajala. Rastuzila se jer je bila usamljena. Pritekla bi u pomoc svima koji su bili u nevolji: spasila je prijatelja Pavu od strsljenova, pomogla stonogi da se popne na panj i izvukla jednu bubicu iz vode da se ne udavi. Niko joj nije bio zahvalan. Svi su bjezali od nje. Ocajna, uputila se u kosnicu, nadajuci se da je njene prijateljice pcele nece iznevjeriti. Ali, cim su je pcele ugledale, odmah su proglasile uzbunu i zatvorile joj vrata. Nisu  vjerovale da je ona zaista pcela. Maja ih je ubjedjivala da jeste i rekla da ce skupiti puno meda. Kad je dosla na livadu i spustila se na cvjetove, oni nisu mogli izdrzati njenu tezinu. Pcele su je ismijale. Maja je zaplakala i vikala: Ja sam pcela, ja sam zaista pcela! Pustite me u kosnicu!"

U tom trenutku je naisao Pavo i probudio je iz sna. Nije mu bilo jasno zasto se toliko obradovala. Maja je bila presretna sto je to bio samo SAN i sto je ipak samo jedna mala pcela i sto moze letjeti s cvijeta na cvijet, skupljati med i bezbrizno se odmarati na listu. Naisao je skakavac Flip i kad ju je ugledao na cvijetu rekao: "Jedi Majo da porastes!" Ona se stresla i rekla: "Necu da porastem, hocu uvijek da budem ovako mala!"

06.01.2008.

I to ce proci...

Evo prodje prva sedmica u OVOJ, 2008. godini, a moram priznati da praznicna atmosfera jos ne prestaje. Nastava traje jos pet dana. Uvijek sam mislila da polugodiste treba da se zavrsi 31.decembra jer poslije praznika zbilja vise nema nista od ucenja iliti kako neki mladji blogeri ovdje vole naglasiti (m)ucenja. Pitam se zasto to tako dozivljavaju?! O tome cu u posebnom postu jer je zavrijedilo a btw. to mi je i profesija.

Rekla sam u proslom postu da necu "svoditi racune" iz prosle godine. I necu, ali nisam mogla a da se ne pokusam zareci da cu neke stvari promijeniti u novoj godini. Kazem "pokusam" jer ne znam mogu li protiv sebe. Jako sam emotivna i pazljiva, nastojim pomoci i shvatiti druge ljude. Medjutim, naucila sam iz vlastitih "pogresaka" da ne trebam ukazivati paznju onima koji je uzajamno ne pruzaju i koji to nisu zavrijedili. Navest cu samo jedan "mali" primjer: ne mogu shvatiti da se neki ljudi ne mogu ni zahvaliti na upucenu rodjendansku, novogodisnju ili neku drugu praznicnu cestitku?! Zar je uputiti jedno HVALA toliko tesko? Nista, morat cu "ocvrsnuti" pa ih ignorirati. Nismo svi isti niti mozemo biti, ali osmijeh i carobne lijepe rijeci ne kostaju nista, a neprocjenjivo su blago!!!

Nema sumnje, covjek se uci dok je ziv!!! Juce sam gledala emisiju "Bulevar" u kojoj je bio gost Sergej Cetkovic. Pricao je o muzici i novom albumu ali i jednu poucnu pricu:

Otac je na samrti pozvao sina pred sebe i rekao mu: "Budi vrijedan, radi i cuvaj imanje! Imam ovdje i dvije koverte za tebe. Jednu otvori kad ti bude najteze a drugu kad ti bude najljepse u zivotu!" Otac je umro. Sin se propio, potrosio sav novac i prokockao imanje. Ostao je bez icega. Sjetio se tada ocevih rijeci i pomislio: "Moze li mi biti gore i teze nego sada?" i otvorio kovertu na kojoj je pisalo: Otvori kada ti je najteze! U njoj je bio komadic papira na kojem je pisalo: "I to ce proci!" Tada je dosao sebi, trgnuo se i odlucio da se promijeni. Zaposlio se, ozenio i dobio petoro djece. Napravio je kucu i ponovo stekao imanje. Tada je pomislio: "Nikada nisam bio sretniji! Otvorit cu onu kovertu koju mi je otac rekao da otvorim kad mi je najljepse. U njoj je isto bio komadic papira na kojem je pisalo:

I TO CE PROCI!

01.01.2008.

(N)ova 2008. godina

Jos jednom svima od srca zelim sretnu i uspjesnu (n)ovu 2008. godinu!

Ne volim bas "statistiku" tako da necu napraviti ono "klasicno svodjenje racuna" iz prosle 2007. godine. Sta reci? Bila je to uspjesna godina. Sto se posla tice, zadovoljna sam ali nema stagniranja. Uvijek kazem: Moze jos bolje!!! 

Zdravlje je bilo odlicno i zelim da tako i ostane. Ljubav je duga prica. Kaze jedna pjesma: "Da li znas kako je tesko zivjeti, kako je tesko nositi taj zig od ljubavi..." I ja nosim taj "zig od ljubavi". Sve sto zelim je da onom koga volim to otkrijem i pokazem koliko su moji osjecaji duboki i iskreni. Ali to su samo zelje...Tesko je potiskivati osjecaje, ali mozda je tako i bolje ko zna. On je u vezi i nicim to ne zelim pokvariti. Zelim mu sve najbolje! Osim toga, daleko smo i vidimo se samo ljeti sto jos otezava situaciju. Nimalo jednostavno, ali kao sto rekoh duga je to prica.

Proslu godinu pamtit cu i po putovanju u Paris. O tome sam na blogu najvise i pisala. Bilo je impresivno i nesvakidasnje!!!

Sto se sinocnjeg doceka tice najbolje cu ga oslikati ako primijenim jednu izreku. "Ako dobijes od zivota limun, ne ocajavaj, nego napravi limunadu!"

Limun: Prehlada (temperatura i upala grla); Limunada: bukvalno sam je napravila kako bi mi bilo malo lakse . Naravno da sam u takvom stanju morala ostati kod kuce, a zeljela sam biti na koncertu koji Sergej Cetkovic ima danas u Budvi (ispred zidina Starog grada). Ali OK, nista za to; opet cu napraviti "limunadu": podsjetit cu se njegovog koncerta koji je bio ljetos na istom mjestu.  Znam da ce mi odmah biti lakse sto nisam sada tamo! Evo i nekoliko fotki. Koncert je odrzan 11. augusta. Ovo je ustvari uvod u "crtice iz Budve" o cemu cu pisati u narednih nekoliko postova. (S)njezni pozdrav i SRETNO!!!

 

Kako Sergej proslog ljeta zbog priprema novog CD-a nije stalno pjevao u Budvi (kao ranije), jako sam se obradovala kad sam cula da ce odrzati koncert ispred zidina Starog grada i sto cu moci otici da ga slusam. Najavni plakati su se za kratko vrijeme nasli po cijelom gradu.

 

 

Koncert je trajao puna dva sata. Sergej je pjevao samo svoje pjesme. ( od starijih: "Grad", "Zaustavicu vrijeme"; "Sati, dani, godine" do novijih koje su jednoglasno pjevali svi: "Pogledi u tami", "Prsten na sto", "Prokleta bila", "Nazovi me"... Izveo je i novi singl "Kad bi htjela ti")

 

 

 

 

 

 Zabavljali su se i najmladji: mala Tea poklonila je Sergeju jastucic - srce, a onda, na odusevljenje prisutnih, i zaplesala.

 

 

Nekoliko puta izlazio je na bis...

 

 

Iza ponoci, nakon sto je koncert zavrsio, Sergej je potpisivao CD-ove i postere i spremno davao intervjue.

 

 

 

 

 

 

KALEIDOSKOP
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Journey
spagosmail
RODNA GRUDA
Dead Poets Society
Surogat
Gracias a la Vida
Suviše tajni u očima.
∇a§IONia
burek
Bojis li se mraka
Žulj na duši
Strangers In The Night
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
izlog jeftinih mladića
Superpenzioner
dnevnik jedne kurtizane
Rahat No More
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Leteci Holandjanin
Gamer4ever
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
više...

BROJAČ POSJETA
805380

Powered by Blogger.ba