KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

09.03.2008.

Školske crtice: Sjećanja: Stvaralaštvo učenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio

Galerija "Una" opet je bila ispunjena dječijim crtežima. Na njima su predstavljene slike stradanja, ali i nadanja. Izložbu su organizirali Regionalni muzej Pounja i likovni pedagozi.

"... Autori oko 160 eksponata su djeca sa desne obale Une predškolskog i školskog uzrasta. Po riječima pedagoga djeci treba malo vremena i prostora da budu kreativna. (...) Ovje je izložba najiskrenijeg i spontanog doživljavanja rata u našem gradu, kroz stvarne vidne i slušne percepcije onog čime je dijete svakodnevno okruženo i koje su našle odraza u svim crtežima..." ( "Slobodna Bosna", broj 38, 8. strana)

Djeca su neuništiva. Ona i dalje HOĆE da se pjeva. Početkom 1993.godine, za vrijeme najžešće ofanzive na naš grad, održana je audicija. Odziv djece je bio velik. Festival "Djeca djeci" odgađan je dva puta, da bi se održao 14. i 15. maja u prepunoj dvorani. Djeca su padala u nesvijest, ali nisu odustajala. Njihove stvaralačke ideje i mašta dostigle su najvišu tačku. Uslijedila je priredba povodom Dana rijeke Une, druga ratna, ali veoma uspješna. Potom se dogodilo nešto što je obradovalo svu djecu, a posebno prvačiće: počela je nastava.

Uslovi u kojima se radilo bili su teški, ali entuzijazam prosvjetnih radnika bio je velik. Iako su se plašila granatiranja, djeca su hrabro išla u školu; niko nije izostajao. Kada bi se začula sirena, brinula su za svoje najbliže kod kuće, za sebe i svoje prijatelje, za svoje nastavnike... Manifestacije straha su se znatno ublažile poslije priprema za slučaj opasnosti. To su uspješno ostvarili nastavnici u saradnji s pedagozima (iako su i sami bili uplašeni). Čak su organizirali i neke sekcije, a mogli su samo nadljudskim naporima. Stvaralaštvo je dobilo jednu novu dimenziju. Učenici su sada crtali školu, svoje nastavnike, igre u školskom dvorištu (više po sjećanju, jer na otvorenom se nije smjelo zadržavati). Pjevali su i pisali o svom najljepšem dobu - đačkom. Niko i ništa nije im ga mogao oteti i spriječiti da ga prožive kako najbolje znaju, žele i vole. Nisu djeca kriva za ludi rat. Prkose ovom zlu. Sva dobro uče. Prolaznost je bila stopostotna. Učenisi Osnovne škole "Kulen Vakuf - Orašac" izdali su i list "Mali ljiljani" u kome iznose svoje doživljaje rata i izbjeglištva. Do sada su izišla dva broja s bogatim literarnim i likovnim prilozima.

Samo se prosvjetnim radnicima "tim divnim ljudima, koji su žrtvovali svoju sigurnost da u najtežim trenucima naše istorije završe najteže školske godine - godine ratne može zahvaliti i odati puno priznanje što nisu dozvolili prekid odgojno - obrazovnog procesa, a što je bio cilj agresora, pored svih ostalih najmračnijih ciljeva." ("Knjiga stradanja i nadanja" - "Pjegava knjiga" - tekst "Ratni ometači završetka OŠ", 34. strana) Znala su djeca za te mračne ciljeve. Nisu poklekli odrasli, nisu ni ona. Ogradila su se od svih zala i ljudskih gluposti. Stvorila su svoje ostrvo - "Dječije ostrvo" - ostrvo mira, ljubavi, sreće, kreativno ostrvo. Sve su djeca sama radila. Bila su mali novinari i voditelji. Emisija je bila veoma gledana. Prepuna je literarnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva. Predstavljani su pravi mali majstori. Tako jedna djevojčica originalno izrađuje lutke i razne životinjice od krpica. To joj je hobi, a ono što napravi poklanja djeci poginulih boraca. Nisu zaboravljeni ni crtani filmovi kojima ova emisija završava. Djeca s nestrpljenjem očekuju svaku slijedeću. Dok čekaju, smišljaju priloge i šale. Druže se, igraju raznih igara, sretna su što imaju svoje ostrvo koje im niko ne može uništiti. Nikakve granate ni sile ovog svijeta. Ono postoji i nikada neće nestati. Ono je u dječijoj mašti.

Ima još nešto što je vrijedno spomenuti. To je lutkarsko pozorište. Grupa mala, ali odabrana. Pružila je djeci ono što prije nisu imala. Ništa im nije bilo teško. Ni dekor nositi na leđima za vrijeme granatiranja, da bi zabavili djecu u bolnici. Prostorije u kojima su davali predstave bile su prepune. Opet su odrasli inicijatori, ali su vrlo uspješno podstakli djecu na stvaralaštvo (i ona su glumila). Ponovo su, za trenutak, bili u bezbrižnom svijetu brinući o bolesnoj lutki, pomažući malom, izgubljenom mačetu da nađe svoju mamu, radujući se što vuk nije uspio pojesti Crvenkapicu... Lutke su izrađivali zajednički. Djeca su se odmah sprijateljila s tim imaginarnim bićima. Dječija mašta je svemoćna. Održano je 57 predstava u toku rata. Grupa lutkara, između ostalog, je napisala:

"... Ako pjetlić poslije pobjede nad lukavom lijom zapjeva:

Mi smo mali ali znamo

sami sebe da čuvamo

A kad dođe lija Njam!

Odbrani se sam.

Zar to nije moralna patriotska pouka i to na dječijoj psihi najbliži i jedini način: kroz zabavu i igru. Ako djeca u "Novogodišnjoj priči" pjevaju:

Dođi Nova godino

Čekaju te djeca veselo

Čekaju te mali, veliki

Dođi i mir nam pokloni

Dođi Djeda Mraze

Napravi MIRU STAZE!

Zar to nije borba za mir? Zar to nije za dijete poruka? ("Knjiga stradanja i nadanja" - "Pjegava knjiga", 49. strana)

Djeca uče, stvaraju i odrastaju. Kada jednom napuste čarobni svijet djetinjstva, grijat će ih lijepe uspomene koje će potisnuti sve što je bilo ružno. Pričat će mlađima o svemu i , svakako, poželjeti im da nikada ne dožive ratne strahote. Neće one vječno trajati. Znaju to djeca i mole da im Nova 1994. godina donese mir. A da li im je donijela? Nije, ali ona se ne predaju. Uživaju u dječijem maskenbalu i lutkarskim predstavama. Pozvala su djecu Cazina, Bosanske Krupe i Bužima da budu gosti emisije "Ćao KLI - KLI". Oni su prihvatili poziv na druženje i pjesmu. Svojim programom pokazali su, isto tako, prkos i želju za mirom; pokazali su da su djeca Okruga Bihać jedinstvena, da je to prava mala armija. Armija koja uvijek pobjeđuje. Ona se ne bori smrtonosnim oružjem. Njeno oružje su olovke, bojice, kistovi, note, veseli glasovi. Pjesma koju su djeca Bužima otpjevala jasno izražava želje djece cijele Bosne i Hercegovine:

Ne treba nama šljem!

Nama ljubav treba!

Nema boljeg šljema

od slobodnog neba!

U februaru 1994. je počela najžešća ofanziva na Bihać. Činilo se da djeca više nemaju ideja. Ali, NE!!! Opet su nas iznenadila svojom zrelošću i originalnošću. Nikada više nisu pjevala o miru što tada. Njihov se glas daleko čuo. Hrabrio je i djecu Sarajeva i drugih gradova koja su takođe proživljavala teške trenutke. Pjevala su, a u duši im je bilo teško. Znala su djeca za svoja prava i bunila su se. Nepravda ih je mnogo boljela, a ništa nisu mogla promijeniti. Boljele su ih i rane. Mnoga djeca nikada neće hodati, mnoga nikada više neće moći vidjeti roditelje i svijet oko sebe; neće pisati prva slova niti osjetiti toplinu majčine ruke. Čitav će život pamtiti ljudske nesreće i stradanja, doživljeni strah, ali neće klonuti duhom. Njihove su poruke jasne. Zašto ih ne čuju?!

Halo, halo, čujete li nas?

Djeca Bosne sada mole vas

Halo, halo, neka bude mira

Djecu Bosne niko da ne dira!

-----------------------------------------

Kada će prestati sve ove muke?

Htio bih pomoći, male mi ruke.

Kada će prestati krvavi pir?

Ja želim tatu, ja hoću mir!

----------------------------------------

Nastavlja se...

KALEIDOSKOP
<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
spagosmail
∇a§IONia
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Journey
Leteci Holandjanin
RODNA GRUDA
Gamer4ever
Bojis li se mraka
Superpenzioner
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
dnevnik jedne kurtizane
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Rahat No More
Gracias a la Vida
Surogat
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
izlog jeftinih mladića
burek
Dead Poets Society
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Suviše tajni u očima.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Žulj na duši
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
PonekadPomalo
više...

BROJAČ POSJETA
797792

Powered by Blogger.ba