KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

31.05.2008.

Školske crtice: Ekskurzija 19.05.2008. godine

Konačno! Dugo očekivana ekskurzija u Jablanicu i Mostar. Učenici su samo o ovome pričali mjesecima. Kad su vidjeli da je prošlo 6 sati a autobus još nije došao, uplašili su se da neće ni doći. Simpatičan mi je bio taj njihov strah. Bezrazložan, jer je autobus ubrzo stigao. Nestrpljivo su ušli. Roditelji su nam još dugo mahali. To je za većinu učenika bilo prvo samostalno duže putovanje.

Polako smo krenuli... Sunce se pomaljalo i obećavalo vedar i topao dan. Naša tri autobusa klizila su po još uvijek praznoj cesti. Prvo stajanje bilo je u jednom restoranu u Ključu. Djeca su bila oduševljena kad su ugledala prepariranog medvjeda i vuka. Fotografisali su se pokraj njih.

 

Za to vrijeme pili smo jutarnju kafu na terasi s koje se pružao prelijep pogled na rijeku Sanu. Uživali smo, ali ni na trenutak nismo učenike ispuštali iz vida.

 

 

 

Krenuli smo dalje. Učenike više nije držalo mjesto. Svi su ustali sa svojih sjedišta, igrali se i pričali. Nestrpljivo su iščekivali slijedeću stanicu. Mora se priznati da su pomalo čudni: kad su u autobusu nestrpljivi su da što prije iziđu, a kad iziđu, onda pitaju kada ćemo krenuti dalje.

 

 

Stigli smo na Plivsko jezero. Učenici su se oduševili kad su vidjeli ljuljačke, klackalice i autiće...  Navalili su i na sladoled kao da ga nikada nisu vidjeli.

 

Naša Una je bistra, ali i Plivsko jezero zadivilo me svojom bistrinom.

 

 

Direktorica naše škole i ja

 

Zaista je opuštajuće, ali kratko, jer je trebalo krenuti dalje.

 

Ubrzo smo stigli u Jajce u kojem je bilo predviđeno duže zadržavanje. Obišli smo vodopad kojim se Pliva veličanstveno ulijeva u Vrbas, Stari grad (crkvu, katakombe, tvrđavu) i Muzej II zasjedanja AVNOJ-a.

 

 

 

 

 

 

 

Zatim smo se uputili u katakombe. Učenici su se uplašili, ali nadvladala je radoznalost. Svi su ušli unutra. Brrrr, što je tamo hladnooo!  Fotografisala sam i "ogledala se".

 

 

 

 

Ovo mjesto je jednog učenika posebno inspiriralo

 

 

 

 

 

 

Lagano smo se spuštali prema Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a. Ušli smo u salu u kojoj je još uvijek sačuvan dekor kakav je bio 29. novembra 1943. godine.

Malo sam se "poigrala s istorijom".

 

Učenicima je sve bilo zanimljivo. Imali su "milion pitanja".

Nekadašnji grb SR BiH

 

Ostali bismo još u Jajcu, ali trebalo je nastaviti putovanje. Kratko smo se zadržali u Bugojnu, a zatim se uputili prema Jablanici.

 

U Jablanicu smo stigli poslije podne. Posjetili smo Memorijalni centar "Bitka na Neretvi - bitka za ranjenike 1943. godine". Srušeni most je nijemi svjedok tih ratnih herojskih vremena.

 

 

Čuvene Titove riječi...

 

 

 

Rijeka posjetilaca neprekidno teče. Mi nismo još ni otišli, a već je došla nova grupa.

 

Tri odjeljenja naših učenika ostala su u Jablanici, gdje će i prenoćiti, a mi smo se uputili u Blagaj. Stigli smo predveče. Sunce je još jednako grijalo. Osjetili smo primorsku klimu, a vjetrić je povremeno nanosio i miris mora. Smjestili smo se u hotel koji je uz samu rijeku Bunu. Učenici su, nakon večere, odmah zaspali. Nije ni čudno: umorili su se od putovanja i šetnje, a slijedećeg dana čekao nas je obilazak Vrela Bune i Mostara.

 

 

 

28.05.2008.

Prigodno: Sebi za rođendan...

Ovog posebnog dana u najljepšem mjesecu u godini, prisjetila sam se prošlosti. Na rođendan svi to činimo, zar ne?!

Najdraže proslave rođendana su mi one koje sam slavila kod bake, u dvorištu, pod starom lipom. Lijepo smo se zabavljali i družili.

Nema više bake, ni stare lipe, a prijatelji su se raspršili po Svijetu...

Ostale su bogate riznice sjećanja na djetinjstvo koje još uvijek traje....

"Hipnotizirano" u meni! To mi je najbolji poklon!!!

Ovaj ću rođendan provesti na ekskurziji u Zagrebu. Ne vodim svoje učenike, ali idem s kolegicama, kolegama i njihovim učenicima.

Kakva čudna koincidencija! Moje prvo putovanje u životu bilo je upravo u Zagreb. Rođena sam dva mjeseca prije vremena pa su me uputili tamo. (jer tada u bihaćkoj bolnici nije bilo odgovarajućeg odjela za prijevremeno rođene bebe).

Tek nakon dva mjeseca vratila sam se u rodni grad. U šali volim reći da sam se vrlo rano osamostalila.

Sasvim slučajno sam rođena u maju, mjesecu koji mi je i ime odredio. Volim što je tako!!! Volim maj, ruže i pčelice...

Poželjela sam sebi puno zdravlja, sreće, ljubavi, uspjeha (kao i do sada, ali uvijek sebi kažem MOŽE JOŠ BOLJE!), da naučim i vidim puno toga... To želim i vama, dragi bloggeri koji danas slavite rođendan kao i ja, ali i svima ostalima u kojem god kutku Planete bili.

26.05.2008.

Najava: Bihaćko ljeto - 10. festival scenskih umjetnosti 20. 06. - 04. 07. 2008. godine

Više saznajte na www.bihackoljeto.com

Dobro nam došli!

26.05.2008.

Prigodno: Rođendanska čestitka

Književniku Ismetu Bekriću čestitam rođendan i želim puno zdravlja, sreće, uspjeha te da svojim pjesmama i pričama još dugo, dugo "hipnotizira" naše djetinjstvo.

Ove godine proslavlja dvostruki jubilej: 65 godina života i 40 godina stvaralačkog književnog rada.

Tim povodom je, u izdanju "Bosanske riječi" iz Tuzle, objavljena njegova prva zbirka priča "PIJETLOV BUDILNIK" (Priče iz djetinjstva).

"Ako želimo saznati kako se dječak Ićo (pisac) oslobodio svojih tijesnih septembarskih cipela, kako je spašeno jedno bagremovo drvce, da li se vratio golub visokoletač, kako je pijetao dobio budilnik, da li se na vrhu snježnog brda stvarno pojavilo čudno biće "pola medvjed, pola mamut", šta je šaputalo babino uho, kakva je to "Tarzanova rijeka", pa ko su to "gusari sa Crkvene", kako se u srca nestašnih dječaka ušuljala djevojčica iz Zagreba, i još mnogo toga, OTVORIMO OVU KNJIGU, UĐIMO U SVIJET DJETINJSTVA KOJE TRAJE.

Tako ćemo se na najbolji način odužiti pjesniku za sve lijepo što nam je ostavio u svojim knjigama u proteklih četrdeset godina i tako ćemo na najljepši način učestvovati u ovoj svečanosti, koja se rijetko događa u bosanskohercegovačkoj literaturi. "

(iz predgovora urednika Šime Ešića)

24.05.2008.

Intermezzo: Slučajni prolaznik

Dragi bloggeri...

šaljem vam sunčane pozdrave iz grada na vragolanu Vrbasu.

Ugodno sam se iznenadila kad sam vidjela da se na trgu ispred Boske održava karneval.Defilovala su djeca iz vrtića i škola.

Oživjele su pčelice, Snjeguljica, patuljci, cvjetići,voće...

Šarenile su se gradske ulice. Poput duge...

Uživala sam! Tim prije što sam bila sasvim slučajni prolaznik.

U svoje Bišće vraćam se sutra.

Čitamo se i pišemo.

Pčelica

24.05.2008.

Školske crtice: Obilježavanje Dana škole (druženje u planinarskom domu na Plješevici)

Nakon priredbe smo upriličili druženje u planinarskom domu na Plješevici. Mir, bistri planinski potok, ptičji pjev, čist šumski zrak - pravi raj!

 

 

 

Dok je u gradu bio topao proljetni dan koji "putuje ka ljetu", ovdje nas je rashlađivao vjetrić. Nije ni čudno jer na ovom mjestu je prohladno i za vrijeme najvećih vrućina.

 

Šetali smo uz bistri planinski potok i uživali, a trebalo je i zaslužiti ručak.

 

 

 

 

 

 

Dok sam se penjala uskom stazom, pogled na slap ispod izazivao je strahopoštovanje i divljenje.

 

 

Ubrzo su nas pozvali na ručak. Pravi planinarski: grah, jahnija, burek (pa ko šta voli nek' izvoli). Zasladili smo se ukusnim domaćim krofnama.

Sjetili smo se kroz priču prošlih proslava Dana škole, smijali se anegdotama i vicevima, pjevali, dok nas je kolegica koja predaje muzičku kulturu pratila na harmonici.

I na kraju šta reći?! Bio je to prelijep dan. Uživati u prirodi, ili još bolje, saživjeti se s njom, veličanstven je osjećaj.

Dođite na Plješevicu i osjetite ove moje riječi!

 

22.05.2008.

Školske crtice: Obilježavanje Dana škole (priredba)

Dan naše škole "Prekounje" je kad i Dan rijeke Une, 17. maja. S obzirom da je tog dana subota, proslava je bila u petak, 16. maja.

Nakon svečane sjednice uslijedila je priredba. Učenici su svoju kreativnost iskazali kroz ritmiku, folklor, hor,recitacije, igrokaze, a imali su i voditeljsku ulogu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Školski hol bio je prigodno dekorisan. Za to su posebno zaslužni članovi ekološke sekcije.

 

 

 

 

 

19.05.2008.

Prigodno: 17.maj, Dan rijeke Une

Toliko je lijepih zbivanja u maju da čak ni meni, pčelici nije lako svugdje stići. Nije, tako mi polenovog praha A najradije bih bila na više mjesta istovremeno. Znam, to je nemoguće, ali proteklih sam dana ipak uspjela puno toga vidjeti i doživjeti.

17. maj se obilježava kao Dan rijeke Une i Dan naše škole. Ne znam odakle bih počela. Polako, idemo redom. 1985. godine osnovano je društo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une "Unski smaragdi". Godinu dana kasnije, prvi put je obilježen Dan naše rijeke ljepotice, a društvo "Unski smaragdi" izdalo je prvi broj istoimenog časopisa.

Ovogodišnja manifestacija obilježavanja Dana rijeke Une bila je u znaku dvadesettrogodišnjice društva "Unski smaragdi" i desetogodišnjice osnivanja dječijeg ekološkog parlamenta. Te 1998. godine Bihać je proglašen ekološkim gradom i dobio je svog dječijeg ekološkog gradonačelnika.

Djeca bihaćkih vrtića i osnovnih škola priredila su bogat kulturno-umjetnički program. Ove su godine prvi put nosila ekološku štafetu i to od novog trga u centru grada do statue  Djevojke sa Une gdje je i održana priredba.

 

Vrijedna i razigrana dječica su uz pomoć svojih vaspitačica napravila izložbu. Šarenim crtežima zagrlila su Djevojku sa Une.

 

 

 

 

 

Simpatične prigodne recitacije, folklor i ritmičke izvedbe nagrađene su burnim aplauzima ponosnih roditelja, prosvjetnih radnika i drugih posjetilaca - zaljubljenika u rijeku Unu.

 

 

 

Posebnu pažnju plijenila je ritmička tačka "Živimo zajedno s različitostima!" koju su izveli učenici Osnovne škole "Harmani I" iz Bihaća.

 

 

Igrokaz "Prvačić" koji se poslije pretvorio u ples brojeva i slova uz pjesmu koju je izveo omiljeni dječiji pjevač i voditelj Kike Budalike.

 

 

S uživanjem sam posmatrala priredbu i bilo mi je žao kad je završila. Poželjela sam da je duže trajala. Ali, prigodne manifestacije i dalje su se nizale jedna za drugom. Uslijedio je šahovski turnir kao i natjecanje u tavli koje se odvijalo pod sloganom "Lijeva protiv desne obale Une".

Zatim sam odletjela pred bihaćki Crveni križ, gdje se odvijalo kantonalno takmičenje za omladinu i podmladak u pružanju prve pomoći. O tome ću pisati i posebnom postu.

Naravno pisat ću još o Danu naše čiste i bistre ljepotice Une, o obilježavanju Dana naše škole "Prekounje" i lijepom druženju u planinarskom domu na Plješevici.

Ovi neponovljivi događaji i prisjećanja zaslužuju da im posvetim naredne postove. To ću sa zadovoljstvom i učiniti. Do tada vas, dragi bloggeri pozdravljam pozdravom "Unskih smaragda":

"BISTAR UM - BISTRA UNA!"

P.S.: Sutra i prekosutra smo "na putu putnici". Vodimo učenike na ekskurziju u Jablanicu i Mostar. Niz Neretvu nizvodno...

Čitamo se i pišemo kad se vratim.

Vaša pčelica

 

17.05.2008.

Prigodno: "Vezeni most"

Sinoć je u Tuzli završena trodnevna književna manifestacija "Vezeni most". Nagradu Mali princ su ove godine dobili književnici Zejćir Hasić (za najbolju dječju knjigu objavljenu u 2007. godini na našem jezičkom području, "Mjesec, san i papirni avioni") i Ismet Bekrić (za stvaralački doprinos razvoju dječje literature u BiH).

U sklopu ove manifestacije upriličena je i dodjela nagrada međunarodnog književnog natječaja "Najljepše pismo Malom Princu".

Internacionalni karakter druženja potvrdilo je učešće tridesetak književnika za djecu iz BiH i inostranstva, koji su skupa sa svojim vjernim čitateljstvom burno pozdravili ceremoniju uručenja nagrada najboljim dječjim radovima prispjelim na ovaj, već tradicionalni , literararni konkurs.

Da je “Vezeni most” kulturna manifestacija od regionalnog značaja svjedoči broj od 411 prispjelih radova iz Bosne i Hercegovine i inostranstva (Hrvatska, Srbija, Crna Gora…), što je gotovo četverostruko premašilo broj pristiglih radova na prošlogodišnjem konkursu.

Una Alić,
učenica III b razreda OŠ "Novi Grad", potrudila se da prva nagrada ostane u Tuzli. Jednoglasnom odlukom žirija Unino pismo je proglašeno najboljim u kategoriji učenika do petog razreda.

Prva nagrada se satoji od: diplome, novčanog iznosa od 200 KM i poklon paketa knjiga za djecu izdavačke kuće “Bosanska Riječ”.

Una Alić najvećom nagradom smatra gromaoglasan aplauz koji je pratio njeno čitanje Pisma Malom princu, a veliku je zahvalnost izrazila za nesebičnu podršku učiteljice Džane Gojačić- Pezerović.

Evo i nagrađenog pisma…

 

PISMO MALOM PRINCU

Dragi Mali Prinče,
Molim te da nakratko prekineš svoje pustolovine, malo oboriš pogled i upoznaš nekog manjeg od sebe. Zovem se Una jer su tako odlučili moji roditelji. Možda je tako bolje. Da se ja pitam svakog dana bih imala drugačije ime. Tako mi se više sviđa. Uostalom, sva djeca bi trebala imati privremena imena dok ne porastu i sama odluče kako će se zvati.

Ja sam dobila ime po rijeci Uni. Ova rijeka je daleko od tebe, u jednoj maloj zemlji koju niko ne voli. Rijeka je čista i lijepa i po njenim slapovima voze gumene čamce hrabri i ludi ljudi. Moji roditelji su jednom išli da plove niz Unu. Njihova vožnja ima nekakvo čudno strano ime, koje nikako ne mogu da zapamtim. To nije ni važno. Važno je da su se oni prevrnuli i da se moja mama nagutala mnogo vode. Ja to nisam osjetila, mada sam već bila u njenom stomaku. Tata kaže da sam svakako bila u vodi i to u nekakvom maminom balonu. Tada su odlučili da mi daju ime Una. Šta bi bilo da se njihov čamac prevrnuo u rijeci Vrbas? Ili Jali? Čitav razred bi se smijao mom imenu. Zapravo, ja pomalo sumnjam u njihovu priču.

Prvo i prvo, još nisam imala priliku vidjeti čistu i lijepu rijeku. Gdje god sam išla susretala sam samo plastične kese zapletene u krošnje okolnih vrba, gume, staklo i lim. U mom gradu rijeka ružno miriše. U rijeci treba da stanuju ribe, a ja ih nikada nisam vidjela. Vodu iz česme ne smijemo piti, već samo onu skupu, iz flaše. Onda te prazne plastične flaše završe u rijekama s ostalim smećem. Zato ne vjerujem da postoji ta čista rijeka koja se zove isto kao ja.

Drugo i drugo, kada sam tražila da me odvedu da vidim tu rijeku tata je šutio, a mama rekla: „Drugi put“. Tata je mnogo tih od kad je ostao bez posla. Od tada manje putujemo, a mama se rjeđe smije. Ponekad mislim da je to zbog mene i tada sam strašno tužna. Voljela bih ih vidjeti nasmijane i sretne kao na onoj slici gdje tata vesla, a mama ima veliki stomak i žuti šljem na glavi.

Zato te molim Mali Prinče da dođeš u zemlju koju niko ne voli i da me odvedeš daleko, daleko. Da vidim rijeku po kojoj sam dobila ime. Obori pogled jer sam mala i možda me nećeš vidjeti. Tamo ću se slikati u onom istom gumenom čamcu. Plazit ću jezik, kolutati očima i praviti glupe grimase. Radit ću bilo šta samo da osmijeh ponovo vratim na lice svojih roditelja. Povjerovat ću čak i da postoji čista i lijepa rijeka po imenu Una.

Una Alić, IIIb
OŠ „Novi Grad“ Tuzla

15.05.2008.

Prigodno: Svjetski dan porodice (obitelji)

DJEČAKOVA SREĆA

Volim kad tata nije namršten

i kad se mama toplo smiješi,

volim kad je tatin pogled snen

i kada me mama pjevajući tješi.

Srećan sam kad se sa mnom igra tata,

pa igračkama zauzmemo sobu cijelu,

kada me mamina ruka od zlata

tada nježno miluje po čelu.

A kada nedjeljom šetamo uz rijeku

u danu bijelom k'o runo na ovci,

slušamo ptičju pjesmu meku

i svi smo veseli k'o osnovci.

Ismet BEKRIĆ

TRI SUNCA

Budim se rano,

i dan je lijep,

iako vjetar

razbija crijep,

iako pljušti

i sikće munja

u sivo jutro,

k'o ispod gunja.

Uz huku kiše

i prasak groma,

ogrnut toplinom

svoga doma,

na prvu stranicu

novog dana

crtam tri sunca,

nasmijana.

Prvo, sjajno,

mami i tati,

drugo, za mene,

da me prati,

a jarko, treće,

ono najveće,

nekom neznanom,

ko nema sreće.

Ismet BEKRIĆ

14.05.2008.

Intermezzo: Odmor za oči i dušu... Dobro došli!

Gradska galerija Bihać ove godine obilježava desetogodišnjicu osnivanja.


14.05.2008.

Školske crtice: Zajedno u humanosti!

U sklopu obilježavanja nedjelje/tjedna Crvenog križa (8. - 15. maja) koja se ove godine odvija pod sloganom Zajedno u humanosti, u subotu je u prostorijama Crvenog križa općine Bihać održano općinsko takmičenje u pružanju prve pomoći za podmladak i omladinu (trinaesto po redu). Učestvovalo je dvanaest ekipa (osam osnovnih i četiri srednje škole). Ja sam aktivista Crvenog križa i vodila sam ekipu svoje škole "Prekounje".

Peti put je takmičenje provedeno s realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja na posebno uređenim i prilagođenim prostorima koji se nazivaju poligoni. Standardni zahtjevi koje poligon mora ispuniti su: dosljednost, funkcionalnost, zasnovanost i realističnost, mjere obezbjeđenja, estetika, etika, ekologija i didaktika. Obično se pravi onoliko poligona koliko ima ekipa, ali svi poligoni ne moraju biti takmičarski, već mogu biti i relaksacioni gdje će se ekipe odmoriti i zabaviti ili edukacioni gdje će im profesionalci iz pojedinih oblasti govoriti o svojim iskustvima (vatrogasci, demineri, policajci, profesionalci iz službe hitne pomoći i sl.).

Na ovogodišnjem općinskom takmičenju bila su dva poligona kroz koja su obavezno trebale proći sve ekipe. Rad ekipa nadgledaju i ocjenjuju sudije (doktori i medicinski tehničari).

Na jednom poligonu bila je supozicija Povrijeđeni koji je izgubio svijest, srce mu ne radi i ne diše. Zadatak svakog člana ekipe pojedinačno bio je da izvrši postupak reanimacije (oživljavanja). Inače, svi bi članovi trebali raditi istovremeno, svaki na svojoj lutki - pet članova - pet lutaka) , ali s obzirom da je na raspolaganju bila samo jedna lutka, članovi ekipa su radili naizmjenično. Pod dolasku ekipe na poligon kapiten obavezno pita sudije da li je poligon slobodan. Kad dobije potvrdan odgovor pristupa povrijeđenom.

 

 

Stanje svijesti povrijeđenog članovi ekipa provjerili su tako što su ga pokušali zvati (Jeste li dobro?) i istovremeno protresli ramena. Dalji postupak reanimacije odvijao se na slijedeći način:

opipavanje pulsa (na vratnoj žili kucavici) u trajanju 10 - 15 sekundi (glasno brojati)

provjera disanja po principu GLEDAM (ima li pokretanja grudnog koša), SLUŠAM (šištanje zraka na nos i usta) OSJEĆAM ( strujanje zraka na usta) 10 sekundi

nema pulsa; ne diše: zovmo nekog da nam pomogne i o nesreći obavijestimo službu hitne pomoći (na broj 124).

Zatim svojim kažiprstom kojeg smo prethodno obmotali maramicom ili gazom tako da jagodica prsta ostane slobodna, očistimo kružnim pokretima, usta od vidljivog stranog sadržaja kako bismo dišne puteve učinili prohodnim i mogli sprovesti vještačko disanje "usta na nos" ili "usta na usta". Povrijeđenom zabacimo glavu unazad (ukoliko posumnjamo na povredu vratnog dijela kičme glavu nećemo zabaciti, nego samo malo pomjeriti) i tada počinjemo vještačko disanje.

Pomoću tri poprečno postavljena prsta od vrha grudne kosti ka vratu odredimo mjesto na koje postavljamo dlan jedne ruke. Ritmičkim kontrakcijama, rukama ispravljenim u laktovima, potiskujemo grudnu kost u dubinu 3-5cm (vršimo spoljašnju masažu srca). Prije ovog postupka trebamo provjeriti da na podlozi ili leđima povrijeđenog nema oštrih predmeta koji bi tokom pružanja prve pomoći mogli nanijeti nove povrede. (body check)

Kombinacija trideset puta izvođenja vanjske masaže srca i dva upuhivanja zraka u pluća smatra se jednim ciklusom. Nakon četiri ciklusa potrebno je ponovno prekontrolisati puls i provjeriti disanje povrijeđenog. Ako tih funkcija nema, nastavljamo postupak, a ukoliko su uspostavljene prekidamo reanimaciju. Postupak reanimacije provodimo, u prosjeku, dvije minute.

 

 

 

Na drugom poligonu bila je slijedeća supozicija: Dvojica pijanih su se svađali. Obračunali su se najprije verbalno, a onda i oružjem. (nožem i pištoljem) Jedan je zadobio ubodnu ranu nožem u trbuh (nož je ostao zaboden), a drugi prostrijelne rane koljena i potkoljenice. Uplašeni su, viču i zovu upomoć.

Bez sumnje, na ovom poligonu bilo je puno posla za šminkere (koji su se trudili da što realnije prikažu povrede) i markirante (oni koji glume određenu povredu ili bolest).

 

Markiranti ponekad navode spasioce na "krivi trag". U ovom slučaju je povrijeđeni s ubodnom ranom trbuha tražio vode. Ekipe su trebale primijetiti trik i upozoriti ga da ne smije ni piti ni jesti. Naravno, bilo je i onih koji su nasjeli.

I ovdje je za pružanje prve pomoći bilo predviđeno deset minuta. Povredu trbuha trebalo je zbrinuti na slijedeći način: oko noža obmotati kotur (napravljen od gaze), a nipošto ga ne vaditi. Zatim primijeniti abdominalni prvi zavoj. Povrijeđenog smiriti. Noge mu podići (podbočiti dekom ili nekim drugim priručnim sredstvom) kako bi bile na višem nivou (tako će se bolja cirkulacija krvi).

Povrijeđenom s prostrijelnom ranom trebalo je staviti najprije sterilne gaze, a zatim prvi zavoj (jedan jastučić na ulaznu, a drugi na izlaznu ranu). Zatim izvršiti imobilizaciju.

 

Sve ekipe su se odlično snašle i pokazale svoje znanje, brzinu i spretnost. O pobjednicima su odlučivale nijanse. U kategoriji podmlatka pobijedila je ekipa Osnovne škole "Gornje Prekounje - Ripač", a u kategoriji omladine ekipa bihaćke Gimnazije. Ove dvije ekipe predstavljat će općinu Bihać na kantonalnom takmičenju iz prve pomoći koje će se održati također u prostorijama Crvenog križa općine Bihać 17. maja.

 

Naša škola se nije plasirala, ali zadovoljna sam radom ekipe koja se odlično snašla (prvi put su učestvovali na takmičenju).

Osim ovog takmičenja u Crvenom križu odvijale su se i druge aktivnosti: akcija solidarnosti, akcija dobrovoljnog darivanja krvi, učlanjivanje novih članova, pomoć starim i bolesnim osobama.

Članovi i aktivisti Crvenog križa ove godine su dobili još jednu nagradu: mogli su otići u kino "Una" i kupiti ulaznicu u pola cijene za filmove po izboru ("Horton" ili "Asterix i vikinzi"). Svi su bili oduševljeni.

Nastavljamo i dalje, ZAJEDNO U HUMANOSTI!

09.05.2008.

Intermezzo: Zaljubljeni maj

Svaki cvijet se ponosno uspravi,

jer taj Maj, taj Svibanj prepun je ljubavi.

Maj je zaljubljen u široka lica pupoljaka,

u plavi svod iznad zanesenih livada,

u osmijehe djevojčica i dječaka

i u sve otvorene prozore grada.

Zaljubljen je još u šume, u klackalice,

u ruke radnika, u njihovu sreću;

svakog jutra useljava se s njima u tvornice

i skakuće po njihovim obrazima, kao po cvijeću.

Svibanj još voli kad padaju tople kiše,

kad duž ulica rastu lipe i topole,

kad zemlja, žitna, cvjetna, mirno diše,

i kad su ljudi vedri i kad se vole.

Svaki cvijet uz travku svira:

Dajte djeci igre, mira!

Ismet Bekrić

07.05.2008.

Prigodno: U maju...

Prva sedmica mjeseca maja obilježava se pod sloganom: Budimo pažljivi prema životinjama!

1. maj: To svi znamo. Bio je Međunarodni praznik rada;

2.maj: Godišnjica odbrane Sarajeva i cijele BiH;

3. maj: Dan Sunca;

5. maj je Međunarodni dan primalja (babica); u Japanu se slavi kao Dan djece. Djeca tada priređuju karnevale.

6. maj Đurđevdan (prema julijanskom kalendaru);

najveći romski blagdan (Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća.

7. maj U BiH se obilježava kao Dan džamija (na taj dan je 1993. godine srušena Ferhadija džamija u Banjoj Luci)

8. - 15. maja Sedmica Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: ove godine odvijat će se pod sloganom: Zajedno u humanosti!

9. maj Dan Evrope; Dan pobjede nad fašizmom

11. maj Majčin dan

12. maj Dan medicinskih sestara i tehničara

15. maj Dan porodice (obitelji)

17. maj DAN RIJEKE UNE I "UNSKIH SMARAGDA" (društva za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une)

Dan naše škole

18. maj Međunarodni dan muzeja

19. maj Dan fitnessa Svi na vježbanje! :-)

22. maj Na ovaj dan 1992. godine je BiH primljena u Ujedinjene nacije

25. maj Dan mladosti; u bivšoj Jugoslaviji je na ovaj dan obilježavan rođendan Josipa Broza Tita (nošenjem štafete i sletovima)

26. maj Rođendan bosanskohercegovačkog književnika Ismeta Bekrića

27. maj 140 godina od rođenja bosanskohercegovačkog pjesnika Alekse Šantića;

Prije 13 godina (1995) konstituisan je naš Unsko - sanski kanton

28. maj Moj rođendan  

Jedna mamina prijateljica koja je prisustvovala svim mojim rođendanima (od prvog) je u šali znala reći: "Ja lako upamtim kad je tvoj rođendan. Kažem sebi: 23. maja moj sin, 25. maja Tito, a 28. maja Maja."

31. maj Dan nepušača

Eto, takav je razigrani, lepršavi i zaljubljeni maj.

Izdvojila sam samo neke događaje. Ako znate još nešto, napišite u komentarima. Svaki dan je u našim životima poseban. Neponovljiv...

06.05.2008.

Dok Miljacka protiče...

Mogla sam obilaziti štandove na Sajmu knjiga beskonačno, ali kao što sam napisala, kolegičini sin i snaha pozvali su nas na nezaobilazne baščaršijske ćevape. Osim toga sunčana "mozaična" nedjelja pozivala je u šetnju. Osjetila sam duhove Sa(raje)va na svakom koraku. Ni prohladan vjetrić nije pokvario ugođaj.

 

 

Polako smo se približavali Baščaršiji. Izgubila sam pojam o vremenu. Očarao me taj drevni ugođaj. Zanati posebno i ulice koje su upravo po njima dobile ime (Bravadžiluk, Sarači, Kazandžije...)

 

 

Vučko je vječan! Ko se boji vuka još!?

 

Dvorište Begove džamije (Ferhadije)

 

 

 

Šetali smo Bravadžilukom. Teško je bilo odlučiti u koju ćemo ulićicu prije...

 

Odmorili smo se uz ćevape. Šta da kažem? Pa, naravno, odlični su!

U ugodnom razgovoru vrijeme je brzo prolazilo.

Nastavili smo šetnju po centru grada.

Parkovi su nas oduševili treperenjem drveća, cvjetnom rapsodijom, vrapčićima i pčelicama...

 

 

 

Alipašina džamija

 

Na lijepo uređenom platou ispred Skenderije, djeca su uživala u vožnji autićima, skejtanju, rolanju, jumpingu. Igri nikad kraja...

 

Galerija koja se nalazi uz sami sajamski ulaz bila je zatvorena. Šteta, jer su instalacije privlačile pažnju. Kroz staklo sam "ukrala" jednu.

 

Skenderija je, može se reći, pravi grad u gradu. Uvijek se tu nešto zabavno, poučno i korisno dešava. Šareni i originalni plakati svjedoče o tome...

 

 

 

Približavalo se vrijeme povratka kući. Uživala sam na XX međunarodnom sajmu knjiga i učila; uživala sam u šetnji gradom...

Dok smo išli prema stajalištu gdje nas je čekao autobus, još sam se jednom okrenula da "upijem" ovu sliku.

 

Doviđenja Sarajevo!

Vidimo se na XXI međunarodnom sajmu knjiga i učila 2009. godine!

A možda i prije!

 

 

05.05.2008.

Isto plavo nebo poklonilo nam stih ili Lijepo je bilo u Sarajevu

Kako ste dragi bloggeri?

Poslije produženog vikenda valja nam u nove radne pobjede zar ne!?

Ne mogu vjerovati da je već prošlo sedam dana otkako sam bila na Sajmu knjiga u Sarajevu. Napisala bih ja već reportažu, nego znate kakve su pčelice u maju .

Svaka posjeta našem glavnom gradu me posebno raduje, jer nemam priliku baš često putovati tamo. Na Sajam knjiga i učila trebali smo ići organizirano, ali u školi je bilo malo zainteresiranih (na moje veliko čuđenje i razočarenje istovremeno). Nisam htjela propustiti taj značajan događaj pa sam se s još jednom kolegicom priključila studentima Pedagoškog fakulteta.

Ne pamtim kada sam ustala tako rano ujutro. Krenuli smo u 4:30. Usput je bilo manjih tehničkih problema s autobusom pa smo u Sarajevo stigli tek nešto iza 11 sati. Čim sam izišla iz autobusa, u daljini sam ugledala Skenderiju i veliki bilboard koji je najavljivao Sajam. Jedva sam čekala da stignem tamo. Iako je nedjelja, na  gradskim ulicama bilo je prilično živo.

 

 

Brzo smo ušli u Skenderiju. Nismo znali gdje ćemo prije. Štandovi su bili poput labirinta. Predzadnji je sajamski dan, a posjetioci su navirali kao rijeka. Sajam bi, bez sumnje, trebao trajati duže.

 

 

Osim domaćih izlagača, predstavili su se i izlagači iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skopja, Podgorice... Svako je tu mogao naći nešto za sebe: djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolci, studenti, zaposleni, penzioneri... Kolegica i ja smo radoznale razgledale. U jednom momentu knjige "ponesu" i poželite kupiti sve, što naravno nije bilo moguće.

 

 

 

Na štandu podgoričke "Pobjede" vidjela sam plakat kojim će se BiH predstaviti na Sajmu knjiga u Podgorici, 13. maja. (Autor plakata je Bojan Mustur)

 

Štand zagrebačke "Školske knjige" mi je posebno privukao pažnju. Razumljivo: naziv sve govori

 

Za vrijeme naše posjete Sajmu, odvijalo se više promocija

 

Šetajući tako, stigla sam i do štanda Bosanske riječi iz Tuzle.

 

Tu je prethodnog dana održana promocija prve knjige priča "Pijetlov budilnik" Ismeta Bekrića čime je obilježena četrdesetogodišnjica uspješnog stvaralačkog rada ovog pjesnika a sada i pričara. Bilo mi je žao što nisam mogla prisustvovati ovom značajnom jubileju. Čula sam da je bilo lijepo i veselo. Osnovci su čestitali pjesniku. Evo jedne prigodne čestitke koju su s ljubavlju izradila djeca iz Kaknja.

 

Obilježena je i desetogodišnjica biblioteke "Mali princ"

 

Na jednom štandu pažnju mi je privukla serija slikovnica o djevojčici Maji. Ne zato što je moja imenjakinja , nego jer sam ih s uživanjem čitala bezbroj puta kad sam bila mala. Sjećam se naslova: Maja i magarence, Maja u ZOO vrtu, Maja kupuje, Maja mala mama...

 

I na štandu izdavačke kuće "Svjetlost" pobrinuli su se da privuku pažnju najmlađih, a ni mi odrasli nismo bili imuni.

 

Djeca su crtala i odmah izlagala svoje radove

 

 

Predstavljena je i prva bosanskohercegovačka monografija

 

Nisu zaboravljeni ni "internetoljupci".

 

Izabrana djela Dževada Karahasana koja svakako vrijedi pročitati. Sjećam se romana "Istočni divan" čiju sam slušala i radio - adaptaciju. Dževad Karahasan je bio gost zadnje emisije "Stereo - fliper", na dan kad je napadnuto Sarajevo, 5. aprila 1992. godine.

 

 

Ni nakon puna dva sata obilaska Sajma nisam bila umorna i mogla sam kružiti beskonačno, ali kolegičini sin i snaha pozvali su nas na nezaobilazne baščaršijske ćevape i u šetnju gradom. O tome ću u narednom postu.

 

 

01.05.2008.

Prigodno: 1. maj, međunarodni praznik rada

Dragi bloggeri, želim vam sretne praznike, uz želju da ih lijepo provedete!

01.05.2008.

Književniku i glumcu Enesu Kiševiću želim sretan rođendan!

"Kako je mak odletio za pčelicom"

Smiješi se sunce

kroz oblak lak:

U maku pčelica,

u pčelici mak.

Šuškaju vjetar

i vilin svlak:

U maku pčelica,

u pčelici mak.

Pod lipom vrvi

mravinjak:

U maku pčelica,

u pčelici mak.

 

Skakuće potok

vodeni vlak:

U maku pčelica,

u pčelici mak.

I cvrčak cvrči

veseljak:

U maku pčelica,

u pčelici mak.

Moram u košnicu -

pčelica reče,

i odzuja u plavo večer.

Vinu se mak

visok i jak

i za pčelicom

prhnu u zrak.

Enes Kišević

KALEIDOSKOP
<< 05/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
spagosmail
burek
Gracias a la Vida
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Dead Poets Society
∇a§IONia
Journey
Leteci Holandjanin
RODNA GRUDA
Gamer4ever
Bojis li se mraka
Superpenzioner
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
dnevnik jedne kurtizane
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Rahat No More
Surogat
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
izlog jeftinih mladića
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Suviše tajni u očima.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Žulj na duši
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
PonekadPomalo
više...

BROJAČ POSJETA
798086

Powered by Blogger.ba