KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

11.03.2008.

Školske crtice: Sjećanja: Stvaralaštvo učenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio

Odrasli su činili sve za one, kako to vole reći, na kojima svijet ostaje. Osmog marta 1994.godine održan je okrugli sto na temu "Zaštita djece u Okrugu Bihać". Organizatori su "Unski smaragdi" i udruženje žena "RUŽ". Na jednom su se mjestu okupili najbolji stručnjaci našega grada: prosvjetni radnici, psiholozi, liječnici, ali i studenti i učenici. Svi oni su svojim referatima na najbolji način dali doprinos da se djeca što bolje zaštite, da im se omogući sretnije djetinjstvo. Nastojat će da to što prije provedu praktično. Najvažnije je očuvati dječije fizičko i mentalno zdravlje. Psiholozi su se najviše bavili razmatranjem ovog problema. Pisali su o ugroženoj djeci (bez jednog ili oba roditelja), o strahovima i stresovima koje ona svakodnevno proživljavaju, o ratnim ometačima završetka osnovne škole. Zaključili su kako je veoma važno obratiti se za pomoć na vrijeme kako bi se izbjegla teška psihosomatska oboljenja koja su, nažalost, neminovnost ovog prokletog rata.

Svi su bili iznenađeni dječijim prkosom i otporom, a posebno njihovi nastavnici. Direktor OŠ "Kulen Vakuf - Orašac" piše:

"... Ta mala bića su tako brzo odrasla i u trenu sazrela da se mnogi pitaju kako dnevnici koje oni pišu mogu tako istinito i zrelo biti odraz stvarnosti i dječijeg shvatanja rata. U tim se dnevnicima nalazi teška optužba zlotvoru, optužba koje će se čovječanstvo morati postidjeti." Jedna učenica piše:

"Moja duša je slomljena. Slomiše je oni koji su do juče bili naši prijatelji. (...) Taj dan nikada neću zaboraviti. Sve dotad sam imala sretno i bezbrižno djetinjstvo, a onda dođoše teški dani, koji mi razoriše dušu, pokidaše sve tračke mladosti i mladalačkog osmijeha koji sam imala." (" Knjiga stradanja i nadanja" - "Pjegava knjiga", "Rat iz dječijeg ugla", strana 47. a, b)

Posebno je bio zapažen literarni rad naše kolegice Maje Arnautović. Pisala je o djeci pitajući se da li ih uopšte ima u ratu "ili su to samo mali ljudi odrasli preko noći sa zamućenim pogledima u budućnost"; pisala je o jednom prekinutom i naglo uništenom djetinjstvu.

Sav materijal s okruglog stola bit će stavljen u jednu knjigu, "Knjigu stradanja i nadanja". Dogovoreno je da se u svim školama provede veliki školski čas na temu "Moje stradanje u ratu". Djeca po izgledu, odrasla u duši, iskazivala su svoja osjećanja, svako na svoj način, ali imala su jednu, jedinstvenu želju: "Da što prije dođe mir i da opet imaju sretno i bezbrižno djetinjstvo." Bila su ponosna što su njihovi radovi predstavljeni na televiziji i sretna što je nastava konačno počela. Na tren su zaboravila ratne strahote, pripremajući priredbu povodom Dana voljene rijeke Une (17.maja). Pisala su pjesme i priče; slikala su njenu bistru vodu i pjevala jednoj i jedinoj. Kao u stara dobra vremena. Bilo bi tako da i Una nije ranjena. Dočekuje svoj dan, već treći ratni. I ona želi mir. Zajedno s djecom i svima nama dočekat će ga bistrija i ljepša nego ikada. Već idućeg 17.maja, a možda i prije!?

Na priredbi su "Unski smaragdi" i "RUŽ" promovirali "Knjigu stradanja i nadanja". Na njenim koricama je je nacrtan lik djeteta, a posebna simbolika su crvenee i crne pjege (tačke). Crvene su nadanja, a crne stradanja. Djeca nisu dozvolila da crne preovladaju. Nadanje ih je održalo. Važno je naglasiti da je ideju za naslovnu stranu dao jedan učenik. Sve dječije stvaralačke ideje, dugo i vrijedno pripremane, došle su do punog izražaja. Dodijeljene su i nagrade najboljim mladim sportistima. Javne institucije dobile su rezime "Pjegave knjige". Nažalost, sada nema sredstava za štampanje ovog vriejdnog izdanja. Jedini primjerak povjeren je Regionalnom muzeju Pounja na čuvanje. Važno je istaći da je knjiga "POHRANJENA, a ne SAHRANJENA!!!" (kako je rekla direktorica muzeja Enisa Jusić) Mogu je čitati svi, a posebno su na nju ponosni naši mali, hrabri stvaraoci. Imala sam čast da budem prvi čitalac ove knjige.

Odvijanje redovne nastave omogućilo je veće angažovanje nastavnika u radu s djecom. Sva ta njihova aktivnost je objedinjena i manifestovana na I smotri stvaralaštva koju su organizirali Međuopćinski pedagoški zavod Bihać i Regionalni muzej Pounja na području cijelog Okruga. U svim školama održani su časovi literarnog i likovnog stvaralaštva. Djeca su pisala, izražavajući ljubav prema domovini, bol zbog njenih patnji; crtala su svim srcem, srcem koje je kucalo za nju. Bila su sigurna da će doći bolja vremena - vremena u kojima će ova manifestacija još jače zaživjeti. "DOMOVINA U MOM SRCU" - uvijek, vječno, a ne samo dok traje I smotra stvaralaštva.

24.juna 1994. održana je opštinska smotra na kojoj su nagrađeni najbolji likovni i literarni radovi učenika bihaćkih osnovnih i srednjih škola. Vani je bilo vruće, a u našim dušama hladno. Tužno je bilo slušati o ranjenim gradovima, uništenim školama, nesretnom djetinjstvu i gledati crteže. Premalen je bio papir da se iskaže sav bol i patnja, ali i radost, prkos, ljubav prema domovini. Dobro je imati i svijet mašte. Šta bi sada, u ovim teškim trenucima, od djece bilo, kada bar na tren ne bi mogla pobkeći od stvarnosti i prepustiti se mašti i  kreativnosti (stavljenih u srce naše Domovine; zato ona JESTE I BIT ĆE!!!)

2. jula 1994. održana je okružna smotra stvaralaštva pod istim nazivom "Domovina u mom srcu". Žiri je imao težak zadatak, jer su svi radovi bili jednako lijepi i sadržajni. Sva djeca su pobjednici. Ipak su izabrani najbolji. Djeca u srcu domovine vide sve ratne strahote, ali i ljepote svog zavičaja. Tu su hrabri borci na položaju, tenkovi sa zastavama i porukama: "Borci izdržite! Branite nas! Mi smo s vama!" Lik komandanta je na slikama uvijek najveći, jer djeca u njemu vide čovjeka u koga vjeruju, koji je, zajedno sa svojim borcima, zaštitnik njihovih života i domova. On je njihov Sepermen, njihov idol, jer drugih trenutno nemaju. U toj domovini u srcu su i osakaćeni spomenici naše kulture: srušene džamije, nišani, mostovi u Mostaru i Višegradu, Vijećnica u Sarajevu, stećci koji potvrđuju postojanost ovog naroda - stećci obrasli ljiljanima koji su veza prošlosti i sadašnjosti. Bili smo oduševljeni, ali istovremeno je i tuga zavladala u našim dušama. Kako i ne bi?! Potresno djeluje crtež na kojem je prikazana djevojčica bez noge koja svoju ruku naslanja na ruku jednog dalekog pretka isklesanog na stećku. Ko zna, možda je on živio još teže i gore, ali - što je najvažnije - I TADA JE BILA BOSNA, I SADA JE! Voli je ta mala djevojčica koja je život upoznala na najsuroviji način. Ona je živi stećak s porukom: " DA SE OVO ZLO VIŠE NIKADA NIKOME NE PONOVI!!!" Svježina ljiljana daje nadu djevojčici i svim nama da će vrijeme pokazati da samo ISTINA ostaje; čvrsta kao stećak pokazuje da ovaj narod zna za svoje korijene, zna da cijeni sebe i svoju prošlost; zna da će istrajati bez obzira na velike žrtve, među kojima su i djeca. U srcu domovine, pored stradanja, ima mjesta i za NADANJA i ŽIVOT. Vedrim bojama obojene su livade sa cvijećem, krave koje djeci puno znače, seljaci koji obrađuju zemlju, majka koja nosi punu korpu voća (kojeg su željna). Nije zaobiđena ni ravnodušnost svijeta, izražena simbolično u liku jednog unproforca koji viri iza zemaljske kugle dok majka Bosna moli za spas od krvoločnih vukova.

Djeca su svojom spontanošću pokazala da nisu pasivni posmatrači, nego da u svojim malim srcima duboko osjećaju ratnu tragediju; da aktivno prate tok borbe i da vjeruju u pobjedu iako su cijevi raznovrsnog oružja uperene na B i H.

Imala su snage da se šale na račun našeg tegobnog života, lišenog ne samo svih blagodeti, nego i najosnovnijih stvari.

Pjesma "Sedamdesete godine" koju je otpjevao hor iz Cazina posebno me potresla. Govori o našoj mladosti, mladosti koju proživljavamo u najgore vrijeme - vrijeme ratno. I nama mašta i stvaralaštvo pomažu da istrajemo.

Mnogo je još aktivnosti koje su ostale nezabilježene.

Ono što su djeca svojom kreativnošću i radom pokazala, svjedoči da se sivilo rata i svakidašnjeg života neutralizira radošću, da se nepodnošljivo preobražava u podnošljivo, da je sreća izazvana ljepotom trenutka umjetničkog doživljaja utjeha u beskonačnom lancu nesreća; da djeca stvaraju iz inata i želje da potvrde neuništivost duha ovog naroda; da sama sebi, uz pomoć odraslih, stvaraju staze za bolji i sretniji život.

Na kraju želim da niko više ne ponovi ovu moju temu!

Budući studenti neka pišu o stvaralaštvu u MIRU!

KRAJ

KALEIDOSKOP
<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
burek
Gracias a la Vida
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Dead Poets Society
spagosmail
∇a§IONia
Journey
Leteci Holandjanin
RODNA GRUDA
Gamer4ever
Bojis li se mraka
Superpenzioner
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
dnevnik jedne kurtizane
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Rahat No More
Surogat
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
izlog jeftinih mladića
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Suviše tajni u očima.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Žulj na duši
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
PonekadPomalo
više...

BROJAČ POSJETA
798080

Powered by Blogger.ba