KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

15.07.2008.

Uvertira za orgulje, kišu i oblake

Uvertira za orgulje, kišu i oblake

Kad sam čula da ćemo i ove godine ići u Biograd i Zadar niti jednog trena nisam pomislila: "Ne, opet isto!". Idemo u iste gradove, ali nikada ih ne doživljavamo isto. Mijenjaju se oni. Mijenjamo se i mi.

Krenuli smo na sam Međunarodni dan izleta, 18. juna., a samo dan ranije završili s nastavom. Dok je autobus lagano klizio, gledali smo na sat i mislili koji je čas završio. Šalila sam se s kolegicom koja je tog dana imala po rasporedu samo jedan čas da je već odavno trebala biti kod kuće.

Bili smo vedri i nasmijani. Uživali smo slušajući muziku. Prošle godine putovanje su obilježile Colonijine i pjesme Alme Čardžić (od kojih posebno izdvajam "Za bolje sutra" i "Na ljubav navikla"), a ove novi CD Halida Bešlića. Uh, šta ja pamtim! Ali pjesme se savršeno uklope u pejzaže i poslije vrate taj ugođaj.

Kiša koja je s nama prešla granicu pretvorila se u prolom oblaka. Kad smo stali na Borju, jedva smo mogli doći do motela. Srećom ubrzo je prestala i pomaljalo se sunce. Vozač je vozio pažljivo i umjereno. Nigdje nismo žurili. Kad smo prolazili kroz Sv. Rok, sjetili smo se kako naši učenici vrište kad se voze kroz tunele. Da su bili s nama probili bi nam uši svih tih pet kilometara .

Kad smo stigli u Biograd, smjestili smo se u hotel i inspirirani onim što smo vidjeli oživjeli uspomene od prošle godine i smijali se zgodama i nezgodama.

Vrijeme nije bilo za kupanje pa smo poslije podne pošli na izlet u Zadar. Eto još jednog dokaza da već viđeno uvijek iznova doživljavamo. Prošli put je bio noćni ugođaj, a sada smo pozdravili suncem obasjane ulice. Začuđujuće, ali gužve nije bilo. Čisto je nebo i kasno poslije podne.

 

 

Prošle godine zbog radova nismo mogli prošetati Trgom pet bunara pa smo sada iskoristili priliku. Čuli smo puno stranaca.

 

 

Šetajući tako čitali smo natpise koji su najavljivali kulturno - zabavne manifestacije. Obećavale su bogato i sadržajno ljeto.

 

Ispred crkve sv. Donata, sagrađene na ostacima rimskog Foruma.

 

Noge su se same uputile do Orgulja. Uživala sam u mističnim zvucima i prostranstvu oko mene. Vjetar se igrao frizera.

 

 

"Uh, volim jesti ribu, a ne volim plivati!" - šapnula mi je mica - maca. "Vi mace postale ste previše razmažene!" - pomislila sam - ali hajde, neka ti bude. Nego gdje li me samo pronađe?!

 

Pogled na zadarsko Sveučilište

 

Nerado smo se uputili prema luci, gdje je bio autobus. Još nam se ostajalo. Razvedrilo se i sunce je baš bilo prijatno. Turista je na ulicama bilo sve više.

 

Trajekti "Jadrolinije" su neprekidno saobraćali. Jedna kolegica je, kad je pročitala naziv, rekla: "Jadrolinija: keks Jadro - Sjećaš li se tog keksa? Sjećam, kako se ne bih sjećala!" - odgovorila sam, dok sam u sebi pomislila kako mi baš ta asocijacija nikada ne bi pala na pamet. Zanimljivo! Neko je očito bio gladan .

 

Galerije su pozivale posjetioce...

 

... a suveniri kupce

 

BIOGRAD .

Šetnja Zadrom nije nas nimalo umorila. Poslije večere smo izišli na biogradsko šetalište da vidimo šta se dešava. Nismo se mogli oteti utisku da neodoljivo podsjeća na Crikvenicu. Posebno dio gdje su kafići i restorani.

Najprije smo sreli ove "narandžaste učenike". Baš zgodno jer se tako neće niko izgubiti.

 

Na ljetnoj pozornici bilo je u toku predstavljanje Bjelovarsko - bilogorske županije.

 

 

Tako je prošao prvi dan našeg izleta. Nismo se kupali ni sunčali, ali nema veze. Za to su nam ostala još dva dana.

*******

Osvanulo je sunčano jutro. Bili smo nestrpljivi da što prije pođemo na plažu. Za doručak smo sa švedskog stola mogli izabrati šta ćemo jesti. Što je čovjek proklet! Kad ima veliki izbor, onda ne može ništa. Tako se desilo i meni, ali sam ipak nešto morala uzeti. Dan je dug.

Dok smo se približavali plaži, zapazila sam skulpturu "Pogled u Sunce".

 

I mi smo pogledali u Sunce koje nam je mahalo svojim toplim zracima. Iznenadili smo se kad smo ušli u more. Brrrr, hladnooo! Pa ne treba se ni čuditi, pa tek je polovina juna. Više smo pričali i sunčali se, nego što smo se kupali. Bit ovog izleta i jeste druženje.

Muškarci su pričali samo o utakmici između Njemačke i Portugala. Stoga se nismo ni iznenadili kad niko od njih nije naveče izišao u grad. Ostali su u hotelu uz TV. Bože dragi, pa to su mogli i kod kuće. I vani je sve bilo u znaku utakmice. U svim kafićima bili su postavljeni ekrani. Kakva li će tek euforija biti kad bude igrala Hrvatska i Turska!? - pomislila sam.

 

*******

Petak, treći dan izleta. Treća sreća, kaže izreka, ali u ovom slučaju nije sreća, jer nam je uvijek žao kada lijepe stvari prođu. Odmah ujutro smo spremili stvari, kako bismo što više vremena proveli na plaži. Od rane zore osjetilo se navijačko ludilo zbog večerašnje utakmice između Hrvatske i Turske. Osim toga bio je i zadnji dan nastave u hrvatskim školama. U okolini hotela letjeli su iscijepani udžbenici. Na plaži su se veselili učenici i pjevali navijačke pjesme. Dobro da je samo to, nego su razbijali i flaše. No comment!

Već smo se navikli na prohladno more, pa smo se više kupali nego prethodnog dana. Čak smo pokušali raditi i aqua - aerobik . Kolegica Renata voli fotografisati pa je napravila ovu moju "kosu fotku".

 

Upoznala sam Amadeusa. Oooo, kakav je, je li dobar? - pitale su me kolegice. Evo pogledajte, rekla sam im i pokazala fotku . Bile su razočarane. Mislile su da je u pitanju neka Faca. Simpatičan psić zar ne!? Bio je blizu nas na plaži. Njegovi vlasnici su se otišli kupati i nakratko ga ostavili samog. Cvilio je pa sam prišla da ga smirim. Kad su se vlasnici vratili pitali su je li bio dobar i zahvalili se. Čim su ga odvezali, Amadeus je odmah došao kod mene. Kao da me odavno poznaje. Na svoj mi je način i on zahvalio.

 

Još smo se malo kupali i sunčali. Teško je bilo otići s plaže baš kad je najljepše, ali htjeli smo još malo prošetati po gradu i ponešto kupiti. Nije nam se išlo iz grada cvijeća.

 

Zezali smo se da nećemo ni moći krenuti jer ćemo svi gledati utakmicu pa i vozač . Proveli smo lijepa tri dana i nije nimalo čudno što nam je bilo teško vratiti se u stvarnost. Tako uvijek biva, zar ne?!

Dok smo se vozili autoputem, uživali smo u prelijepom prizoru "plutajućeg" zalaska Sunca.

 

 

Čim smo prošli kroz tunel Sveti Rok...

 

... morske pejzaže zamijenili su planinski. Brrrrr!

 

Malo smo na radiju slušali prijenos utakmice Hrvatska - Turska. Igrali smo se navijača .  Nakratko smo se odmorili u restoranu "Kod Macole". Macola - uvijek se nasmijem tom nadimku. Čovjeka oduvijek tako zovu pa to vam je.  

Kad smo stigli u Bihać, iznenadila nas je navijačka groznica koja je vladala zbog pobjede reprezentacije Turske. Navijača je bilo i pred našom školom. "To su oni nama priredili doček!" - našalili smo se.

*******

Agenciju "Nuki trans" iz Ključa, uz čije posredovanje smo ostvarili sve naše ekskurzije, sam već pohvalila u jednom od prošlih postova, ali evo činim to još jednom. Zbilja su zaslužili. Svi njihovi vozači koji su nas vozili bili su vrlo profesionalni.  

 

 

15.07.2008.

Bihaćko ljeto: Nakon toliko godina...

... ČOLA U BIHAĆU!

4. jula održao je veličanstven trosatni koncert na stadionu NK "Jedinstvo".

To se nije smjelo propustiti! Odrasla sam uz njegove pjesme. Mama mi je pričala da sam ih neprekidno slušala kad sam bila mala i da nikome nisam dala progovoriti kad bi Čola zapjevao. Najviše sam voljela album "Ako priđeš bliže", a kasnije "Ti si mi u krvi" (kad smo u četvrtom osnovne išli na izlet u Kumrovec i Krapinske Toplice ništa nismo htjeli slušati osim tog albuma).

Razmišljajući tako i prisjećajući se nisam ni primijetila koliko je ljudi pristizalo. Tribina se već gotovo popunila, a popunjavao se i prostor ispred bine. Nestrpljivo smo iščekivali početak koncerta.

 

Uskoro se Čola, praćen ovacijama, pojavio sa svojim bandom i pratećim vokalima. Koncert je otvorio pjesmom "Gori vatra". Rasplamsala se vatra i obasjala vedro bihaćko nebo. Obasjala je i naše duše. Jednoglasno smo pjevali.

 

Nizale su se pjesme "Produži dalje", "Živiš u oblacima mala", "Glavo luda", "Pisat ću joj pisma duga"... Pjevali su ih svi pa čak i oni najmlađi koji nisu bili ni rođeni kad su ove pjesme bile veliki hitovi. Ovo je dokaz da su to i danas ostale.

 

 

 

 

 

Uslijedila je kratka pauza za vrijeme koje je bubnjar maestralno izveo svoju ritam - dionicu.

 

Nakon toga Čola je nastavio nizati pjesme još energičnije. Bio je to mix iz osamdesetih, devedestih i novih s albuma "Zavičaj". Atmosfera je bila magična.

 

 

 

 

Zvali smo Čolu na bis. Nismo mu dali da ode.

Vratio se i izveo još nekoliko balada da bi malo iza ponoći koncert završio vječnom melodijom "Ti si mi u krvi".

 

Pozdravio nas je i rekao da će opet rado doći u Bihać jer voli naš grad i Unu po kojoj je ime dobila njegova kćerkica.

 

 

 

 

KALEIDOSKOP
<< 07/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
spagosmail
∇a§IONia
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Journey
Leteci Holandjanin
RODNA GRUDA
Gamer4ever
Bojis li se mraka
Superpenzioner
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
dnevnik jedne kurtizane
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Rahat No More
Gracias a la Vida
Surogat
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
izlog jeftinih mladića
burek
Dead Poets Society
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Suviše tajni u očima.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Žulj na duši
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
PonekadPomalo
više...

BROJAČ POSJETA
797810

Powered by Blogger.ba