KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

28.02.2009.

Bosanci i Hercegovci, sretan nam Dan nezavisnosti!

26.02.2009.

Bihaćkih 749: Šetnja kroz stoljeća

Obilježavanje rođendana našeg grada počelo je još juče,a nastavit će se i narednih dana nizom kulturnih i sportskih manifestacija. Međutim, danas je taj DAN D ili bolje rečeno DAN B (Dan Bišća ). Najljepši je to povod da se prisjetimo lijepih događaja iz bliže i naučimo nešto više iz dalje prošlosti, prošetamo ulicama Bišća, družimo se, uživamo u lijepom i sunčanom danu.

Kulturno - umjetnički program počeo je već oko 11 sati. Bila sam na poslu i žao mi je što nisam mogla doći na Trg vidjeti to. Sve je bilo spremno za doček hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

On je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća proglašen počasnim građaninom grada Bihaća. Tim povodom je izjavio:

"Odluku da budem počasni građanin Bihaća doživljavam u isto vrijeme i kao izraz priznanja za moj odnos prema BiH i volio bih da ona bude tako shvaćena ne samo ovdje , nego i u cijeloj regiji.BiH mora opstati u interesu svih svojih građana , ali i u interesu mira i stabilnosti u regiji."

 

*****

DJECA SVOME GRADU

Učenici su se pokazali kao odlični poznavaoci istorije i znamenitosti Bihaća. S uživanjem smo se prisjetili reportaže koju smo napravili za januarski "Palčić". Evo šta su poželjeli da poklone svom gradu za rođendan:

Maida je napravila prigodni pano. Preovladava rijeka Una. Pa naravno Bihać i Una: znak jednakosti. Ne mogu jedno bez drugog.

 

Osim toga, Maida je poželjela da se u Bihaću izgradi nova sportska dvorana.

 

Admira: veliki shoping centar

 

Almedina i Dženita: više dječijih igrališta

 

 

Amar, Armin i Elmin: sportski tereni

 

 

 

Nervana: bazen u centru grada

 

Elvin: ZOO vrt

 

Hana: parkovi puni zelenila

 

Haris i Sandi: rally staze

 

Amra, Elma i Lejla: hotel s pet zvjezdica

 

 

 

Amra i Elma također su napravile i prigodne panoe:

 

 

Ajla, Nejla, Sabahudin i Vanesa: dvorci (hm, zar su toliko pod uticajem bajki )

 

 

 

I za kraj: Edin je nacrtao Kapetanovu kulu

 

25.02.2009.

Bihaćkih 749: Grade sretan ti rođendan, 26. februar!

"MOJ GRAD I JA"

Moj grad i ja smo kao blizanci
sa istog stabla grančice cvjetne
njemu niz dušu ko divni znanci
tekle su moje godine sretne

Moj nježni lahor niz Bišće puše
al' mene griju njegove jare
njegovu mladost u srcu čuvam
on nosi moje korake stare

Ref. 2x
Ma gdje da odem njemu se vraćam
čeka me u jutro ledno
Bihać i ja smo rođena braća
ili još bolje, mi smo jedno

Moj grad i ja smo kao blizanci
sa istog stabla grančice cvjetne
njemu niz dušu ko divni znanci
tekle su moje godine sretne

Oduvijek s nama bilo je tako
pa kad ga boli u me se smjesti
ruku pod ruku dok polako
starimo skupa na istoj cesti

Husein DERVIŠEVIĆ


24.02.2009.

Sitnice uspomenice: Milenko Maticki "Vesela antologija"

Već nekoliko mjeseci nam jedna žena donosi domaće mlijeko. Ništa čudno: još jedan u nizu recepata za dobar život.

Ipak, ima tu nečeg začuđujućeg: moje asocijacije. Sjetila sam se priče Rifata Kukaja "Ko da donosi mlijeko". Glavni likovi su djeca koja više ne žele da im mlijeko nosi čiko iz njihove ulice, nego neka životinja. Nikako se nisu mogli odlučiti: medvjeda bi se svi plašili, jelenu bi rogovi ostali u hodniku, zeko bi se uplašio psa čuvara. Na kraju je dječak Špend (čija je sve to i bila zamisao) zaključio da bi za taj posao najbolja bila žirafa: stepenice joj ne bi ni trebale. Samo bi s ulice provukla glavu kroz prozor i flaša s mlijekom već bi bila na stolu.

Zanimljivo, zar ne?

Kako jedna asocijacija, obično "vuče" više njih, tako me ova priča dovela do "Vesele antologije" Milenka Matickog u kojoj je objavljena. Dobila sam je na poklon u drugom razredu osnovne škole i rado je čitala. I sada joj se često vraćam...

 

 

"Antologija" je nastala povodom obilježavanja pedesetogodišnjice izlaženja "Politike za djecu".

 

Mnogi će se sjetiti kako su nestrpljivo iščekivali četvrtak, uzimali podlistak za djecu i bili ponosni što su i oni čitali novine kao veliki.

Gotovo da nema pisca koji je pisao za djecu, a da se nije oglasio i u "Politici za djecu". Svoje prve sastave u njoj su objavili Aleksandar Vučo, Desanka Maksimović i Branko Ćopić. Mnoge su zbirke pjesama i pripovjedaka upravo tu započele svoj dugi život.

Sigurna sam da ćete na slici prepoznati Hromadžićevu Zlatokljunu pticu (ili Plamenu) iz istoimene dobro znane priče.

 

Prisjetit ćete se i strašnog lava zar ne!?

 

 

U "Politici za djecu" su se, osim priča i pjesama, mogle naći dosjetke, anegdote i razne mozgalice.

 

 

 

Izdvojila bih još nešto:

Priče:

"Kako je postalo ljetovanje", Dragana Aleksića, "Blerim i Blerina", Ćamilja Batalija, "Strah", Šandora Bogdanfija, "Krpovan, psić od krpe", Nade Iveljić, "Na pijetlovim leđima", Rože Jodal, "Priče sa krajem na početku", Aleksija Marjanovića, "Školjka", Anđelke Martić, "Kako sunce spava", Alekse Mikića, "Deda i unuk", Gligora Popovskog, "Izgubljeni slon", Sunčane Škrinjarić i druge...

Pjesme:

"Kad sam bio veliki", Miroslava Antića, "Ako su oblaci ovce", Zvonimira Baloga, "Otac s kišobranom", Ismeta Bekrića, "Trava", Jevrema Brkovića, "Đaka Brane pjesme izabrane", Arsena Diklića (kad sam bila mala mislila sam da je naslov pjesme "Đaka brane pjesme izabrane" i pitala se kako ga to pjesme mogu braniti ) i druge...

Za kraj evo strofe iz pjesme "Kod zubnog ljekara", Nikole Drenovca koja mi se često "motala" po glavi. Haha, zbilja je teško pogoditi KADA!

"Pacijenti sjede, stoje.

Ćute. Svaki blijed.

Snuždili se. Svi se boje,

čekaju na red. "

Pa dragi bloggeri, u to ime, laku noć!

21.02.2009.

Cirkus s varijacijama

Često upotrijebimo riječ cirkus u prenesenom značenju da bismo okarakterisali dešavanja oko nas, ali ja ću sad pisati o tome u pravom značenju . Prije dvije sedmice je u našem gradu gostovao cirkus "Variete". Mora da se čudite kako o tome nisam odmah pisala. Imala sam puno obaveza pripremajući se za nastavu, ispite, a uz to i za kantonalno i federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina". Zato nisam stigla.

***

Predstava je održana u maloj sali Doma kulture. Prostor ne odgovara mojoj asocijaciji na cirkus. Čim čujem tu riječ, odmah zamišljam veliku arenu, klaune, žonglere, puno životinja. Nego, nije to toliko bitno, koliko činjenica da su djeca bila prezadovoljna. Šteta je jedino što je sala bila pretijesna da primi sve zainteresirane radoznalce velike i male. Mađioničar je za svoje čarolije nagrađen gromoglasnim aplauzom.

 

 

Brrrrrr, vještina bacanja noževa. Djevojka je stala uz dasku. Klaun joj je postavio balon između koljena, a onda započeo "pikado". Na kraju je bacio nož tačno u balon koji je istog trena pukao. Uh, za ovo zbilja treba imati adrenalina. Čak i više nego za zmiju ccc :)))

 

 

Evo ga Eustahije Brziććććć...
Zmijoljupci, zdravo, zdravoooo....

 

 

Osim mađioničara koji je sipao trikove kao iz rukava i fakira, atrakciju je predstavljao i majmunčić na motoru...

Zanimljivo, poslije predstave se jedan dječačić rasplakao jer je htio da dobije majmunov motor.

 

 

Pogađate: najviše djece se htjelo fotografisati s majmunom. On se opuštao uz mrkvicu, košpice i ledeni čaj. Eh, pa vi sad recite "Majmune jedan!"

 

***

Znala sam da su učenici pod utiskom predstave pa smo sutradan, na jutarnjem sastanku "utvrdili gradivo". Napisala sam na tabli riječ CIRKUS i rekla im da uz nju napišu što više asocijacija (to je tzv. kognitivno mapiranje).
Nacrtali su šta im se najviše svidjelo i ispričali zašto su baš izabrali taj motiv. Evo nekoliko crteža.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.02.2009.

Sitnice uspomenice: Najslađi vuk na svijetu

 

 Rado se sjetim malog "šereta" - VUČKA. I danas jednako budi optimizam, pozitivnu energiju i nadu. Nakon toliko godina, a kao da je juče bilo...

Olimpijsko Sarajevo - centar Svemira...

 

 

19.02.2009.

Madagascar 2: Bijeg u Afriku

 

Danas smo vodili učenike u kino. Gledali smo drugi dio čuvenog "Madagascara" koji je nazvan "Bijeg u Afriku". Bila sam oduševljena već prvim dijelom, ali nastavak me jednostavno "oborio". 

Ista ekipa: lav Alex, zebra Marty, žirafa Melman, nilski konj Gloria, lemuri, pingvini, čimpanze idu "preko Bare", u posjetu "Crnom kontinentu" - Africi. Radoznale životinje željele su vidjeti odakle potiču.

Iznenadile su se kada su prvi put vidjele pripadnike svoje vrste u velikom broju. Alex ne samo da je pronašao svoje pleme, nego i  roditelje od kojih su ga odvojili još kao mladunče i odnijeli u ZOO.

Osim Alexovih roditelja novi likovi su još i tužni lemur Mort, lav Makunga, nilski konj Moto Moto.

Neću vam prepričavati film, nego ću samo postaviti nekoliko fotkica i toplo vam preporučiti da ga pogledate (ukoliko još niste).

I like to move it, move it

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.02.2009.

X federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Gradačcu (II dio)

JOŠ MALO PRIPREMA

Kako se takmičenje približavalo, ekipu je sve više obuzimala trema. Ona pozitivna... Razumljivo, pa prvi put su učestvovali. Zanimalo ih je kako će se sve odvijati. Išli su u najsitnije detalje. Rekla sam im da je najvažnije da budu smireni, da se skoncentrišu na tok takmičenja i ne opterećuju konačnim plasmanom.

LEPRŠAVE SU PAHULJICE ZABIJELJELE ULICE

Snijeg u ovo doba godine nikoga ne može iznenaditi, ali sam se začudila kako su pahuljice što su nas prethodne noći pratile u šetnji, tako brzo obojile ulice. Još kad ne bi tako brzo nestajale u letu!

 

 

 

 

LET IT BE!!!

Spremili smo stvari i krenuli. Još jedan pogled na Banju "Ilidžu", a onda pravac sportska dvorana u kojoj je već uveliko sve bilo spremno za takmičenje. Organizatori su se zaista potrudili, svaka čast!

 

 

Manifestacija je otvorena svečanim defileom mažoretkinja i svih učesnika.

 

Zgodno je što su sve ekipe dobile imena cvijeća (ljubičica, orhideja, mimoza, đurđevak, gladiola...). Naša je ekipa bila ĐURĐEVAK.

 

Igre i propozicije su bile iste kao i na prethodnim nivoima takmičenja (čak je sad bilo i više vremena za ukrštenicu i ispravljanje netačnih rečenica). Nakon svake igre učesnici su mogli uložiti prigovor i imati uvid u sve što su (eventualno) pogriješili.

Naša ekipa je dobro startovala, osvojivši u prvoj igri "Pitanja i odgovori" maksimalnih 6 bodova.

Nakon što u drugoj igri nisu uspjeli do kraja riješiti ukrštenicu (za sve je kriva toyota - Japanci izvinite! ) kao da su se demotivirali. 

U igri "Detekcija" su imali ubjedljivo najbolja pitanja za osobe A,B i C, ali su brzopleto donijeli konačnu odluku i nisu pogodili ko je pravi deminer.

 

Deminer je bio osoba C. On je pri predstavljanju zamuckivao, a pri odgovaranju namjerno griješio. Svojim duhovitim odgovorima nasmijao je sve prisutne. Na primjer: na pitanje šta bi učinio kad bi vidio dijete u minskom polju odgovorio je: "Najprije bih ubio njegove roditelje što su ga tamo pustili!" Ili: Šta znači skraćenica MAC? Ne znam, ja sam čuo za cvijet mak. Ta očita šaljivost kao i najviše pravilnih odgovora od svih kandidata dalo je naslutiti da je upravo on prava osoba. (precizno je nabrojao sve što je potrebno demineru da bi stekao dozvolu za rad).

 

Četvrta igra "Slagalica" se sastojala od 24 dijela i bila je preteška za sve učesnike. Jedino su učenici iz Vogošće uspjeli da je riješe i osvojili bodove. Kad su Edis, Adela i Muamer vidjeli da je neko prije njih sastavio  Slagalicu, odmah su odustali od slaganja svoje, a to nikako nisu trebali. Na ovom nivou takmičenja svaki je bod zlata vrijedan!

Peta igra "Pantomima" za našu ekipu nije predstavljala problem pa su osvojili bodove, ali bilo je kasno za neki viši plasman koji smo, s obzirom na realne mogućnosti, očekivali.

Posljednja igra "Ispravi netačne rečenice" donijela nam je tri boda od mogućih pet. Uzrok tome je nepotrebna žurba jer je predviđeno vrijeme za ovu igru bilo čak 10 minuta. Osim toga, Edis, Adela i Muamer su previše obraćali pažnju na rad drugih ekipa.  Netačne rečenice ispravili su za pet minuta, a preostalo vrijeme stajali, a mogli su provjeriti tačnost odgovora.

Bilo kako bilo, osvojili smo 6.mjesto. To je za prvo učešće dobro, ali s obzirom na spremnost i mogućnosti takmičara moglo je biti puno bolje. Mogli smo osvojiti najmanje 3. mjesto pa čak i pobijediti: zašto ne. Niti u jednom trenutku ni ja ni kolegica Sara nismo vršile pritisak na učenike da to moraju, ali nam je žao što se propusti dešavaju zbog demotivacije, brzopletosti, nesmotrenosti i odsustva timskog rada u ključnim trenucima. Nadam se da će biti bolje iduće godine. To od srca želim.

 

Prvo mjesto osvojili su učenici OŠ "Zahid Baručija" iz Vogošće, drugo OŠ "Lukavac - grad" iz Lukavca, a treće "II osnovna škola" Zavidovići.

Pobjednička ekipa

 

Čestitali smo pobjednicima i sa svima se srdačno pozdravili. Čekalo nas je dugo putovanje kući.

*******

U ponedjeljak smo za vrijeme sekcije prepričavali utiske i analizirali postignuti rezultat. Svima su nam osjećaji pomiješani: bilo je lijepo pobijediti na općinskom i kantonalnom takmičenju, predstavljati svoju školu, grad i kanton, putovati, vidjeti i saznati nešto novo, a s druge strane nam je žao što nismo ostvarili bolji plasman kad smo za to imali povoljnu priliku i bili spremni.

Hvala svima koji su nas podržavali (kolegicama i kolegama koji su bili predusretljivi i imali razumijevanja za naš rad čak i za vrijeme nastave, učenicima "navijačima", deminerima, Općinskoj organizaciji Crvenog križa Bihać, a posebno gospodinu Selamu Midžiću (na moralnoj podršci i logistici ).

17.02.2009.

X federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Gradačcu (I dio)

PU-TU-JE-MO...
 
U Gradačac smo krenuli u petak oko 12:30. Ekipa mala, ali odabrana: učenici naše škole Edis Behrem, Adela Midžić i Muamer Halavać, moja malenkost i predstavnik Crvenog križa Selam Midžić koji nas je vozio.Zahvaljujući njemu, putovanje je bilo ugodno i nismo se nimalo umorili. U Gradačac smo stigli za četiri i po sata.
 
U GRADU ZMAJA OD BOSNE
 
Smjestili smo se u Banju "Ilidžu". Priznajem da nisam znala da tamo ima banja. Eto, uvijek nešto novo saznamo i naučimo. Bili smo prijatno iznenađeni smještajem. S terase se pružao prelijep pogled na park. U daljini su treperila svjetla. Spuštalo se mirno predvečerje. 
 
 
 
 
 
Poslije večere radoznalo i istraživački uputili smo se u šetnju gradom. Nedostajala nam je svima kolegica Sara i učenici koji su nas podržavali na općinskom i kantonalnom takmičenju. Ovog puta nisu mogli s nama ali podršku smo osjetili telepatski. Atmosfera je bila opuštena i vesela. Iznenadila sam se kad sam vidjela da je Kula Zmaja od Bosne u samom centru grada. Odmah ispod njenih zidina nalazi se Spomen-park poginulim borcima. Kakva simbolika!!! 
 
 
 
 
 
 
 
Prolijetale su pahuljice i postajalo je sve hladnije i hladnije. Još  smo malo prošetali neuobičajeno tihim ulicama za noć s petka na subotu. Ekipi je bilo žao što neće moći ići na koncert Amre Halebić (u subotu je naveče, a mi ćemo tada već uveliko biti kod kuće). Kad smo prolazili pored najavnog plakata, nisu izdržali da se ne "posluže". Eto, narušismo mi javni red i mir.
 
 
 
 
Sreća da smo se autom uputili do centra. Dobro smo predvidjeli da pri povratku u hotel nikome neće biti do "planinarenja". Ma nije to tako strašan uspon, ali postao bi u prohladnoj i snježnoj noći. Kad smo došli još smo se malo šalili, slušali muziku te upoznali i ostale učesnike takmičenja. Nekog organiziranog druženja nije bilo pa je upoznavanje bilo samoinicijativno. 
 
 
 
 
 
Iako ni u jednom trenutku nisam vršila pritisak na ekipu da pošto-poto mora osvojiti visok plasman, među njima se osjetila napetost kako se takmičenje približavalo. Malo su ponavljali pitanja i igre. Utvrđivali smo "gradivo" posebno se osvrnuvši na uputstva koja su nam dali demineri. Nakon toga sam im rekla da se pripreme za spavanje. Nije bilo tako kasno, ali trebali su se dobro odmoriti, a osim toga ipak smo bili u lječilištu i imali smo obzira prema bolesnicima u susjednim sobama
Uživala sam u noćnoj panorami. Dočekala sam tako subotu koja se polako ušunjala.
 
 
 
 
Valentinovo.... Kakva slučajnost da takmičenje bude baš na taj dan. Poruka je jasna: neka mir, tolerancija i ljubav prevladaju mržnju, ratove i sve što je ružno. Možda sam ja to tako doživjela, ali zaista simbolika nije mogla biti veća.
 
Nastavit će se...
11.02.2009.

X kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"

Iako sam mislila najprije pisati o cirkuskoj predstavi koju su učenici gledali prošle sedmice, naslovni događaj dao mi je za pravo da se "poigram" s hronologijom.

Ekipa naše škole "Prekounje" (u istom sastavu: Adela, Edis i Muamer) pobijedila je na kantonalnom takmičenju "Svjesnost o postojanju mina" te se tako plasirala na federalno takmičenje koje će se održati 14. februara u Gradačcu.

Osim naše, učestvovale su još tri ekipe (iz Cazina, Ključa i Sanskog Mosta). Redosljed igara bio je isti kao i na općinskom takmičenju.

I ovog puta su u prvoj igri "Pitanja i odgovori" svi pokazali veliko znanje, pozitivan takmičarski duh i osvojili maksimalan broj bodova. Naši učenici bili su presretni što su odgovarali četvrti kao i prije, vjerujući da im broj četiri donosi sreću. Ma neki "Ritual" su morali izmisliti!  Nastupili su samouvjereno, što im je ulilo dodatnu motivaciju.

 

Svi su nestrpljivo čekali da članica žirija, Senka Vuković pročita propozicije i da znak za početak sljedeće igre.

 

 

Druga igra "Ukrštenica" nije bila teška, ali je nekim čudom ostavila sve ekipe bez bodova. Evo zbog čega: prvi uspravni red sadržavao je slogan Program o minama. U vodoravnim redovima trebalo je napisati vrste životinja tako da im imena počinju onim slovom koje se nalazilo u tom redu. Na primjer: P - patka, R - roda, O - orao, G - galeb i tako dalje do kraja.

Naizgled nigdje nema problema. Međutim, žiri je zahtijevao da napišemo baš one životinje koje su oni predvidjeli. Naši su učenici u redu gdje je trebalo napisati anakonda stavili antilopa i to nije priznato. Ni druge ekipe nisu imale telepatske sposobnosti. Zaista je mala vjerovatnoća da neko sve riješi.

Trebali su, ako su već "ciljali" na određene životinje dati opise ispod ukrštenice ili za duže nazive staviti više slova.

 

Treća igra "Ispravi netačne rečenice" ovog puta nije bila sporna, ali se u zadnjoj rečenici našla jedna "smicalica": Ljudi u kući ne smiju držati narandže, mandarine i pidžame, jer ih mogu ubiti. Kao što već sigurno pogađate, trebalo je riječi narandže, mandarine i pidžame zamijeniti riječima mine, oružje i NUS. Međutim, učenici su nabrajali svašta: pištolje, puške, bombe, mitraljeze. To je naravno bilo tačno, ali nije onako kako je očekivao žiri. Zato ovu rečenicu nisu bodovali.

 

Četvrta igra "Slagalica" nam je donijela laganu prednost. Adela, Edis i Muamer su je prvi složili i osvojili tri boda, druga ekipa osvojila je dva, a treća jedan bod. Četvrta ekipa nije osvojila bodove jer se u obzir uzimaju samo tri ekipe.

 

Peta (i posljednja) igra "Pantomima" je bila lakša nego na općinskom takmičenju. U kovertama su bile riječi: 1. tromblon, 2. Crveni križ, 3. metak, 4. zvončić. Učenik pantomimičar je ostalim članovima svoje ekipe demonstrirao riječ koju je izvukao. Dozvoljeni su pokreti cijelog tijela (osim usana). Naravno, ne smije biti razgovora. Edis je Adeli i Muameru dočarao riječ zvončić. Odmah su pogodili o čemu se radi. Ni ostale riječi nisu bile strašne, ali moramo priznati da bi nam riječ tromblon predstavljala problem. Ekipi iz Sanskog Mosta očito nije bio, jer su pogodili. Svaka im čast!

Edis, Adela i Muamer u iščekivanju konačnih rezultata.

Izgledat će kao fraza, ali zaista su o pobjedniku odlučivale nijanse. Naša ekipa osvojila je jedanaest bodova, drugoplasirana iz Sanskog Mosta deset, a trećeplasirana iz Cazina devet bodova.

Kolegica Sara i ja radovale smo se sa svojim učenicima, ali opuštanju nema mjesta jer nas za tri dana čeka federalno takmičenje u Gradačcu.

10.02.2009.

Povratak u budućnost

Nije bilo lako prekinuti vremeplov i iz Rembradtovog "dolepršati" opet u "naše vrijeme". Eh, malo igre nije naodmet. Pogotovo kad je "igračka" kao u filmu "Povratak u budućnost".

"Klik! - i evo me na svima znanom Trgu. Ma nisam zakazala sastanak "ispod repa".

 

 

Ušla sam u "Namu". Prvo što sam ugledala bili su kišobrani. Mudro: čim počne kiša, ljudi će ući i kupiti ih. Dok sam razgledala slušala sam vijesti koje su započele riječima: "U Zagrebu se danas ne dešava ništa posebno." "Kako ne, pomislih, pa mi smo došli! Zar nas nisu vidjeli!  

Robna kuća vrvjela je od kupaca i posmatrača. (hm, ovih drugih možda je bilo više) Veliki izbor robe, blještavilo i šareni natpisi. Tako je danas, a evo kako je bilo nekad.

 

Vrijeme je bilo kao stvoreno za šetnju. Kiša nije padala. Jednostavno, morala nas je poslušati.

Ilica, tramvaji, male radnje, anikvarnice, galerije... Ko zna koliko bismo tako nizali slike, ali približavalo se vrijeme polaska. Vratili smo se pred HNK i čekali vremeplov

 

 

Muzej za umjetnost i obrt (opet se vratih na staro mjesto)

 

 

 

Kišica je počela padati tek kad smo pošli u tržni centar. Haha, sad neka pada koliko hoće.

"King cross" nas je dočekao u punom sjaju. Blještavilo, široke "ulice i trgovi" i natpisi Sniženje.... Moderna bajka...

Smijala sam se kad sam vidjela da se jedan trg zove Trg veselih tanjura. Još mi je smješniji bio kutak za djecu kojeg je "čuvao" Indijanac. Tu su još kamila, konj, slon.... Pitala sam se jesam li ja to došla u ZOO ili na neki ranč na Divljem zapadu. Jedna kolegica mi je predložila da se popnem na kamilu ali pisalo je da se to ne smije bez nadzora roditelja hahaha. Indijanac nije imao ništa protiv poziranja pa lula mira nije trebala .

 

 

 

 

Nakon shopinga otišli smo u Italijanski bar na "Veneciju". Pa nije ni čudo zašto su sve vrste kafe nazvane po italijanskim gradovima.

Iznenadili smo se kako su čak tri sata brzo proletjela. Vani se već uveliko smračilo a počeo je padati i snijeg.

 

Lijepo je bilo na dvije izložbe (Rembrandtovoj i onoj modernoj, instaliranoj u King Crossu ).

Zanimljivo: istog dana su u Zagrebu bili i predstavnici općine Bihać s gradonačelnikom. Kakva slučajnost!

Prošlo je eto još jedno zimsko ferije koje sam provela mozaično.  A kako bih drukčije!!!

 

 

09.02.2009.

Rembrandt kommt zu letzt!

Nekoliko dana prije početka nastave otišli smo u Zagreb, na izložbu Rembrandtovih grafika (Muzej za umjetnost i obrt). Drago mi je da smo uspjeli s obzirom na mali broj zainteresiranih (bolje da ne govorim cifru ). Izložba će biti otvorena do 15. februara pa je posjetite ako ste u mogućnosti, a ako niste tu je vaša "lutajuća i radoznala pčelica" da vam prenese bar djelić atmosfere.

 

 

 

Pažnja! Na krovu je maca. Ko bi rekao!

 

 

 

 

 

 

 

Vodiči su nam rekli da možemo pogledati i radionice pripremljene za Noć muzeja, ali nisam otišla tamo jer bi mi se dogodilo isto što i u Dubrovniku: dok bih sve to vidjela, izgubila bih grupu. Hm, samoj mi se poslije baš i nije lutalo Zagrebom pa sam se zajedno s ostalima uputila prema izlazu. U shopu (u sklopu muzeja) vidjela sam, između ostalog i majicu s natpisom "Ja nisam Rembrandt". E, trebalo se toga dosjetiti!

Stvarno, ima li ljepšeg načina za kraj ferija od posjete ovoj izložbi!?

Rembrandt kommt zu letzt!!!

Nastavlja se...

KALEIDOSKOP
<< 02/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
burek
Gracias a la Vida
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Dead Poets Society
spagosmail
∇a§IONia
Journey
Leteci Holandjanin
RODNA GRUDA
Gamer4ever
Bojis li se mraka
Superpenzioner
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
dnevnik jedne kurtizane
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Rahat No More
Surogat
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
izlog jeftinih mladića
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Suviše tajni u očima.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Žulj na duši
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
PonekadPomalo
više...

BROJAČ POSJETA
798080

Powered by Blogger.ba