KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

27.09.2008.

Dubrovačke crtice: Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana

Pričao je vodič najprije na ruskom pa na hrvatskom jeziku. Nasmijala sam se... Ta besjeda me podsjetila na asimil metodu učenja stranih jezika. Jesmo mi to neočekivano imali lekciju rusko - hrvatskog - hrvatsko - ruskog!? 

 

 

Toliko sam se uživjela u ove lijepe priče, da su mi stalne napomene vodiču da skrati predavanje bolno parale uši. Nisam mogla vjerovati! Gledala sam u dotičnu gospođu i pitala se zašto li je ona onda došla u Dubrovnik.

Da smo s vodičem bili cijeli dan čini mi se malo bi bilo.

Sve je ovdje u znaku Ljetnih igara i Marina Držića. Dundo Maroje & Bokčilo su me pratili u mojim lutanjima...

 

 

 

Šetajući tako, stigla sam do Orlandovog stuba.

On predstavlja kameni prikaz legendarnog Rolanda, glavnog lika najvažnije literarne tvorevine evropskog srednjovjekovlja Chanson d' Roland. Priča o Rolandu došla je u Dubrovnik iz Italije i odmah je povezana sa sukobom što ga je Dubrovnik imao sa saracenskim gusarom Spucenteom kojega je navodno Rolando kod Lokruma potukao. Orlandov stub bio je i stub slobode, simbol dubrovačke nezavisnosti, ali i stub sramote. Orlandov je stup u isto doba bio i  zaštitnik dubrovačke trgovine, pa se dužina lakta na njegovoj desnoj ruci nazivala dubrovačkim laktom i iznosila 51,2 cm. Današnji izgled Orlandov stub dobio je 1419. godine.

Do povratka u Budvu ostalo je još oko sat vremena, ali sam se ipak odlučila da obiđem Zidine. Uzela sam audio - vodič i penjala se strmim skalama. Uživala sam u pogledu na veliku Onofrijevu fontanu. Izgradio ju je Onofrio della Cava u znak uspomene na završetak radova na izgradnji novog vodovoda, 1438. godine, kojim je grad dobio izvorsku vodu s izvora u Rijeci Dubrovačkoj, udaljenog 12 km. Ova je fontana trebala ljepotom svoje arhitekture i žuborom bistre vode čuvati uspomenu na taj, za Republiku značajan tehnički i životno važan pothvat. Kao omiljeno sastajalište mladih, ušla je s malom Onofrijevom fontanom, kao dekor u renesansnu komediju "Novela od Stanca" Marina Držića, najvećeg dubrovačkog komediografa.

Duž Zidina su na dvadeset četiri mjesta postavljene pločice s brojevima. Kad ih vidite, pritisnete dugme na audio - vodiču i slušate.

Nastavit će se...

 


21.09.2008.

Dubrovačke crtice: Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada

 

 

Šetala sam tako i razgledala. I ovdje me dočekala mica-maca. Šta je to s njima? Jesu li ljubitelji umjetnosti, mecene ili inspiracija?

Izgubila sam vodiča i grupu pa sam Katedralu obišla sama. Uživala sam u prelijepim prizorima ne vjerujući da ih gledam "uživo".

U početku mi je bilo neugodno što sam se izgubila, ali sam ubrzo shvatila da to i nije tako loše . Zar mora sve biti predvidivo!? Mogla sam kod slika i eksponata ostati koliko hoću (uostalom, zbog fotografisanja mi je grupa i "umakla").

 

 

 

 

 

 

Izišla sam iz Katedrale i posmatrala vani šareni mozaik. Ispred crkve Svetog Vlaha brujala je Planeta u malom: Kinezi, Japanci, Nijemci, Francuzi, Italijani... Njihovi vodiči su visoko iznad glava nosili znakove raspoznavanja: raznobojne cvjetove, leptirove, brojeve, natpise turističkih agencija.

Naš je vodič bio neuočljiv sa samo bijelim kačketom . Nisam se nadala da ću ga ikako sresti. Mogao je biti i originalniji.  Razmišljala sam kako nema mjesta panici jer sam znala mjesto i vrijeme povratka. Baš u tom trenutku vidjela sam članove svoje grupe. Bilo mi je drago što ću ipak čuti bar dio vodičevog repertoara. Nisam više smjela puno fotografisati da mi opet ne pobjegnu; nisam zato ni pozdravila glumačkog doajena Peru Kvrgića koji je prošao dok smo bili u Luci.

Prolazili smo uskim uličicama isprepletenim skalama. Prva mi je asocijacija bila priča Ibrice Jusića o počecima svoje karijere upravo na dubrovačkoj skalinadi...

 

 

Ispod ovih balkona su nekada davno trubaduri pjevali djevojkama serenade. 

 

Putešestvije se nastavilo dok je sunčani sat na crkvi Svetog Vlaha "opominjao"...

 

Zidovi će vječno svjedočiti o istorijskoj posjeti Ivana Pavla II Dubrovniku.

 

Nastavit će se...

 

 

17.09.2008.

Dubrovačke crtice: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."

Ne mogu vjerovati da je prošlo mjesec dana otkako sam šetala gradom podno Srđa. Oduševila sam se pa možete onda misliti kako mi je ovih kišnih i hladnih dana u jesenjem ruhu...

Preporučuju da se kada je oblačno namažemo kremama za sunčanje jer to smiruje i vraća ljetni ugođaj. Ja to ne radim. Samo se prisjećam...

I pomaže vjerujte mi! A kako i ne bi!

Dubrovnik me začarao već prvog trenutka. Malo mi je bio jedan dan proveden u njemu, ali dovoljno vremena da shvatim kako ću mu se uvijek vraćati.

Čim smo izišli iz autobusa dočekao nas je vodič. Kao što sam već pisala, u mojoj grupi su bili gotovo svi Rusi. Cijelim putem je voditeljica puta govorila na ruskom i engleskom tako da sam se obradovala kad nam se dubrovački vodič obratio i na našem jeziku.

Na trgu ispred glavne kapije Starog grada bilo je puno turista. Šareni mozaik boja i zvukova.

 

Stradun se caklio na suncu. Ispratio je i naše korake. Nije ni čudno što su ploče klizave. Svjedoci starih vremena. Upijajte ljepotu oko sebe, ali dobro pazite da ne padnete!

 

Vodič nam je pričao o gradskim zidinama,katedrali, Kneževom dvoru, lazaretu, Lokrumu, kuli Minčeta, Lovrijencu.... Drevne priče prekinuo je onim novijim iz ratnih vremena 1991. godine kada su neki bolesni umovi razarali grad - kulturni spomenik. Neka se ta ružna mračna vremena nikada više ne ponove!

Slušajući tako, izgubila sam pojam o vremenu. Dva i po sata koliko smo bili s vodičem proletjela su "za tren". Ostala sam bez teksta kad sam čula da je jedna žena iz naše grupe prekidala vodiča i opominjala ga kako nemamo puno vremena za šetnju gradom te da već jednom završi s pričom. Neshvatljivo!

Pogled na Gradsku kavanu

 

 

S vodičem smo se pozdravili u gradskoj luci.

 

Vratila sam se u Stari grad. Najprije sam ušla u Knežev dvor.

U današnje vrijeme ima ulogu istorijskog muzeja. Pored stalnih postavki, u toku je bila izložba Ive Grbića "Marinu Držiću u čast"

 

 

Nastavit će se...

Adio!

 

 

 

14.09.2008.

Budvanske crtice: Negdje južno...

Ustvari ulcinjske crtice  Svakog ljeta odem na jednodnevni izlet u Ulcinj, jer tamo ljetuju ujko i ujna i njihova porodica pa mi je to "izgovor". Šalim se: ne vidimo se često tokom godine pa mi je drago da ih posjetim.

Od autobuske stanice do plaže na kojoj su oni bili ima prilično pješačiti (Ima li još puno Papa Štrumpfe? ), ali meni se ovog puta šetnja bulevarom nije učinila tako duga. Valjda zato što mi je sada ta dionica odlično poznata. Najgore je bilo prvi put. Otegao se bulevar a ja ne znam u kom pravcu ići. Koga god pitam gdje je naselje Liman svi su mi odgovarali: Samo pravo! I tako unedogled. Kad sam konačno skrenula lijevo, čekao me uspon. Ali preživjela sam to i tada i sada. Kombinacija morskog i planinskog turizma nije loša zar ne!? Hahaha! 

More je bilo pohladno za kupanje, a sunce je upeklo...

Pogled na Bulevar...

 

Put vodi koji vodi prema Maloj plaži... Skrenula sam prema Starom gradu i naselju Liman.

 

Djelić zidina Starog grada

 

Plaža Liman iz ptičije perspektive. Tu smo se kupali i sunčali. Silazak do nje i penjanje pri povratku predstavljaju odlične vježbe za koljena i "amortizere".

 

Pogled s terase odmarališta "Panorama". Palma i džamija kao da su u simbiozi .

 

Zalazeće sunce opominjalo me da je vrijeme za povratak u Budvu. Još nekoliko fotki, a onda pravac bulevar (opet).

 

Na sred meraje "Meraja"

 

 

Lijepo sam se i ovog puta provela u Ulcinju. Istina, povratak mi se otegao jer sam najprije išla u Bar pa onda u Budvu. Ali zanemarit ću to. Opet ono Shaletovo: Okreni glavu, pravi se da ovo nisi vidio! Kao refren!

Autobusi su stari bar dvadesetak godina i nisu baš udobni. Na tome bi trebali poraditi. Začuđujuće ali muzika je bila ugodna. Puštali su pjesme Kemala Montena. Netipično!

Vozač je pušio cijelim putem! Užas jedan! No comment!  

12.09.2008.

Budvanske crtice: U kaleidoskopu kaleidoskop...

Ni ovog ljeta nisam mogla odoljeti izazovima "lutajućeg reporterstva" . Držala sam se one narodne: "Prijeko preče, naokolo bliže!"

Kalete su pravi mali grad u gradu.

 

 

Fontana na samom ulazu u turističko naselje "Slovenska plaža". Zaboravih baciti novčić!

 

Sasvim netipična "morska zabava": carting

Cijena desetominutne vožnje je 7 eura.

 

Predveče su ispred Sportskog centra trenirali karataši. Ma ne nije ovo naš "Unski tigar"

 

On (ili ona) baš zna da uživa! Samo sekundu nakon ovog "idilično - savršenog kadra" počeo (počela) je da se češe. Ništa ozbiljno, to su buhe uzele taxi .

 

Toliko me obuzeo smijeh, da se nisam prestala smijati ni kad sam stigla na "svoju plažu na kraju grada".

I prisjećam se ja ovih septembarskih dana Budve...

Uz poseban ugođaj: uz pjesme Maxa Hozića

11.09.2008.

Budvanske crtice: U budvanskome Starom graduuu, gdje ćarlija vjetrić miooooooo...:)

I ovog sam ljeta uživala u Starom gradu. Njegova "skamenjena vječnost" puno mi je toga ispričala.

Na zidine ovog puta nisu dali. Ne znam zbog čega?! Šteta, ali bar sam ih ranije obišla. Ostale su lijepe uspomene.

Na njima su kao i uvijek bile postavljene najave predstava Grada teatra, kao i raspored filmova koji su prikazivani u ljetnom kinu.

 

Najavile su i Madonnin koncert

 

 

Ovaj prizor samo je mene čekao. "Uhvatila" sam ga na omiljenoj plaži pokraj konobe "Stari grad".

 

Na Trgu slikara veselo je, zabavno i živo i danju i noću. Jednostavno ne možete da prođete tuda, da ne zastanete, pogledate kako modeli poziraju, slikari slikaju, nasmijete se vještim karikaturistima...

 

 

 

Ispred jedne prodavnice satova... Poslije dugog razgledanja izabrala bih upravo ovaj

 

U Citadeli je nastupao Darko Rundek.

 

Izložba antikviteta ispred Arheološkog muzeja

 

 

Cijeli Stari grad je svojevrsna izložba (postavke vječne)

 

 

 

 

 

 

 

06.09.2008.

Opet ta panda :)

Kad sam vidjela da će i u našem kinu "Una" biti prikazan film "Kung fu panda", nisam mogla odoljeti da ga ponovo ne pogledam.

Ma koliko puta gledali ovaj crtani film, uvijek će vas zabaviti, nasmijati ali i poučiti.

Posebno su na mene ostavile utisak izreke:

"Tajnog sastojka nema! Uspjet ćeš ako vjeruješ u sebe!"

"Prošlost je istorija, budućnost misterija, sadašnjost je dar (present)! Živi i uživaj u sadašnjem trenutku!"

06.09.2008.

Budvanske crtice: Citadela

I ovog sam se ljeta "tradicionalno"  popela na Citadelu. Najprije sam je zoomirala s plaže.

 

Čim uđete i popnete se uz stepenice prema muzeju, dočekat će vas djevojka u crnogorskoj narodnoj nošnji, naplatiti vam ulaznicu i objasniti sve što vas bude zanimalo. Ulaznica košta šest eura.

Platila sam novčanicom od deset eura i očekivala kusur. Čim sam ga dobila, odmah sam produžila dalje. Međutim, primijetila sam da mi je vratila dva eura manje i vratila se. Djevojka mi ih je odmah dala, a gospodin koji je bio pored nje rekao: "Joj, izvinite! Mora da je zaljubljena!" "Da, u novac!" - pomislila sam.

Ne pravite se da niste vidjeli! Otvorite četvore oči i uši!

 

Muzej - biblioteka

 

 

Duh starih vremena ulijevao je strahopoštovanje. Razmišljajući tako, spustila sam pogled prema sceni gdje su se svake večeri održavale predstave u sklopu Grada teatra.

 

Penjala sam se prema vrhu. Osvajala sam zidine, a i one mene.

 

 

Uživala sam u panorami. Nisu mi smetale kišne kapljice. Sunce se ubrzo opet pojavilo i oslikalo nebo nad Budvom novim tonovima. Ne umijem sebi objasniti zašto mi je na spomen riječi Budva prva asocijacija ljubičasto (ili bolje rečeno purpurno nebo).

 

 

 

 

Vratila sam se na plažu još uvijek posmatrajući Citadelu. Zamišljala sam kako je tu bilo nekada. Ne služi više za odbranu. Danas je njena uloga ljepša.

Iz vremeplova su me prenuli golubovi. Začudila sam se jer se nisu nimalo plašili. Čekali su svoje mrvice kruha...

 

 

04.09.2008.

Budvanske crtice: "Djeca su ukras svijeta"

"Cvijeće je ukras bašte

leptir je ukras cvijeta

a djeca puna mašte

djeca su ukras svijeta"

Ova vesela i lepršava pjesma uvod je u post posvećen djeci.

Posebno me raduje kad primijetim nastojanja da djeca kvalitetno provedu slobodno vrijeme, da se zabave i kroz igru puno nauče. To mi je profesionalna deformacija, šta li?

Ovog ljeta je u Budvi (kao i ranije) organizirano puno priredbi i predstava za djecu. Uživala su u društvu Petra Pana, Jagodice Bobice i ostalih omiljenih junaka. Pokazala su i svoje umijeće.

 

"Staro dobro" dječije igralište

 

 

Simpatični ringišpil i autići...

Djeca bi najviše voljela da vožnja traje beskrajno

 

 

Igraonica iz koje su djeca nerado izlazila

 

U ljetnom kinu vodili su računa i o najmlađim gledaocima. Prikazivali su zanimljive crtane filmove.

 

Najviše su se smijali neobičnoj i nespretnoj pandi Po ("Kung fu panda")

 

 

 

 

 

 

Simpatična panda, zar ne? E baš sam se "rastopila", a kao čudim se djeci.

 

 

03.09.2008.

Intermezzo: "Doremifa - show"

 

Pogledajte najavni spot za novi animirano-igrani edukativno-muzički projekat "Do-re-mi-fa-show", čiji su autori Edo i Adi Mulahalilović.

Za sada je DO-RE-MI-FA virtuelni band sa najavnim muzičkim spotovima i skuplja fanove na Facebooku :-)

Emitovanje je predvidjeno tokom iduće godine na TV Pink BiH, RTCG, HRT 1, HRT plus RTS-u.

Više saznajte na www.doremifa-show.com

01.09.2008.

Intermezzo: Max feat. Rade Šerbedžija - "Mi smo šampioni ljubavi"

01.09.2008.

Budvanske crtice: Bungee jumping

Iako "bespravno" pišem o ovom sportu jer nisam skakala  (a ni neću), mogu vam demonstrirati kako to izgleda. Ko voli povišeni adrenalin, nek' izvoli. Dodala bih: i ko ima novaca. Nije to nimalo jeftino: cijena skoka je 50 eura. Za tu cijenu izvedete skok, dobijete majicu s natpisom "I'm alive!", snimak skoka i njegovo reklamno emitovanje.

Lift diže kabinu uzduž krana visokog 40 metara. Instruktor je s vama i objasnit će vam kako da se pripremite za skok. Važno je biti opušten, mada mnogi to ne budu. Kad se popnu gore, uplaše se i odustanu. Prisutni na plaži taj gest isprate zvižducima i negodovanjem. (svašta, pa neka oni probaju)

 

Treba skočiti tako da leđa budu okrenuta prema otvoru kabine i raširenih ruku. (tako treba uraditi da vas uže pri doskoku ne bi udarilo po glavi) Faktički "ležite u zraku". To je već savršenstvo koje nije lako dostići.

 

Dok još uvijek "visite", kabina se lagano spušta...

 

Ovdje vidite i web - site bungee - kluba Budva. Ako sam probudila vašu radoznalost, tu možete saznati više. Osim o ovom uzbudljivom i atraktivnom sportu, naći ćete i informacije o Budvi. (jeste da sam o njoj pisala, ali naravno da nisam mogla sve obuhvatiti; nisam svemoguća )

 

I na kraju: Kako se osjećam poslije ovog posta?

I'M ALIVE!!!

01.09.2008.

Budvanske crtice: Miracle Beach

Vrijeme je bilo "šareno" što je uplašilo turiste. Gužve na ulicama i plažama nisu dale naslutiti da ih je manje nego prošle godine. Nisam se dugo bavila "statistikom". Opustila sam se na Slovenskoj plaži i razmišljala da li da zaplivam ili ne. Bilo je prohladno i sunce je stidljivo provirivalo iza oblaka.

Prijateljica Danijela mi je poslala poruku da dođem na Miracle Beach da se vidimo. Gdje li je to!? - pitala sam je. Ma znaš zadnja plaža prije bečićkog tunela. - pisala je dalje Danijela.

Kad sam stigla, iznenadila sam se novim imageom plaže. Još prošle godine se do nje silazilo starim betonskim stepenicama, a sada su one obložene daskama i poravnate. Čitavom dužinom postavljen je bijeli plašt. Ah, da, plaža je dobila i novo ime: Miracle Beach. ZAČUĐUJUĆE zaista!!! Ko zna kakav će izgled imati iduće godine i neće li je more "progutati"!?

 

Danijela i ja smo se malo sunčale na ležaljkama (koje su, gle ČUDA, besplatne), a onda sjele u plažni bar. Bilo je zabavno. Konobar je pušio nargilu. Gosti su prilazili i radoznalo gledali. Nargila ima više cjevčica pa je mogao probati ko god je htio. Ni samoj mi nije jasno kako nisam "uhvatila" taj prizor. Zapričala se... E jesam i ja neki "pustolov"!

 

 

 

 

Na polasku smo srele Gogu Sekulić i Đorđa iz "Velikog brata" (momak koji se prijavio u taj show samo da bi pronašao svoju braću). Danijela mi je pričala da često ode na Miracle Beach jer tu dolaze poznate face. Kad god je nekog primijetila, odmah mi je "referisala". Za to, nesumnjivo, ima oštrije oko nego ja. Nije ni ČUDO, kad je novinarka elektronskog magazina "Vox" (prati estradna i muzička zbivanja na području bivše Jugoslavije). Sjedište mu je u Salt Lake City-ju.

Već sam pisala da sam "otkrila" Sergeja u plažnom baru "Richard". Oduševila sam se i to sam htjela podijeliti i s onima koji nisu znali njegove pjesme. Kontaktirala sam urednicu "Voxa", Jenny, s prijedlogom da naprave intervju sa Sergejem (on tada nije bio tako popularan kao sada). Ona je moj e-mail proslijedila Danijeli koja je pratila estradna zbivanja u Srbiji i Crnoj Gori. Sa zadovoljstvom je ispunila moj prijedlog.

Uh, odlutala ja u prošlost. Pa nije ni ČUDO: Prije pet godina nisam imala blog.

Opet sam se vratila u sunčani, ali prohladan ljetni dan. ČUDESNA PLAŽA ostala je iza nas okupana zalazećim suncem.

Danijela mi je predložila da odemo u "Trocadero", gdje je te večeri pjevala Donna Ares. Pristala sam i dodala: "Eto, iz Bihaća dođoh u Budvu da slušam našu Bišćanku!"

 

 

KALEIDOSKOP
<< 09/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Journey
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
spagosmail
Bojis li se mraka
Žulj na duši
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
RODNA GRUDA
Pozor: Jasan stav!
Gracias a la Vida
Jungle.
Dead Poets Society
izlog jeftinih mladića
∇a§IONia
Iskreno Vaša
ПРОПУХ
Osećanja. O. Sećanja.
Suviše tajni u očima.
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Mjesečevi Prsti
burek
U urbanoj sahari života
Superpenzioner
The Dewd's
dnevnik jedne kurtizane
........Moje liječenje ljekovitim travama i još.
Surogat
Strangers In The Night
Rahat No More
Leteci Holandjanin
Gamer4ever
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
Svemirske Pjesme
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
blob
pig from spejs
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
MANCHESTER UNITED BiH
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
više...

BROJAČ POSJETA
813855

Powered by Blogger.ba