KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

07.03.2008.

Školske crtice: Sjećanja: Stvaralaštvo učenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio

Naziv je ovo teme mog seminarskog rada koji sam pisala u julu 1994. godine (kad sam bila na prvoj godini studija Pedagoške akademije u Bihaću). U to vrijeme ova tema nije mogla biti aktuelnija. Znala sam da mi pisati o tome neće biti nimalo lako, ali odvažila sam se... Trebalo je smoći snage izboriti se s emocijama... biti svjedokom stradanja, ali i nadanja... Upravo to nadanje i inat bili su mi motivacija...

* * * *

U pedagoškoj literaturi je malo pisano o dječijem stvaralaštvu u ratu iako u vrijeme nedaća i ljudskih nesreća glas djece može biti mnogo snažniji i iskreniji nego u miru. Svoje misli i osjećanja djeca su tada u stanju izreći zaprepašćujuće originalno, naročito ako je riječ o njihovom vlastitom doživljaju i slobodi izražavanja. Djeca demantuju mišljenje savremene psihologije i pedagogije koje tvrde da se " u krajnje nepovoljnim uslovima života djeteta njegove bitne kreativne odlike ne javljaju, ili, kao elementarno javljene iščezavaju, odnosno da se u relativno povoljnim društveno - odgojnim uslovima bude i optimalno razvijaju".

Kakve uslove za dječije stvaralaštvo pruža rat i ratna stihija? Gdje su tada korijeni, a gdje pokretači kreativnosti? Gdje su poticaji, izvori motivacije i granice dostignuća? U normalnim uslovima života na ova pitanja bismo našli odgovore u dječijoj potrebi za otkrivanjem nečeg novog i nepoznatog, originalnog, u traganju za vlastitim identitetom slobodne, izražajne i aktivne ličnosti. Kako dati odgovor sada, kada djeca nemaju ni onu elementarnu slobodu, kada strahuju da li će ostati živa, kada na svakom koraku doživljavaju strahote koje donosi rat?

Djeca su ga ipak dala. U protekle dvije teške godine bili smo svjedoci njihove nepredvidive kreativnosti i razigrane mašte. Nikad nisam ni slutila da će se riječ stvaralaštvo, koja je kod mene uvijek budila svijetle, vedre i plemenite predstave, vezati za mračnu i jezivu riječ - rat. Tako kratka riječ, a toliko nesreće i zla je donijela. Svi smo protiv rata. Djeca pogotovo, jer je njima najteže. Njihov bezbrižni i veseli svijet bajki, Disney-jevih junaka i igračaka odjednom je nestao. Život je postao strašan, surov i pun neizvjesnosti. Tužna su bila djeca jer nisu više gledala sunce, nisu čula muziku, nije im bilo toplo. Tama je zavladala, u skloništu je bilo hladno i strašno, čule su se slokobne sirene i granate. Potresla ih je smrt njihovih prijateljica iz Midžića mahale koje su stradale u bezazlenoj dječijoj igri. Pjesnik Ešref Hadžić posvetio im je pjesmu:

"Sačekajte oči"

Noći moja, tugo moja,

oči moje, zašto zgasnu?

-------------------------

Nikad više, nikada s vama,

sačekajte oči,

još samo jedan tren.

Da vidim posljednji put Bihać,

moj grad,

moje prijatelje.

-----------------------

Djeca su se plašila, a potiskivala su strah. Bila su zabrinuta za svoje očeve - borce, ali ponosna na njih. Bila su tužna što ne idu u školu, ali su se igrala škole. Sretna i bezbrižna više nisu bila. U njima se rađao bunt i inat kao nikad prije.

Odlučila su da kažu NE svim mračnim silama ovog svijeta. Bilo im je lakše ako pjevaju "Ne daj se Bosno" ili neku drugu pjesmu o Ljiljanima, ali sada živim, hrabrim Ljiljanima što ih brane. Te cvjetove - simbole stavila su kao zaštitni znak na zidove skloništa kao sunce koje ih grije i hrabri. Zidovi su postepeno postajali školska tabla s porukama i njihovim prvim stihovima i crtežima. Kredama u boji iscrtala su te podrumske prostore za koje se nikada ne bi moglo predvidjeti da će postati prava riznica dječijeg stvaralaštva. Mnoge pjesme su djeca posvetila svojim poginulim prijateljicama; pisala su im oproštajna pisma; pisala su o gradu koji plače, o voljenoj rijeci do koje nisu mogli prošetati; o domovini koja je ranjena, ali koja se hrabro brani. Potpuno su se predavala svojim željama i mašti. Sama su se organizirala dajući ideje i odraslima koji su najprije bili iznenađeni koliko su djeca zrela i trezvena da, i u najtežim trenucima, nađu načina da se zabave i zaborave na strah. Bili su ponosni na svoje najmlađe, ali ih je mučio jedan problem. Kako ih zadržati u skloništima, jer djeca bi trčala, igrala lopte; kako im staviti do znanja da vani prijeti opasnost?!

Jednog dana začuo se glas s Radio - Bihaća: "Ćao klinci, ćao klinceze! Ćao KLI - KLI! Budite u svojim skloništima! Od danas ćemo se družiti. Dan je bio 21. juli 1992. godine, a ove rečenice izgovorio je voditelj - čika Željko Vukadinović. To je na tužne dječije duše djelovalo kao melem na ranu. Pažljivo su slušala i čvrsto odlučila da će poslušati savjete i ispuniti najvažniju zadaću koju su im zadali: OSTAT ĆE ŽIVA!!!

Ali, kako čuti Radio - Bihać kad nema struje? U tome su im pomogli akumulatori iz tatinih automobila. Oni koji ih nisu imali, okupljali su se kod drugova i zajednički slušali emisiju i učestvovali u programu. Bili su veseli i žljeli da se njihov glas čuje. To im se i ostvarilo. Svakodnevno su se javljali u emisiju, pjevali, čitali pjesmice i pričali o svojim, gotovo zaboravljenim, igračkama, uplašenim kućnim ljubimcima, o sreći i ljubavi. Tako im je boravak u skloništima bio podnošljiviji, jer su željno iščekivali vrijeme početka " Ćao KLI - KLI - ja". Radovali su se rođendanskim čestitkama, a posebno su bili sretni kada bi ekipa Radio - Bihaća došla da ih posjeti. Priređivali su priredbe na kojima su izlagali svoje radove ( nije bilo važno što je izložba u skloništu), čitali pjesme koje su sami napisali, pjevali punim srcem. Svi su željeli pokazati šta znaju i umiju, a znali su i umjeli zaista mnogo. Bili su ponosni, ali nešto im je nedostajalo. Najviše su žalili što nema nastave. Njihove glavice bile su željne znanja. Škola bi im sada predstavljala bijeg od od surove ratne stvarnosti. Uslovi su bili zaista teški. O održavanju "prave" nastave nije moglo biti ni govora. Na originalnu i odličnu ideju došla je  vrijedna učiteljica Hatidža Pečenković Điđa. Nastojala je da je što prije provede u djelo. Petog oktobra 1992. godine (op. a. kakva simbolika baš taj datum je UNESCO 1994. godine proglasio Svjetskim danom učitelja) počela je s radom "Osnovna škola". Navodnike smo stavili zbog toga što se nastava izvodi u skloništima i to samo za prva četiri razreda. Njen je glas do djece dopirao putem Radio - Bihaća. O ideji za rad ova popularna učiteljica je rekla: "Ljetos sam u svom skloništu organizirala priredbu. Sa djecom sam je pripremila za svega tri dana. U normalnim uslovima to bi trajalo tri mjeseca. Priredba je prošla odlično. Bila sam opčinjena zainteresovanošću djece, a istovremeno me zapanjila njihova nezaposlenost i zapuštenost. Odlučila sam da im pomognem. Pošto se nije moglo stići u sva skloništa, sjetila sam se Radio - Bihaća."

Radio - škola trajala je kratko. Jedna školski čas trajao je deset minuta. Artikulaciju učiteljica nije mogla drukčije napraviti zbog toga što nije imala povratnu informaciju. I pored neprimjerenosti udžbenika, djeca su se organizirala, prikupljala ih, pisala zadaće. Kada je "radio - učiteljica" Điđa došla u neko sklonište djeca su joj pokazivala šta su uradila. Tako je ona počela i ocjenjivati. Pravu zanimljivost predstavljale su emisije "Radio - škole" u kojima je bilo "ispitivanje" učenika. Djeca su se neprestano javljala telefonom (na popularni 229 - 902). Sva su htjela da pokažu svoje znanje, što nažalost nije bilo moguće. Emisija je trajala samo četrdeset pet minuta. Takmičila su se ko će dobiti više petica (a manjih ocjena gotovo da i nije bilo). Dječija interesovanja bila su tolika, da se često događalo da "Radio - škola" i "Ćao KLI - KLI" prerastu u jednu emisiju. I - stvarno: djeca nisu izlazila van. Nestrpljivo su čekala pozdravne riječi čika Željka (Ćao KLI - KLI!) i učiteljice Điđe (Ćao mali cakani!). Gledano iz našeg ugla, ovo "tepanje" može značiti potcjenjivanje dječije ličnosti, ali u onim teškim trenucima djeci su ove riječi značile mnogo. Radovala su se i nagradnim pitalicama koje im je postavljao čika Željko. Trudila su se da daju što duhovitiji odgovor. Važno im je bilo samo da učestvuju; da kreiraju pa makar morala okretati broj čitavih sat vremena. Nagrada im nije bila toliko važna. Svaku su priliku koristila da pozdrave borce, ranjenike u bolnici i obavezno pošalju pusu svom tati (posebno im je bilo drago kad bi "golubovi - pismonoše" prenijeli njihove pozdrave).

Nastavlja se...

KALEIDOSKOP
<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
spagosmail
blob
Pozor: Jasan stav!
∇a§IONia
izlog jeftinih mladića
007
Surogat
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
Bojis li se mraka
...titles are overrated...
Iskreno Vaša
Gracias a la Vida
Šućmurasti Biser🌈
Papatya
Rahat No More
~Ružica si bila, sada više nisi
U urbanoj sahari života
dnevnik jedne kurtizane
Žulj na duši
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Čovječje vrste kći
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
poligraf
burek
Travnicki pogledi
It's all in your head, Elena.
DRAGI B(l)ože...
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
ПРОПУХ
Gamer4ever
Samo računi redovno stižu...
Zen Garden
strpavsi u kofer snove i ambicije...
another one bites the dust
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
Umjetnost
RODNA GRUDA
The Dewd's
Suviše tajni u očima.
Čekajući...
Leteci Holandjanin
SveuSvemu
Superpenzioner
Duh Koji Hoda
He is My Soulmate
HajdukInfo
.call me B.
*A Lonely Road*
Strangers In The Night
više...

BROJAČ POSJETA
863014

Powered by Blogger.ba