KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

31.08.2008.

Prigodno: Sretan početak!!!

Svim učenicima, a posebno prvačićima želim sretan početak nove školske godine. Puno uspjeha i sreće želim i svojim kolegicama i kolegama - prosvjetnim radnicima.

Sjećate li se one reklame tvornice obuće "Borovo": "U novi razred u novoj obući "Borovo"!" Baš je bila simpatična. Uh, davno je to bilo!

***********

Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti širom svijeta želim sretan početak ramazanskog posta. Neka ga uspješno isposte i u zdravlju i sreći dočekaju Bajram!

31.08.2008.

Budvanske crtice: Do zore rade kluboviiii...

Nekad bilo... 

Sada se svi klubovi na otvorenom zatvaraju u jedan sat poslije ponoci. Ustvari prekidaju muziku, a to je onda isto kao da ni ne rade. O tome sam već prije pisala pa neću ponavljati.

"Maltez" - je u obliku broda. DJ pušta sve vrste muzike. Zabava na visokom nivou.

 

Folkoteka "Bombo"

U njoj je svake večeri emitovan "Montenegro show" (direktno na DM SAT-u i Elmag televiziji). Vrsta muzike i izvođači "odgovaraju deklaraciji" .

 

"Trocadero" - nije kao nekad (ne mogu me uvjeriti u suprotno ni njihovi slogani "dobri stari Trocadero" i "najbolje žurke u Budvi". Izvođači su zaista IN, ali se prečesto ponavljaju. (neki gostuju dva ili čak tri puta sedmično) DJ-evi svaku noć puštaju u pauzi iste pjesme i još istim redosljedom. "Aspirin" i "Tu - tu - tu" su mi probile mozak. Jedino je izbor strane muzike dobar. Image im je narušen i time što Pero ovog ljeta nije pjevao. (samo jednom sam ga uspjela čuti)

Nema sumnje put me pokraj "Trocadera" nanosio samo da bih ublažila nostalgiju za Parisom

 

Jedan od trojice Bojana iz "Amadeus - banda" uvijek je izvodio akrobacije. (mislim da je bubnjar)

"Ambiente" i "Miami" su jedan do drugoga. Uglavnom su bile iste žurke u oba kluba. Iznenadila sam se da su ih ovog ljeta izabrali folkeri za promocije svojih novih albuma (na primjer Šako Polumenta i Nikola Rokvić...). Po mom mišljenju tu nije mjesto za takve žurke. Bar se meni tako čini, ali eto izgleda da svugdje može sve. Eeeee, gdje li je nekadašnji "Flash"!?

 

"Raffaello" - super zabava u techno - house fazonu

 

Plažni bar "Richard" - mi je posebno drag jer sam tu "otkrila" Sergeja. Prošlog i ovog ljeta tu je pjevao Željko Vasić. Idealno je mjesto za one koji žele čuti dobre pjesme, a uz to i popričati (što je u prethodnim klubovima jednostavno nemoguće).

 

Sličan ugođaj je i u kafiću "Emporio"

 

Zanimljivi i atraktivni su i klubovi u Starom gradu (u "Citadeli" je gostovao Darko Rundek).

To je bio "kratak" vodič. Ma znam ja da ćete se vi već snaći!

 

 

 

30.08.2008.

Budvanske crtice: Ponekad noću...

Slika noćnog života Budve slična je kao i prošlih godina. Kao prava pčelica sve bih "preletjela", a onda izabrala mjesto koje mi se najviše svidjelo. Obično sam kombinirala gledanje filma ili predstave pa onda išla u neki kafić. Jednom su me naši gosti - Makedonci pozvali da s njima prošetam. Otišli smo na Sajam gdje je jedna njihova poznanica prezentirala masažni program. Nije loše! Masažna fotelja masira na sve moguće načine. Nakon pješačenja ovo mi je bila odlična relaksacija. Cijena fotelje je prava "sitnica": 500 eura.  

 

Zatim nas je Elena (kojoj je deset godina) odvela na ringišpil. Najviše joj se svidio vozić - zmaj. Svo to šarenilo podsjetilo me na ringišpile iz mog djetinjstva. Isto je to samo su neka nova djeca.

Šetajući tako, pažnju mi je privukao prilaz jednom kafiću. Kao morsko dno...

 

Ispred restorana "Fontana" svakog ljeta ova djevojka u crnogorskoj narodnoj nošnji poziva goste. Slikali smo se s njom i ugodno proćaskali.

 

Velika atrakcija duž cijelog šetališta (od Kaleta do Starog grada) su "pantomimičari" (ne znam kako drukčije da ih nazovem). Kad im ubacite novčanicu izvedu pravu malu predstavu (u tom li grmu leži zec ). Prijateljica mi je pričala kako je u Beču jedan takav "pantomimičar", kad je čuo nju i sestru kako pričaju, progovorio na našem jeziku. Ne trebam ni reći koliko su bile iznenađene.

 

 

 

Djeca su se najviše "plašila" "vještice" i njenih velikih crnih noktiju.

 

Približavala se ponoć. Makedonce je sutra čekao put kući, u Strumicu pa smo se pozdravili. Ja sam još malo prošetala.

Ma znala sam ja da "Ćiro" nije nestao. Služio je kao igračka i bio zgodno mjesto za odmor.

 

-Eh, kad bih se sad mogla odvesti do kuće! - pomislila sam.

Možda - u bajkama...

30.08.2008.

Budvanske crtice: Posjeta "zabranjenom gradu"

I ove sam se godine uputila brodićem prema Svetom Stefanu. Tako sam dionicu koju sam prethodnog dana prepješačila, sada gledala s morske strane. Isplovili smo s mola na Slovenskoj plaži.

 

Djeci je ova "santa leda" bila veliki izazov

 

Uh, opet bungee! Ccccc!

 

Pogled na plažu Miracle Beach i gradilište u pozadini. Nema šta, baš "impresivno"!

 

Bečići i Rafailovići

Hotel "Splendid"; vidi se i žičara za aqua - ski

 

 

 

Plaža Kamenovo

 

Miločer

 

I konačno... približili smo se Svetom Stefanu...

 

Bilo je vruće, ali nisam se odmah bućnula u more, nego sam požurila da posjetim "srce" Svetog Stefana. Prošle godine je bio zabranjen ulaz zbog građevinskih radova. Nadala sam se da će se sada moći ući, ali prevarila sam se. Opet ista slika. "Zabranjeni grad". Čula sam da su ga zakupili na sto godina (Rusi ili ko već). Još jedna turistička atrakcija manje (ne vozi vozić, ne može se obići Sveti Stefan pa dobro ima li još šta!?)

Prošetala sam do kapije, rashladila se malo na česmi i vratila se na plažu.

 

 

 

 

Još bih uživala u prelijepim pejzažima i kristalno čistom moru, ali brodić je već stigao. Krenuli smo prema Budvi. Smjestila sam se u vanjski dio brodića kako bih mogla nesmetano snimati.

 

 

 

Plaža Mogren

 

Richardova glava

 

Hawaiiiiiiii...

 

Pogled na budvansku luku. Krstarenje je završilo. Nije ispunilo sva moja očekivanja, ali ipak je bilo lijepo.

 

28.08.2008.

Budvanske crtice: Živjelo pješačenje!

Turistički vozić "Ćiro" ovog ljeta nije saobraćao od Budve do Rafailovića. "Ništa za to!" - pomislila sam. Ići ću pješice. Prošle godine sam se "bespravno" kitila izrekom "Let's walk!", ali sam je sada debelo opravdala.

Nije mi smetao tropski ljetni dan. Iznenadila sam se kad sam vidjela da je uređeno novo šetalište i to, kako su se pohvalili, za samo dvanaest dana. Neumorno sam pješačila punih 45 minuta. Nisam mogla vjerovati jer iako sam tek stigla na more i još nisam bila u dobroj kondiciji, nisam bila nimalo umorna. Stala bih tek toliko da napravim nekoliko panoramskih fotki.

Na poluotoku između Budve i Bečića niče veliki hotelski kompleks. Prošle godine tu nije bilo ništa i do plaže Tanga beach se moglo došetati, a sada se može samo prevesti brodićem. Kako li će sve to izgledati iduće godine!? Ne mogu ni zamisliti.

 

 

 

Duž šetališta puno je atrakcija:

Pogled na 40 m visok kran na kojem se odvija bungee jumping. Brrrr, ko voli nek' izvoli!

 

Parasailing... Zgodno, to bih se možda i usudila

 

 

 

Bečićki kafić "Arena" (zašto li se tako zove )

 

Toliko je hotela u Bečićima i Rafailovićima da mi se pomalo zavrtjelo u glavi od tih sličnih motiva. Ovaj manastir razbio je monotoniju.

 

U Rafailovićima je kao i svakog ljeta živo i veselo. Na plaži djece iz odmarališta bruji kao u košnici. Haha, ne mogu ja bez toga !

Mislila sam produžiti prema Kamenovu, ali to bi zbilja bilo previše. U predvečerje sam se lagano uputila prema Budvi, uživala u prizoru zalaska Sunca i razmišljala gdje ću izići naveče.

U dječijem kutku hotela "Splendid" spremala se rođendanska zabava. Djeca su nestrpljivo iščekivala da proslava počne, ali na ovakvom igralištu nikako im nije moglo biti dosadno, zar ne?

 

Tek kad sam stigla kući i sjela da popijem kaficu, osjetila sam umor, ali to me nije pokolebalo da se polako spremim za večernji izlazak. Ni žuljevi na tabanima nisu mi bili opomena. Mjesto me nije držalo. Kad sam bila mala, pitala sam se zašto se emisija Zuke Džumhura zvala ""Hodoljublja". Sad mi je sve jasno!

26.08.2008.

Prigodno: Moj je blog prohodaooo... :-)

Na današnji dan prije godinu dana počela sam pisati blog. Uh, zar je već prošlo toliko!? Od prvog posta "Svaki početak je težak, ali..." puno sam toga vidjela, doživjela, napisala...  Imam odličnu memoriju, ali priznajem da bih dosta detalja zaboravila da ih nisam zapisala. Kad sam čitala naslove postova, znalo mi se dogoditi da se upitam: "Ma, o čemu sam ja ovdje pisala!" Kad bih otvorila i pogledala, samo bih se lupila po glavi: "Ah, da pa kako sam mogla zaboraviti!"

Nisam baš obraćala pažnju na kvantitet postova. (mogla sam biti i vrjednija ) Čarolija je je upravo u spontanosti. Trudim se da postignem kvalitet.

Statistika i nije toliko bitna. Ako sam vas bar na tren oraspoložila, ako ste od mene nešto naučili, ako sam oživjela vaša (o)sjećanja i uspomene, ako sam vam u nečemu pomogla, za mene će te "sitnice koje tkaju život" biti najveća radost.

Hvala vam na lijepom druženju dragi bloggeri koje se nastavlja i postaje tako još ljepše...

Letim dalje...

Puno pozdrava od radoznale pčelice!

 

24.08.2008.

Poslije slanog - SLATKO

NIJE MORE...

... ali i ono što zahvatiš i to je more.

U petak smo išli na jednodnevni izlet u Kozarac (u vodeni park). Vrijeme je bilo prelijepo. Tek sam sada svjesna koliko nas je dobro poslužilo jer je za vikend prohladno i kišovito. Baš smo imali sreće. Putovanje je proteklo bez problema, mada je bilo manjih zastoja zbog radova na cesti i deminiranja okolnih terena. Pa kud baš kad smo mi trebali proći! Ali, OK preživjeli smo i to.  Puna četiri sata bili smo u autobusu i jedva smo čekali da se bućnemo u bazene. Kad smo stigli jednostavno smo izletjeli iz autobusa i ušli u kompleks Vodenog parka Kozarac. Bila je to moja prva posjeta ovom kraju (mada tuda često prolazim kad putujem u Banju Luku) pa sam s velikom radoznalošću razgledala.

Vodeni park se sastoji od tri bazena stepenasto raspoređena. Najviši je uglavnom za djecu i ima u sredini pečurku preko koje se prelijeva voda i otiče u srednji, niži bazen.

 

Srednji bazen je, iako relativno plitak (bar za moje shvatanje, ali ko je meni "kriv" što sam previše porasla ), zanimljiv zbog podvodne masaže koja je i te kako relaskirajuća. Baš nam je prijala.

 

 

 

U najniži bazen možete se spustiti klasično stepenicama i niz tobogan (što je mnogo zanimljivije i atraktivnije). On je najveći i postepeno se u njemu povećava dubina. I ja sam se nekoliko puta spustila niz tobogan. Nisam mogla odoljeti . Najviše sam se tu kupala. Nakon plivanja u morskoj vodi nije ni čudno da mi je sada bilo neobično. Trebalo je više snage, ali neka. Plivanje je nesumnjivo najbolja rekreacija.

 

Iz vode smo izlazili samo kad bismo išli na kafu ili da nešto pojedemo u obližnjem restoranu. Nismo ni opazili kako je vrijeme brzo proletjelo. Približavao se povratak kući. Ma opet ta kategorija Vrijeme. Uvijek nam se čini da lijepe stvari kratko traju. Još smo se jednom fotografisali, a onda spremili za polazak.

Slijeva nadesno: moja malenkost , kolegice Edina, Zlata, Indira i Katica

 

Dok smo se približavali parkingu gdje je bio autobus, okrenula sam se i "uhvatila" još jednom Vodeni park.

 

Ovakva druženja su pravo bogatstvo i nikada ih nije previše!!!

*******

Najprije sam pisala o lijepim stvarima (baš kako i psiholozi kažu ), a sada ću i o onim negativnim.

Agencija preko koje smo i ovog puta išli je sve dobro organizirala osim jedne "sitnice". Naime, vozio nas je neiskusan vozač. Putovao je i kad smo išli u Biograd s vozačem Omerom (od kojeg puno može naučiti i koji mu može biti uzor), ali tek sam sad "posložila kockice" i shvatila da je on tada ustvari bio "učenik" i tek se uvodio u posao. Shvatam da je početnik i nikada tako nešto ne kritiziram, ali sada jednostavno moram. Najprije je "promašio"  skretanje u ulicu koja vodi prema bazenu (pa je vlasnik agencije morao kombijem izići pred njega da mu pokaže put), a kad smo se pri povratku približavali Kanjonu, već je bila noć. Tada je rekao da mu je to prvi put da vozi po noći i da zato ne žuri. Ok, to i nije tako strašno, ali čovjek se još ne snalazi po Bihaću. Kad smo ga zamolili da ide obilaznicom prema Bakšaišu i Hatincu jer bi većini bilo pogodnije da tu iziđu, odgovorio je da je slab u orijentaciji i da će ipak ići pravo prema školi. Nije znao ni jednu prečicu, nego je išao okolnim putem. Razumijem da je početnik, ali trebao bi biti sigurniji i poduzimljiviji.(mi bismo mu govorili kuda da ide) Previše je usporen. Priroda posla mu je takva da će često voziti u nepoznata mjesta i za to treba posjedovati smisao za orijentaciju i fleksibilnost. Pa kako bi se snašao u Beču, Parizu ili recimo Londonu kad u Bihaću ne može!? Do sada smo ovoj agenciji davali samo pluseve, ali ovog puta evo i jedan veliki minus. Zamijeniti vrhunskog profesionalca početnikom stvarno je neshvatljivo baš zato što je ogromna odgovornost za putnike - za LJUDE!

 

21.08.2008.

Još uvijek se pitam...

... gdje sam. Šalim se: već sam se navikla na uobičajeni bioritam i radne obaveze. Dok još sređujem utiske iz Budve, Ulcinja i Dubrovnika, sinoć sam da bih malo "odmorila" završila reportažu s izleta u Zadar i Biograd.

Pogledajte i pročitajte

Do reportaža s crnogorskog primorja!

Vaša pčelica

21.08.2008.

Eureka!

 

Ovu sam pjesmicu neprekidno pjevušila u Budvi. Nije ni čudo: pravi je ljetni hit. "Motala" mi se po glavi i ona "O like it, like it..." Hahaha, baš slatko.

18.08.2008.

Gdje sam?!

Ili Đe sam? (kako bi Crnogorci rekli). Eeee, dragi bloggeri, dugo ću se ja još to pitati. Evo mene kod kuće. Na trenutak se uhvatim kako gledam na sat i razmišljam šta bih radila da sam na moru. Haha, teško ću se odviknuti od tog bioritma , ali morat ću htjela ja to ili ne, jer je danas bio prvi radni dan. Polako se treba vraćati uobičajenim obavezama. Jeste da me malo muči nostalgija, ali valjda je to "danak" koji sobom nosi dugi odmor.

GRANICE...

Brojim koliko sam ovog ljeta prešla granica: izišla iz BiH, ušla u Hrvatsku, izišla iz Hrvatske, ušla u Srbiju, izišla iz Srbije, ušla u Crnu Goru, izišla iz Crne Gore, ušla u Hrvatsku (kad smo išli na izlet u Dubrovnik), na povratku izišla iz Hrvatske, ušla u Crnu Goru i konačno kad sam pošla kući izišla iz Crne Gore i ušla u BiH. Uh, šta uradismo!? Zemlja je zbilja okrugla!

MONEY, MONEY, MONEY

Voljeli ga mi ili ne, i te kako nam je potreban. Trošila sam ovog ljeta konvertibilne marke, dinare, eure i kune. Toliko valuta! Tu se samo mi možemo snaći. Ne znam kako bi to stranci shvatili.

ĐE POCRNJE TOLIKO?!

Svi komentarišu brončanu boju koju sam dobila. Već su navikli pa se više ne "plaše". Nikako da mi povjeruju da se nisam izležavala na suncu, nego sam puno plivala i pješačila. Boja se jednostavno "primala". Kad sam se vraćala iz Ulcinja, vozač autobusa me pitao: "Đe pocrnje toliko?"

"Pa je li ovo CRNA GORA ili nije!" odgovorila sam.

BIŠĆE

Gledam svoj grad i još uvijek mi je neobičan. Uh, ne mogu vjerovati da nisam bila tu mjesec dana. Puno je u njemu bilo raznih dešavanja, puno se radi i gradi. Nakon što sam vidjela u koliko se gradilište pretvorilo crnogorsko primorje, više mi ništa nije tako čudno ni iznenađujuće. Bihać dobiva novo ruho, a ni Budvu idućeg ljeta neću prepoznati. (naime, tamo se tokom godine izgradi onoliko koliko u nekim mjestima ne bi ni za deset godina)

TEMPERATURNI ŠOK

Sa stabilnih morskih 35 - 36 stepeni (koliko je u prosjeku bilo svaki dan) došla sam na 20, koliko je juče bilo u Banjoj Luci i Bihaću. U autobusu me dobro ispuhala klima cijele noći pa sam imala osjećaj da je još niža temperatura. Samo da prođem bez prehlade. Za sada ne osjetim nikakve simptome, a nadam da da ni neću. Čvrsta sam ja!

 

P.S.

Dijele nas stotine kilometara, ali uvijek mi je tako blizu - u mojim mislima. Osjećaji su jači od razuma. Tu jednostavno ne trebaju riječi!!!

P.S.:

E sad jeste post scriptum, a ne njegovi inicijali .

Kao što ste primijetili promijenila sam izgled bloga. Ovako mi je prirodnije. I papir je bijel zar ne!?

P.P.S.:

Još jednom P.S. Ma šta mi je večeras?!

Kad sam jutros išla na posao, vidjela sam reklamne plakate za nove bazene koji su u našem gradu otvoreni baš kad sam otputovala. Slogan je: BAZENI, VENI, VIDI! Ma što li su toliko "zapeli" da parafraziraju!

16.08.2008.

Budvanske crtice: Dobri den!

Evo mene dragi bloggeri. Sigurno ste se začudili zašto vas ovako pozdravljam. Uh, kako sam se jutros iznenadila kad sam ušla u autobus za Dubrovnik. Samo nas četvoro govorilo je naš jezik (ma kako ga mi nazivali, ali razumijemo se), a svi ostali su bili Rusi. čak i djevojka koja je bila turistički vodič. Usput je ponešto pričala o znamenitostima pored kojih smo prolazili. Pogađate: na RUSKOM jeziku; i još na engleskom. Osjećala sam se kao da sam pala s druge planete (zajedno s još ono troje ljudi). Ne radi se o tome da li smo razumjeli ono što se govorilo, nego o tome da na svom govornom području (da ne kažem, tako reći, u svojoj zemlji) ne čujemo ni jednu našu riječ. Opravdanje je bilo da je to stoga jer će nas u Dubrovniku čekati vodič koji ce objašnjavati na našem i ruskom jeziku, ali ne i na engleskom. Haha, čujte to! Mogli su bar smisliti nešto originalnije. Što se same organizacije putovanja tiče, nemam nekih većih zamjerki. Autobus je bio solidan i klimatiziran što je ovog tropskog dana bilo i te kako važno. Jedino, eto što smo više vremena proveli vozeći se, nego obilazeći Dubrovnik. Bilo je i čekanja na ulazu u Hrvatsku. Puna četiri sata protekla su od polaska iz Budve do dolaska u Dubrovnik.

LIBERTAS...

U Dubrovniku nas je čekao vodič. Odmah smo krenuli u obilazak Starog grada. Zamislite, čovjek je iz BiH, rodom iz Novog Šehera, ali godinama živi u Dubrovniku. Na neki način mi je kolega, jer je jedno vrijeme predavao srpskohrvatski jezik (kako se tada zvao). Kasnije je završio još ruski i poljski jezik pa najčešće vodi te grupe turista.
Bila je ovo prva moja posjeta gradu ipod Srđa. Oduševljena sam. Stradun se presijavao na Suncu. Obišli smo Katedralu, Knežev dvor i prošetali uskim uličicama. Mnoge su sastavljene samo od skala (stepenica), a još je uspon pa možete misliti kako bi vam bilo da tu stanujete Vodič nam je pričao o daljoj ali i bližoj istoriji grada (stradanje grada u ratu 1991. godine). Objašnjavao nam je kako da se snađemo i preporučio šta da sami obiđemo. (muzeje, trgovine, restorane...) Dok je tako pričao, pored nas je prošao glumački doajen Pero Kvrgić. Poželjela sam da ga pozdravim i čestitam mu na svim postignućima, ali nisam se mogla odvajati od grupe. (na samom početku sam ih izgubila pa sam sada puhala i na hladno ) Predstavu Stilske vježbe koju s kolegicom Lelom Margitić izvodi neprekidno četrdeset godina imala sam priliku gledati za vrijeme našeg bihaćkog festivala scenske i teatarske umjetnosti. Bila mi je čast i o tome ću tek pisati na blogu.

Nakon sat i po šetnje s vodičem imali smo slobodno vrijeme za obilazak. Iskoristila sam to da obiđem izložbe u Kneževom dvoru i  prošetam gradskim zidinama. Bogami je to bila šetnja duga dva kilometra. Vodič nam je rekao da mnogi odustanu vec na pola puta, a ja se zainatila pa nisam znala stati . Uzela sam audio - vodič, slušala i uživala u prelijepom pogledu. Na kulu Minčeta se nisam imala vremena popeti, jer je do polaska autobusa ostalo svega pet minuta. To ću drugi put. Puna sam lijepih utisaka. Pomalo sam umorna a i mišići mi zatežu, ali to je slatki umor. Take it easy, bre! Haha, taman tako!

Eto, tako dragi bloggeri, sutra, odnosno već danas u 19 sati krećem kući. (najprije u Banju Luku pa onda u Bihać).
Do blogovanja iz Bihaća!
HARAŠO!!!

14.08.2008.

Budvanske crtice: Zaustavila bih vrijeme...

...Da to bih ucinila rado. Cudo jedno kako na moru dani nekako brze prolaze! Hm, ili se meni to samo tako cini!? Eto, danas je cetvrtak, a ja vec razmisljam kako ce subota, dan mog povratka kuci brzo doci. Kazem sebi: Ne razmisljaj o tome! Uzivaj u trenutku! Ali, uzalud! Cudnog sam raspolozenja. Osjecanja su mi pomijesana. Znam, odmorila sam se odlicno, nakupala, nasuncala, nasetala, nagledala filmova, lijepo zabavila. Zadovoljna sam, ali opet mi nesto ne da mira. Ma znam ja sta je meni! Sve je to stoga jer nisam P. - u otkrila sta osjecam prema njemu. Cini mi se da bi mi bilo lakse kad bih mu rekla sve pa ma kako on reagovao na to. Ne bih vise analizirala i predvidjala unaprijed sta bi moglo biti. Opet mi neki glas sapce i izaziva me: Da ga i vidis, ne bi imala hrabrosti da mu to kazes! Mislim da ovog puta bih! E, slatki moji ljubavni jadi!

LA, LA, LA...

My dream is to fly... pjevusim a ne znam ni kako se pjesma zove ni ko je pjeva. Ovdje su DJ - evi odlijepili za njom. Veliki je hit.

Nego, nevjerovatno koliko je popularna muzika 90ih, 80ih pa i 70ih godina. Puno je takvih zurki. Nostalgija, sta li!? 

Veceras je u Trocaderu na setalistu (ili kako vole reci starom dobrom Trocaderu) Aca Lukas, a u istoimenoj diskoteci Seka Aleksic. Pa ljudi moji zasto li mi je odjednom dosla u glavu pjesmica Izvukla si cigluuuu iz temelja ljubavi nase tantararanta drndase. Stvarno zasto!?

VENI, VIDI, VIĐI...

... aplikacija je na majici. Smiješno! 

I TO JE MOGUCE

Crnogorska vaterpolo reprezentacija je neki dan pobijedila reprezentaciju Kanade s 12:0. Znam da su odlicni, ali bas da Kanadjani ne daju niti jedan gol e to nikako ne mogu da shvatim! Crnogorci pobjedjuju i dalje. Pa sretno!!!

STARI DRUGOVI...

Na plazi svaki dan primijetim kako se njegovo velicanstvo Mjesec pojavi dok jos Sunce nije zaslo i namiguje mu. Zanimljivo!

SKLONI MI SE SA SUNCA

Stalno mi neko slucajno na plazi pravi sjenku zaklanjajuci tako sunce. Dodje mi da kazem: Cuj, skloni se, zaklanjas Sunce! A onda se nasmijem i pomislim: Pa ne moze niko Sunce zakloniti. Niko nije toliki mocnik!

NEGDJE JUZNO

Juce sam bila u Ulcinju. Tamo ljetuju moja ujna i njena unuka pa sam ih isla posjetiti.

Sutra cu ici na izlet u Dubrovnik. Ispade tako da cu prokrstariti duz cijele crnogorske obale. Naravno dragi bloggeri da slijedi reportaza. Javit cu se jos prije polaska kuci.

11.08.2008.

Budvanske crtice: Kuda na izlet...

... pitam se ovih dana. Ponude su raznovrsne, a turistickim agencijama se ni broja ne zna. Cijene su slijedece: krstarenje brodom do Herceg - Novog je 12 eura, obilazak Cetinja i Lovcena je 23 eura, Dubrovnik - 30 eura, krstarenje u Albaniju 60 eura...


NOC, NOC, NOC, NOC...

...totalni je mrak. Iznenadjujuce je da na glavnom bulevaru u Budvi nekada iza ponoci nije upaljena niti jedna svjetiljka. Ma sta ce nam? Znamo napamet kuda treba ici!

KUNG - FU PANDA...

Zmajev ratnik kazu... Simpatican i smijesan film. Panda je kriminalna. Rastopila sam se. Haha, sigurno cete mi reci: Ma daj odrasti vec jednom!!! Tesko da cu: pa pcelice i medvjedi se divno slazu zar ne!?

11.08.2008.

Budvanske crtice: Feno-meno-menalno...

...osjecam se.... pjeva Cira. Hahahaha, vesela otkacena pjesmica koja vas u trenu razveseli. Odzvanja na sve strane. Navela me da se pozabavim malo hitovima. Zanimljivo, ali na ljetovanju su skroz drukciji kriteriji. Pjevusite nesto sto inace kod kuce ne biste ili bar ne u tolikoj mjeri. Ne zna se vise ko pjeva cije pjesme. Svi pjevaju sve.  I ne zarazili se onda . Interesantno, ali na najavnim plakatima su svi podmladjeni i uljepsani.

GOSPODE, BUDI MI STARIJI BRAT...

... u ovaj policijski sat! U jedan sat poslije ponoci imate bas takav osjecaj. OK, shvatam da je zabranjeno pustanje muzike na otvorenom poslije tog vremena, ali je policija prenapadna. Stoje na vise mjesta duz setalista i s vremena na vrijeme patroliraju u vozilima. Ne znam, ali meni se to nimalo ne uklapa u turisticku sliku kraljice Mediterana (kako Budvu cesto nazivaju).

CIJENE, CIJENE, CIJENE...

...cijene mogu sve. Malo sam napravila parodiju na nekadasnji hit Zene, zene .
Nevjerovatno je kako cijene pica u klubovima i kaficima variraju. Na primjer, bacardi breezer koji ponekad popijem na jednom mjestu kosta 6 i po (a cesto i 7 eura), a na drugom 4 eura i 90 centi (tako kazu, a naplate 5). Cijene tako formiraju, da se baksis podrazumijeva. Mene odusevljava kad konobari tacno vrate kusur. E onda smatram da su baksis stvarno zasluzili.
Cijene ulaznica za koncerte krecu se od 3 eura pa navise zavisno o kojim pjevacima i grupama je rijec te o mjestu nastupanja. I o honorarima naravno . Sto se ostalih cijena tice, uglavnom je sve duplo skuplje nego kod nas u BiH. Tako je to s eurom, a jos i napusu cijene za vrijeme sezone. Jedino eto sto se za svaciji dzep moze naci ponesto. Tako mozete kompletno rucati za 3 do 5 eura a istovremeno mozete i za deset puta skuplje. Cijene privatnog smjestaja se krecu izmedju 10 do 15 eura.


ZEZNUO ME ZOHAN...

Preksinoc sam gledala film Ne kaci se sa Zohanom. Kako je isti film prikazan i sinoc, jednostavno nisam znala kud bih otisla. Ali, eto kaze film da se s njim ne kacim pa i nisam hahaha.

NEKAD I SAD

Plazni bar Richard: Nekad - isla sam tamo svaku noc slusati Sergeja; Sad - otisla sam samo jednom i to samo zato sto nisam isla u kino (kao sto napisah zeznuo me Zohan). Dok je pjevao Zeljko Vasic, jedva da sam ga slusala. Prisjecala sam se kako je tu bilo prije. Lijepo se sjetiti tih vremena. Zeljkove pjesme su dopadljive, ali NISU KAO SERGEJEVE! Isto je i u Trocaderu. Nekada mi je bilo zadovoljstvo otici tamo svaku noc da bih cula Peru, a sada je tamo opasno monotono, bez obzira sto tamo gostuju kako vole reci sve same zvijezde i zvjezdice. Vec sam pisala da je Pero uvijek kao domacin pravio bolju atmosferu nego glavni gosti ma ko da su oni bili.


U STAROM GRADU...

Setnja je tamo opustajuca i prijatna, ali nisam mogla da ne zapazim jednu malu sitnicu: u ulicicama nema korpi za otpatke. Pa smislite gdje cete baciti smece!? Tek na izlazu je prostor gdje su smjesteni kontejneri. Haha pogodite zasto se tamo skupljaju mice mace!? Njihovo je carstvo nebesko. Prisjetila sam se jednog djecaka, crtaca stripova koji je inspiraciju trazio u kotorskom starom gradu posmatrajuci macke. Pravio je kasnije odlicne stripove o njihovom zivotu.

09.08.2008.

Budvanske crtice: O-lim-pi-ja-da

Evo mene opet neocekivano. Otvorene su olimpijske igre 8.08.2008. godine u 8 sati i 8 minuta po kineskom vremenu na stadionu Pticje gnijezdo. Jednostavno, to sam morala zapisati. Taj veliki dogadjaj se ne propusta. Pa olimpijci svih 205 zemalja SRETNO!!!

CIK - CAK

Ako i niste znali sta ovo znaci, na budvanskom setalistu cete sigurno saznati , jer se jedino tako i mozete kretati. Sve je OK, ako vam se mozak ne zavrti. Gledam, onaj momak sto pravi meksicke pletenice promijenio natpis. Vise ne pise Meksicke pletenice iz Leskovca, nego samo prvi dio naslova. Haha, da nije citao moj blog?! Sala mala!

NECU ZVAKE, VRATI KUSUR!

Pjeva Rambo Amadeus. Vrlo realisticna pjesma. Kad god odem u ovdasnji xafs Andjeo, umjesto pet centi, vrate mi zvaku. I tako svima... E jesu andjeli, nema sta! To nema nigdje u svijetu. Novac je ipak novac, zar ne?!

PLJUS!

Kad sam prosle godine bila u Parisu ponekad sam citala dnevne novine Vijesti koje je moj ujko redovno kupovao. U njima su bile objedinjene aktuelnosti iz vise novina s podrucja ex Jugoslavije. Tako sam procitala i clanak kako se zabavljaju Budvani. Naime, sakriju se i s terasa bacaju na turiste kese pune vode. Ljudi moji i to je turizam!? Nego, bolje da o ovome ne pisem. Fljasnut ce me kesa s vodom odnekuda ccc !

SEJTAN LAMPA

Prava je umjetnost preci preko ovdasnjih ulica. Naoruzajte se strpljenjem jer ce trebati vremena da docekate zeleno svjetlo za pjesake. Kad se i pojavi jedva da traje desetak sekundi. Pa se vi snadjite kako znate i umijete!

RUSI

Toliko ih ima da su u budvanskim skolama organizirali i nastavu na ruskom jeziku. Puno obilaze crnogorsko primorje. I ne samo to! Zakupljuju i grade. Po principu reciprociteta, Rusi mogu bez vise uci u Crnu Goru pa tako i crnogorski drzavljani u Rusiju. Mucnite malo pa zakljucite ko je tu u prednosti!

BODY PAINTING

Komarci su to uradili na mom tijelu. Sram ih bilo!

HA - HU - ASA!

Ma nije rijec o onoj japanskoj bubi iz cuvenog Eustahija Brzica, nego o filmu Kung - fu panda koji cu gledati u ljetnom kinu. Bilo mi je zao sto ga nisam gledala u Bihacu, ali evo gledat cu ga ovdje. Ko bi rekao!? Maloprije sam stigla iz kina. Oborit cu rekord! Pa nisam toliko filmova pogledala u proteklih godinu dana koliko u ovih petnaestak dana. Lijepo su to zamislili. Od 2. jula pa sve do 20. septembra bit ce na bazenu Rondo 1 prikazivani filmovi. Taj projekat nazvan je Cinemanija. Bogami, stvarno i jeste!!!

 Puno pozdrava od vase lutajuce radoznale pcelice. Ne usudjujem se vise reci kad cu se javiti jer uletim neocekivano. I samu sebe iznenadim.

07.08.2008.

Budvanske crtice: Neplanirano...

Nisam danas planirala nista pisati, ali nisam izdrzala da nesto ne prokomentarisem. Naime, jutros sam u xafsu naletjela na cudnu situaciju. Jedna strankinja je bas bila na kasi. Kasirka ju je pitala je li roba koja je bila na pultu njezina. Ona je potvrdila da jeste. Kad je sve bilo otkucano i trebala je da plati, ona je rekla da to nije njezino. I tako vjerovali ili ne tri puta na opce negodovanje ostalih kupaca koji su cekali u redu. Na kraju su je izbacili iz xafsa. E stvarno svasta!!!

JEDAN, JEDINI, NEPONOVLJIVI...

E kad tako najave pjevace kosa mi se digne na glavi. To je pretjerivanje. Tako ovih dana najavljuju promociju novog albuma Saka Polumente. Iznenadjujuce je da ce nastupiti u klubovima Majamiju i Ambijenteu gdje takvi nastupi bas nisu cesti.

IN VIVO...

Grupa za koju prije nisam cula. Imaju tri ljetna hita koji se svugdje vrte i zarazit ce vas htjeli vi to ili ne. Posebno pjesmica Tu, tu tu... I svoje nastupe najavljuju u tom stilu: Tu - tu - tu - turneja (hahaha). Refren mi je presmijesan: "...Ratata, pucam u nebo, budala, u sebe sam treb'o..." Hahahahaha!!!HOUSE...

se ovdje puno slusa i puno se paznje poklanja takvim festivalima. Upravo je u toku Live festival na plazi Jaz, a odmah ce se nastaviti Refresh festival u kotorskom starom gradu. Medjutim ni ovi festivali ne mogu proci bez nastupa nasih zvijezda: Dine Merlina, Zdravka Colica i Gorana Bregovica za cije koncerte se trazi karta vise. Pa ljudi moji ipak je ovo Balkan!

 

 

 

Sve tri večeri je bio organiziran prevoz na koncerte.

 DJ-evi...

Zanimljiva su im imena, originalna, a cesto i smijesna. Pa eto DJ Manijak na primjer (hahahaha, manijak, manijak ne moze biti svak). Nego, salu na stranu, najbolji mi je DJ Miko ("Maximus").
Poseban pozdrav upucujem P. - ovim drugovima DJ Backu i klavijaturisti Dadi.


ZENCANI BA...

Dva momka iz Zenice su svaku noc na setalistu sa svojim ljubimcem - zmijom. Velika je navala turista da se s njom slikaju. Hm, jeste da jede jednom u pola godine, ali ccc...

PALA KARTA...

Danas sam kupila kartu za povratak kuci. Ima jos desetak dana do toga ali bolje unaprijed. Sto je sigurno, sigurno je.

Pozdrav
 svima uz onu pjesmu Dine Merlina "Da sutis".

Odlicna je, samo me onaj krik uvijek iznova uspije uplasiti. Ne ide mi baš uz trenutna osjećanja, ali hit je ljeta na mnogim ovdasnjim radio - stanicama, sta da se radi!?

06.08.2008.

Budvanske crtice Juri kolovoz...

... vrtoglavo po kolovozu vremena. Ovdje na moru se dani nekako brze nizu. Cudo jedno! Nego evo mene opet DANAS kako sam i obecala. Dok pisem oko mene odjekuju reklame i najave za vecerasnji provod. Zbilja, a kud cu veceras? Sex i grad sam gledala, nema ni predstava. Po svoj prilici ici cu na zurku Amadeus banda. Jeste da sam ih gledala i slusala proteklih godina puno puta, ali uvijek su zabavni. Nisam bas neki njihov poklonik, ali to im se mora priznati.

VRIJEME...

... ono meteorolosko. Najvise je suncanih dana. Kisa pada vrlo rijetko, a i kad padne brzo prestane. Izvedri se i kao da nevremena nije ni bilo. Malo koji dan bude a da se ne moze kupati i suncati. Sjecam se da je jedno ljeto bilo izuzetno toplo i suho. Samo je jednu noc bio prolom oblaka.


UH, DOK SE COVJEK NAVIKNE...

Da, da lako je meni pricati, kad na moru ostanem oko mjesec dana pa imam vremena da se navikavam do mile volje. Sve u svemu dok se potpuno naviknete treba vam bar deset dana. Znaci, taman je sve OK, a vi morate nazad kuci.

Zuljevi - obavezno me ugnjave prvih dana. Dok prodju posteno se napatim.

Prehlada - isto tako... Sa svim simptomima. Ne promasi ni jedan.

PMS - inace ne znam ni sta je to, a ovdje me drma sve u sesnaest svakog ljeta. Pocel oje prije tri godine s mucninom i gadjenjem na sve mirise i duhan te kiselinom u zelucu, a koju inace nikada ne osjetim. Kad sam otisla u apoteku da trazim pomoc, apotekarka me prvo pitala jesam li trudna hahahahaha. Nasmijala sam se i rekla da nisam. I njoj je bilo smijesno. Kad sam joj rekla da uskoro trebam dobiti objasnila mi je da su svi ti simptomi prouzrokovani promjenom klime i da ce nestati cim pocne mjesecnica. I bila je u pravu. Posto sada znam o cemu se radi, opustenije podnosim sve to!
Ovog ljeta mi je za prilagodjavanje bilo potrebno vise od deset dana. E bas sam prokleta haha rekoh ja!!!

KIZA

Legenda... Moram da ga spomenem. Prodavac ruza. Najcesce je u Trocaderu (klubu i diskoteci). Na njega su mi skrenule paznju prijateljice Dragana i Sanda koje su se veoma obradovale sto su ga srele. Rekle su mi da ga dobro znaju jer zimi bude na beogradskim splavovima. Simpatican covjek. Jednom je i meni poklonio ruzu. Zovu ga Kiza, Zoki, a najduhovitije sto sam cula je Putujuca kuca cvijeca hahaha. I ovog ljeta je tu. Nek malo zada muke kavaljerima.

OKRENI GLAVU... PRAVI SE DA OVO NISI VIDIO...

kao sto rece Shale. Uh, ima i toga i te kako, ali o tome cu detaljnije kad se vratim kuci.

Pozdrav svima i ugodan dan dragi bloggeri.

06.08.2008.

Budvanske crtice: Ko ima posla s policijom...

... zavrsi u internet klubu. Ma salim se. Gledala sam veceras predstavu Nova policijska stanica. Rano je nesto zavrsila (prije ponoci ). Prosetala sam poslije po gradu i nigdje mi nesto nije bilo posebno zanimljivo (Eh sto nisam veceras na Jazu da slusam Lennyja!). Zato sam navratila malo u ovaj virtuelni svijet da vas obidjem, vidim kako ste i nesto vam napisem. Inace predstava bas i nije bila originalna. Sve neki stari stosovi. Bolje su bile Kursadzije koje sam gledala prije dvije noci.

NEGO LJUDI STA SE TO DESAVA!?

Sta su navalili pjevati tolike pjesme o tabletama: Glavobolja od vina, a nigdje aspirina ili Spustila me ne bi ni saka bensedina i sl.

KAKAV AEROBIK, KAKAV FITNESS...

... kakvo sta! Plivanje i pjesacenje su najbolja rekreacija. U to sam se uvjerila i ovog ljeta. Polozila sam popravni i usavrsila liniju. Nastojat cu je odrzati preko cijele godine. Hahaha, to sam i prije govorila pa nisam bas bila dosljedna . Ali ovog puta HOCU STVARNO!!!

CRNOGORCI REKLAMIRAJU TALIJANSKU PASTU

Na rucak su dosli jedan Italijan, komandir policije, dva drogasa i biciklista. Sta ko trazi? Svi traze PASTU, samo komandir policije trazi ove drogase!

BLUE STAR

je jedan hotel u Budvi. Ima cetiri zvjezdice, a nije bas da ih je zasluzio. Hm, jeste da je sve lijepo i spolja i iznutra, ali nema uredjeno dvoriste, a oko njega je prometna i bucna ulica. Nije bas prijatno onda sjedjeti u takvoj ljetnoj basti, zar ne?! Jedne godine smo se prijateljice i ja htjele slikati pred ulazom, ali su se senzorna vrata razmakla kad smo se priblizile. Toliko smo se smijale da je fotka stvarno bila super.

KAD SI PROFESIONALNO DEFORMIRAN...

Tata mi je pricao da je jednom prodavacicu pitao koliko je sati. Ona je rasijano odgovorila: Tri eura i deset centi. Kad je ponovio pitanje, ona je odbrusila Pa sad sam vam rekla! Evo, tri EURA i petnaest CENTI. Kolegica koja je cijelo vrijeme stajala pored nje samo se smijala i nije joj htjela nista reci dok ona sama nije uocila u cemu je kvaka


RADIO MORE

je popularna radio stanica koju ovdje cesto slusam putem prijemnika na svom mobitelu. Kad sam pronasla frekvenciju, u desnom uglu sam ugledala da pise More. Ma vidi, kako to!? Pise naziv stanice, a ni za jednu drugu ne pise, pomislila sam, a onda se lupila po glavi i sjetila se da je to opcija za vise funkcija. E stvarno ovaj morsko - planinski zrak opija.

IDEMO DALJE...

govori nakon gotovo svake pjesme Dzenan Loncarevic na svojim nastupima. Pravi momak super zurke i vrlo je omiljen, ali ovim malo iritira mora se priznati. Inace glas mu je kvalitetan i dopadljiv. Lijepo pjeva i pjesme koje pjevaju zenski vokali.


U ovo gluho doba zavrsavam ove crtice.
Javit cu se ja opet sutra ups DANAS! (ZAR VEC!?)

Dobro jutro bloggeri!

03.08.2008.

Budvanske crtice Neka, neka...

... je naziv jednog plaznog bara u Tivtu. Ne znam kako se vama to ime cini, ali ja se ne mogu prestati smijati kad god ga cujem.

SUVENIRI

su, za moje shvatanje nesto sto je tipicno za svako mjesto razglednice, majice i drugi predmeti s motivima Budve, Sv. Stefana i drugih okolnih mjesta. Medjutim toliko je netipicnih suvenira (ako se to tako i moze nazvati) da vam mozak stane. Mozete ih naci bilo gdje ( nakit, slikanje sa zmijom, majmunom, magarcem...). Prodaju se i takve stvari koje veze nemaju s turizmom. Nemojte pasti od smijeha kad kazem da je to rezac kupusa na primjer.

MEKSICKE PLETENICE IZ LESKOVCA

E bolji biser odavno nisam cula. Jedan momak na setalistu ih uplece u kosu. Najcesce ih stavljaju djevojcice. Sarene su i lijepe, ali naziv hahahahaha...

LOSI SPIKERI

Nisam mogla da ovo ne napisem jer se ponavlja iz godine u godinu i to posebno na Radiju Elmag. Spikeri i voditelji su stvarno losi. Mislim da bi prvacici bolje citali vijesti (dikcija je ubitacna, a da ne spominjem da neki imaju i govorne mane). Dalje sto iritira je instrumentalna podloga za vrijeme vijesti koja se nikako ne uklapa. Ja napisah pa sad...

KRRRCCCC...

Ma nista strasno. Samo su plocice na setalistu u ocajnom stanju. Mjestimicno su potpuno zdrobljene. Svake godine ih obnove, ali ih dostavna vozila uvijek uniste. Hm!?

 

BUM, TRAS, TRES...

Ni sada nema razloga za strah. Samo sam preksinoc gledala box - match za titulu sampiona Balkana  izmedju Borovcanina i Slovaka Beresa. Ocekivano je pobijedio Borovcanin. Voditelj je bio upadljivo pristran cijelo vrijeme. Bilo je tu jos borbi, ali ova je bila finalna (kao slag na kraju). Zavrsena je nokautom Beresa nakon druge runde (a trebalo ih je biti deset).

 

MA NEK JE SVJETSKO A NASE...

Tanga Beach, Time Out Beach, Miracle Beach, Azzuro Beach, Saint Trope...

TRG CEMPRESA

Gotovo svaki dan prodjem tuda. Cempresi mi se posebno svidjaju. Ne znam zbog cega sam jednog prijatelja kad sam bila mala zvala Cempres hahaha.

 

P.S.

Ma nije post scriptum, nego inicijali NJEGOVOG imena i prezimena. Vidjela sam ga sinoc. Konacno je opet pjevao u starom klubu i napravio super zurku. Drago mi je da sam ga vidjela. Ne mogu ni iskazati koliko sam bila sretna. Uzivala sam gledajuci ga i slusajuci. Zbog guzve se nismo uspjeli pozdraviti i popricati, ali nadam se da ce biti prilike za to. Emocije su me obuzele kao plima. Voljela bih da mu kazem kako se osjecam, ali ne znam mogu li i ima li smisla. Toliko sam zeljela da ga zagrlim pa makar nista i ne govorila u tom trenutku. Mislim da bi se sve samo reklo! Nema sumnje jako sam zaljubljena u njega i ne znam hoce li me to ikada proci.

 Lakse mi je kad pisem o njemu. Jako mi nedostaje, a muci me sto mu ne mogu reci sve sto mislim i osjecam. Mislim da bi mu imponovalo saznanje da ga volim. Kome ne bi? Ne znam, situacija mi se cini prilicno bezizlazna. Mozda i nije ali tako mi izgleda.

Tako mi je blizu a tako daleko! Nista dragi bloggeri, ne obazirite se vi na ove moje jade. Previse mi je dobro haha! Pisemo se uskoro. Odoh na plazu, zakasnit cu!

KALEIDOSKOP
<< 08/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Journey
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
spagosmail
Bojis li se mraka
Žulj na duši
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
RODNA GRUDA
Pozor: Jasan stav!
Gracias a la Vida
Jungle.
Dead Poets Society
izlog jeftinih mladića
∇a§IONia
Iskreno Vaša
ПРОПУХ
Osećanja. O. Sećanja.
Suviše tajni u očima.
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Mjesečevi Prsti
burek
U urbanoj sahari života
Superpenzioner
The Dewd's
dnevnik jedne kurtizane
........Moje liječenje ljekovitim travama i još.
Surogat
Strangers In The Night
Rahat No More
Leteci Holandjanin
Gamer4ever
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
Svemirske Pjesme
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
blob
pig from spejs
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
MANCHESTER UNITED BiH
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
više...

BROJAČ POSJETA
813852

Powered by Blogger.ba