KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

30.04.2009.

April nas samo vara...

Kao da se cijeli protekli mjesec šalio s nama. Kao da je svakog dana bio prvi april... Nismo znali kako se obući, da li ponijeti kišobran ili sunčane naočale!? Ništa, nosili bismo i jedno i drugo pravdajući se kako uz sunčane naočale baš dobro ide i suncobran.

Trend bioprognoze počeo je kod nas prije nekoliko godina. Nikada joj nisam pridavala poseban značaj, ali Smješko ili Ljutko na ekranu imaju začuđujuću magičnu i sugestivnu moć. Pravdamo se kako su oni krivi za naše (ne)raspoloženje. U Italiji toliko sve podređuju bioprognozi, da odgađaju aktivnosti, ako "vlada Ljutko".

Proljeće se baš nećka (kako ispjeva pjesnik u istoimenoj pjesmi). Neka ova bilješčica bude poziv suncu i toplijim danima, a igra "Obrnuta žmira" (ili "Sardine") motiv djeci da se igraju vani (na što su i te kako zaboravili). Kao da su te "stare dobre igre" izumrle s našom i nekoliko generacija prije i poslije naše. Kamo sreće da  mi se to samo čini. (sve manje djece vidim da igraju graničara, planova, zemalja, vještica, zaloga; igrališta nikada nisu bila praznija)

Zato neka ovo bude i poziv djeci da se više igraju vani (uh, kad se sjetim nas niko nije mogao utjerati u kuću).

"OBRNUTA ŽMIRA"

Svi znate igrati žmire zar ne?! Međutim znate li ovu "naopaku"?

Umjesto da se odabere jedan igrač koji žmiri, u ovoj igri bira se igrač koji se skriva. Kada se on sakrije, sva ostala djeca ga traže. Kada neko od igrača otkrije sakrivenog, ne javlja to ostalima već se tiho, da niko ne čuje pridružuje njemu u njegovo sklonište. Tako u toku igre sve više igrača dolazi i skriva se sklonište, a sve manje igrača ih traži. Sklonište se ne smije ničim otkriti igračima, tako da se sakrivena grupa ne smije smijati, što nekad zna biti jako teško. Igra je gotova kad i posljednji igrač pronađe skrovište. Onaj ko je prvi pronašao skrivenog igrača u narednoj partiji se prvi skriva, to jest odabire novo skrovište. Igra se zove i sardine jer se djeca u skrovištu često stisnu poput sardina u konzervi.

 

26.04.2009.

XIVkantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći

Danas je u Bihaću održano XIII kantonalno takmičenje ekipa omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći sa realističkim prikazom rana, povreda i stanja. Učestvovalo je deset ekipa (šest ekipa osnovnih i četiri ekipe srednjih škola).

 

Crveni križ općine Bihać predstavljali su učenici Gimnazije (omladina) i učenici JU OŠ "Gornje Prekounje - Ripač" (podmladak).

 

Takmičari su kroz tri vrlo složena poligona imali priliku da pokažu svoje bogato znanje, spretnost i vještine.

Prvi poligon zahtijevao je provođenje reanimacije. Sve je bilo kao i na općinskom takmičenju s tom razlikom što je sada u poligonu bilo pet lutaka, što znači da su svi članovi ekipe mogli raditi istovremeno. Njihov rad pratilo je pet sudija.

Drugi poligon sadržavao je tri, a treći dvije supozicije.

Htjela sam sve to da snimim i ovdje prezentiram (jer sam kao "neutralna" mogla pristupiti poligonima). Međutim nisam iz jednog nepredviđenog razloga. Zamolili su me da budem u komisiji za zbrajanje bodova i praćenje regularnosti takmičenja. Pošto su kolegica i kolega koji su bili sa mnom u komisiji ujedno i vođe ekipa, meni je kao nepristranom članu, pripala čast da pročitam konačne rezultate i proglasim pobjednike.

Prvo mjesto u kategoriji omladine osvojila je ekipa cazinske Gimnazije, a pobjednici u kategoriji podmlatka su također Cazinjani - učenici OŠ "Cazin II". Svi učesnici zaslužili su pohvale, ali pobjednicima upućujem posebne čestitke. Oni će naš kanton predstavljati na federalnom takmičenju koje će se 24. maja održati u Mostaru. Pobjednici tog takmičenja učestvovat će na državnom takmičenju. Ko tu pobijedi ide dalje, na evropsko takmičenje koje će ove godine biti u Solferinu, u Italiji. Poznata je knjiga Henry-ja Dunanta "Sjećanje na Solferino" u kojoj je predložio stvaranje trajnih, nacionalnih društava za pomoć, u kojima bi dobrovoljci u ratno doba brinuli o ranjenicima.

*******

Predstavnici općine Bihać su na današnjem takmičenju osvojili drugo mjesto (omladina), odnosno treće mjesto (podmladak).

Svim takmičarima želim puno uspjeha i sreće u daljem toku takmičenja.


23.04.2009.

Svjetski dan knjige i autorskih prava (World Book and Copiright Day)

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes  i William Shakespeare, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.


UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

 

http://pcelica74.blogger.ba/arhiva/2008/04/23#1507520 

22.04.2009.

Dan planete Zemlje - Earth Day - every day :)

Dan naše planete prvi put je obilježen 1970. godine (a to znači da će iduće godine imati jubilarno obilježavanje - četrdesetogodišnjicu).

Povod da se 22. april obilježava kao Dan planete Zemlje bila je prirodna katastrofa koje se dogodila na taj dan 1969. godine u američkoj državi Kalifornija, kad se u more izlilo na hiljade tona nafte, usljed čega je uginuo sav živi svijet u tom zaljevu.

 
Dan planete Zemlje prilika je da se svi njezini stanovnici podsjete na značaj prirode i na činjenicu da sav život na Zemlji zavisi od nje.

Ove godine je moto Zelena generacija (The Green Generation).

U našem kantonu obilježen je nizom kulturno-zabavnih, edukativnih i sportskih manifestacija. (u organizaciji društva "Unski smaragdi")

Juče je sa gradskog trga u Bihaću gupa biciklista (njih oko 25) krenula ka Banjoj Luci.
Dvodnevnu biciklističku vožnju pod motom «Mijenjaj svoje navike» kroz osam bosansko-hercegovačkih općina organizirala je Misija OSCE-a u BiH i NVO Centar za životnu sredinu.

Biciklisti su prošli kroz Bosansku Krupu, Bosanski Novi, Prijedor i Sanski Most, gdje su prenoćili. Vožnju su nastavili danas. Nakon Ključa i Mrkonjić Grada, oko 15 sati su stigli na Trg Krajine u Banjoj Luci. U svim općinama kroz koje su prošli promovirali su projekte zaštite okoliša sa posebim naglaskom na inicijativu i projekte od regionalne važnosti.

 

 

 

21.04.2009.

Dan vrtića

Pročitah nešto zanimljivo: 21. april je Dan vrtića. Nisam to znala.

Zašto baš tada? Ni to mi nije poznato. Prvi vrtić otvoren je daleke 1837. godine. Hm, da nije možda baš na pomenuti datum!? Nije važno...

Ima nešto važnije i ljepše: svi se mi rado sjećamo vrtićkih dana. Nisam ni ja izuzetak. Istina, u vrtić sam pošla kad sam imala gotovo šest godina. Znači, nisam dugo išla: svega godinu dana, ali dovoljno da sačuvam lijepe uspomene i sjećanja. "...Bilo je to dobro vrijeme, sve za raju, jarane..." Haha, šala mala.

Lijepo smo se družili i igrali. Voljela sam društvo (s većinom sam nastavila druženje kroz osnovnu pa i srednju školu) i tete Tanju, Smilju, Mariju i Mirzu. I sada se sjećam jutarnjih sastanaka. Kako bismo pristizali, tako bismo sjedali na gredu i pričali. Tete su nas redovno prozivale. Pjevali smo dječije pjesme s "Malih šlagera", ali i pop - rock. (posebno pjesme "Novih fosila"). Najzabavnija su mi bila tzv. "Zanimanja" i igre u dvorištu i parku, a najdosadnije nezaobilazno popodnevno spavanje (haha, mislim da malo ko nije dobio "traumu" od toga). Posebno smo se veselili kad su bile razne priredbe koje smo gledali, a ponekad i sami nastupali. U junu bi obično bilo organizirano zajedničko ljetovanje u Zaostrogu, ali nisam išla, jer sam, zamislite dobila gnojnu anginu. Sve sam stvari pripremila za put, ali jedan jedini sladoled je "presudio". Baš sam "imala sreće".

U to vrijeme su u školu upisivali djecu koja u toku te kalendarske godine navrše sedam godina (ili najkasnije do 30.aprila naredne godine). Mene je upis mimoišao zbog samo mjesec dana razlike (s obzirom da sam rođena 28. maja). Upravo zbog toga napravila sam i jedan nestašluk.

Sjećam se, bila sam u dvorištu, ispred vrtića i čula da me neko zove. Bila je to moja prijateljica Anamarija koja se upravo vraćala iz škole. Pozvala me da dođem kod nje jer je sama u stanu i bilo joj je dosadno (stanovala je u zgradi uz sami vrtić). Bila sam strašno radoznala da čujem šta se to u školi uči, i naravno da mi nije trebalo dvaput reći. Odmah sam krenula. Dok mi se Anamarija hvalila kako ona sada sve zna sama i pokazivala mi knjige i teke, sve sam se više uživljavala. Bilo mi je krivo što i ja nisam postala prvačić. Pričale smo tako i slušale muziku. Odjednom se začulo zvono na vratima. Tek tada me uhvatio strah, jer se nikome nisam javila kad sam pošla. Mogu misliti kakva je uzbuna nastala kad su primijetili da nisam s ostalima u grupi. Došla je vaspitačica Marija i odvela me nazad u vrtić. Nisu galamili na mene za divno čudo.  Tek kasnije sam postala svjesna šta sam ustvari uradila. Velika je odgovornost vaspitačica bila i mogu misliti kako su se osjećale. Danas, kad i sama radim u školi, u potpunosti znam kakav je to osjećaj.

Stvarno, ko bi rekao da sam takva bila!?

Za te dane veže me i "Vesela sveska" koju sam rado čitala. Sjećam se da mi je mama moje prijateljice Gordane poklonila ukoričena izdanja za cijelu godinu. Bila sam neizmjerno sretna. Dugo sam čuvala tu knjigu. Čak sam iz nje čitala priče i pjesme svojim učenicima. Međutim, nekome sam je posudila i nikada mi je nije vratio. (šteta, jer mi je zaista bila draga uspomena).

Eto, dragi bloggeri, na šta sve može podsjetiti jedna vijest o Danu vrtića. Na kraju ću pozdraviti tete Mariju, Smilju, Tanju, Mirzu kao i cijelo društvo iz starije vrtićke grupe školske 1980./1981. godine.

20.04.2009.

Nad otvorenom knjigom: Šimo Ešić "Mislilice i štoštaljke"

Ovog puta predstavljam vam "Mislilice i štoštaljke", Šime Ešića. Zanimljiva, poučna, lepršava knjižica zagonetki i pitalica.

 

Moji učenici se uvijek obraduju kad im čitam. Takmiče se ko će prije reći rješenja. Znaju ih već napamet, ali uvijek iznova uživaju. Spontano i razdragano... Onako, kako jedino djeca znaju. Kao da se ta spontanost kasnije gubi, ali ne mora biti tako ako mi ne želimo. Sačuvajmo svoje djetinjstvo vječno u sebi!

 

19.04.2009.

Sretan Vaskrs!

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Vaskrs i želim puno zdravlja, sreće, uspjeha, veselja i još puno lijepih želja.

Proljeće već samo po sebi unosi raspoloženje pa je onda jasno da nas proljetni praznici posebno oplemenjuju, obogaćuju čineći jedinstveni bh. mozaik.

 

 

17.04.2009.

Uistinu čudna zgoda

(Pro)ljetno vrijeme dočekali smo "kao ozebli sunce" u pravom smislu riječi. Unijelo je pozitivnu energiju i optimizam. Motiviralo nas da na posao idemo pješice. Jutarnja svježina, izlazak sunca, opušten razgovor - NEPROCJENJIVO!

Nismo ni svjesni koliko lijepih stvari propuštamo kad se vozimo; sitnica koje život znače i oplemenjuju!

Jutros smo, krenule kao i obično. Od samog početka nas je pratio jedan simpatični pekinezer. Neočekivano zaista! Na sve načine smo pokušale da ga zaustavimo i vratimo ali bio je neumoran. Nije on išao za nama - ni govora: išao je ISPRED NAS. Pravi mali nestaško. Razdragano je trčao, valjao se po travi i nešto nam "pričao". Nije imao ni trenutka mira. Kad smo nakratko stale da sačekamo još jednu kolegicu, nestrpljivo se vrtio i "lovio rep". (haha, zašto li je to omiljena igra pasa?)

 

Čudila sam se da se pošao za nama jer inače ne obraća pažnju na prolaznike, a kamo li da ih prati. Plašile smo se da ga ne zgazi auto ili da ga ne napadnu psi. Nismo znale može li on toliko pješačiti.

Nepregledna, suncem obasjana cesta, čarobno jutro i razigrani, nestašni psić - zaista neobičan prizor. Da nam je neko to pričao ne bismo vjerovale.

 

Ušao je s nama u dvorište, a jedva smo ga zadržale da ne uđe i u školu. Nije bilo druge, nego ga "potkupiti" sendvičem. Nije mogao s nama, jer... "nema za pse škole"

Možda smo ga ipak mogli upisati u prvi razred!?  

 

Nego, nije nam više bilo do šale. Razmišljale smo šta ćemo sa psićem. Bilo je jasno da se sam neće moći vratiti, a predugo bi bilo da nas čeka i s nama se vrati. Ko zna šta bi mu se za to vrijeme moglo dogoditi!?

Znala sam da nestaško stanuje u mojoj ulici, ali ne i broj njegovog vlasnika. Zato sam zamolila mamu da ode tamo i kaže da dođe po njega. Tako je i bilo. Laknulo nam je što se sve dobro završilo.

 

 

A kako li je tek malom nestašku!? E, to bi bila posebna priča!

Kad ga opet vidim pitat ću ga.

16.04.2009.

Čekam te na starom mjestu...

U nedjelju mi se javila prijateljica koju dugo nisam vidjela. Praznici su, eto i po tome lijepi. Okupe se ljudi sa svih strana svijeta u svom rodnom gradu.

Kad smo dogovarale izlazak, pitala me gdje ćemo se naći. Odmah sam odgovorila: "Kod sata!" Nisam razmišljala ni trenutak.

Ove dvije riječi imaju posebno emotivno značenje za nas Bišćane.

Dok sam čekala prijateljicu primijetila sam da su paralelno još neki čekali svoje društvo. Da, stvarno, malo je onih koji se bar jednom nisu sastali pod satom. Mnoga su poznanstva tu počela, rodile se ljubavi, mnogo je lijepih trenutaka provedeno na čuvenim Gelenderima.

U novije vrijeme je u naselju Prekounje postavljen  još jedan sat što je unijelo zbrku. Postoji o tome i jedna anegdota:

Dogovorili se momak i djevojka da će se naći kod sata. Čekala je ona njega, čekao on nju, ali se nisu sreli. Naljutili su se jedno na drugo i raskinuli. U čemu je zbrka?! Pa on je nju čekao kod starog sata, a ona njega kod novog. Istinito ili ne!? Nije važno... Smiješno svakako jeste.

Svaki grad ima svoju priču, neko posebno mjesto... Svjedoci svih vremena...

"...čekam te na starom mjestu, tamo gdje ljubav počinje."

10.04.2009.

Sretan Uskrs!

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želim sretan Uskrs, da ga provedu u zdravlju, radosti i veselju! Sve najbolje!

 

 

08.04.2009.

XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći

Učenici naše škole su u subotu, 4. aprila 2009. godine, osvojili drugo mjesto na četrnaestom općinskom takmičenju u pružanju prve pomoći. Prvo mjesto osvojili su učenici OŠ "Gornje Prekounje - Ripač", a treće OŠ "Harmani II". Organizator takmičenja je (kao i onog "Upozoravanje na opasnost od mina") Crveni križ općine Bihać.

Ove godine su bila tri poligona.

Na prvom poligonu bili su povrijeđeni u minskom polju (amputirani prsti na ruci, opekotine kao posljedica eksplozije, povrede grudnog koša). Pri ulasku na poligon trebalo je prepoznati da se radi o minskom polju i pitati da li je teren obezbijeđen i može li se pristupiti u pomoć povrijeđenima. To je većina ekipa propustila da učini (pa i naša) na čemu je izgubljeno dosta dragocjenih bodova.

Na drugom poligonu bila su dva povrijeđena. Jedan je imao zatvoreni prijelom ključne kosti i povredu uha. Prijelom je trebalo imobilizirati trouglim maramama (takozvanom "kornjačom"), a na povredu uha staviti sterilnu kompresu i preko nje kaliko zavoj.

Drugom povrijeđenom je bila slomljena potkoljenična kost (otvoreni prijelom) i imao je posjekotinu na podlaktici.

Kod otvorenog prijeloma trebalo je pokriti ranu sterilnom gazom, na gazu staviti jastučić od pamuka (vate) ili vune i sve skupa učvrstiti zavojem. Ako slomljena kost viri iz rane, ne smije se istezanjem  vraćati u prirodni položaj, nego se nakon previjanja rane imobilizira u zatečenom položaju.
Na posjekotinu su učenici također stavili sterilnu kompresu i kaliko - zavoj a zatim izvršili imobilizaciju kako unesrećeni ne bi pomicao ruku i tako se još više povrijedio.
Na ovom je poligonu naša ekipa osvojila maksimalan broj bodova.
Treći poligon predstavljao je reanimaciju (koja je rađena na lutki).
Svaki dio reanimiranja nosio je bodove. Tako je svaki član ekipe maksimalno mogao osvojiti 12, a cijela ekipa 60 bodova.
Naravno, pogrešaka je bilo. Naizgled sitnih, ali u stvarnoj situaciji i te kako bitnih po unesrećenog.
Postignuti uspjeh je našu ekipu obradovao i motivirao za još bolje rezultate. Iduće godine potrudit će se da pobijede.
Na fotografijama (slijeva na desno): Dženana Begović, Medina Halavać, Muamer Halavać, Sakiba Halavać, kolegica Sara Hujić, Eneida Ćehić, Adela Midžić i Edis Behrem.
Na drugoj fotografiji sam ja s učenicima.
Žiri nam je dozvolio da prisustvujemo i gledamo ekipe dok rade, ali nismo htjeli da ih zbunjujemo svojim prisustvom. To je objašnjenje zašto ove godine nemam fotografija s poligona.
 
 
 
 
07.04.2009.

"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja".

Ovo je slogan ovogodišnje proslave Međunarodnog dana zdravlja koji se svake godine obilježava pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Utemeljen je 1947., a prvi put proslavljen 1950. godine. Evo tema prethodnih obilježavanja Svjetskih dana zdravlja:

 • 2008 – Zaštita zdravlja od štetnih utjecaja klimatskih promjena
 • 2007 – Međunarodna zdravstvena sigurnost
 • 2006 – Zajednički rad za bolje zdravlje
 • 2005 – Učiniti svaku majku i dijete bitnim
 • 2004 – Sigurni putevi
 • 2003 – Oblikujmo budućnost života: zdrava okolina za djecu
 • 2002 – Pokret za zdravlje
 • 2001 – Mentalno zdravlje: ne pravi izuzetke, usudi se da brineš
 • 2000 – Sigurno darivanje krvi počinje od mene
 • 1999 – Učinite da budete aktivni i kad starite
 • 1998 – Sigurno majčinstvo
 • 1997 – Nove zarazne bolesti
 • 1996 – Zdravi gradovi za bolji život
 • 1995 – Polio: borba za globalno istrebljenje

Evo kakve asocijacije imaju učenici u vezi ovog dana:
doktor, zubar, medicinska sestra, bolnica, apoteka, zavoj, infuzija, tablete, paracetamol, inhalacija, injekcija, pregled, pacijent, slušalice, EKG, inzulin, hirurgija, operacija, anestezija, ležanje, bolovanje, med, grlo, čaj, obloga, ljekovito bilje, zelena salata, vitamini, limun, kupus, trudnoća, prehlada, cjepivo, krv, virusi, bakterije, droga (ako se uzima, uništava zdravlje), toplomjer, penicilin, komarac, wc (kad nam se ide u wc, ne smijemo trpjeti, nego moramo odmah ići), šetnja, vožnja bicikla, trčanje, dr Điđimilović, "Naša mala klinika"....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Zdrav čovjek ima stotinu želja, a bolestan SAMO JEDNU!"
04.04.2009.

4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina

Opasnost od mina je, nažalost, odavno naša svakodnevnica. Zato o ovoj temi ne trebamo misliti samo na ovaj dan, nego uvijek. Mi ne možemo drukčije sve i da hoćemo. Nećemo moći još dugo vremena. Naša BiH je zemlja najzagađenija minama u Evropi. To je jedna od najtežih posljedica rata koje ne biraju žrtve. Otežavajuća okolnost je što nisu poštovana pravila međunarodnog ratnog prava pa su minsko - eksplozivna sredstva postavljana proizvoljno, bez odgovarajuće dokumentacije.

Mi se, kao sekcija podmlatka u osnovnoj školi najviše bavimo preventivnim djelovanjem u sklopu projekata "Upozoravanje na opasnost od mina", "Svjesnost o postojanju mina", "Znanjem protiv mina" i sl.

Opšta pravila zaštite od mina (preuzeto sa www.bhmac.org )

Ne idite na mjesta za koja znate da su minirana ili postoji mogućnost da su minirana!
Ne obavljajte poslove blizu miniranih područja!
Ne dirajte odbačeni NUS i mine!
Ne podižite nepoznate i sumnjive predmete sa zemlje!
Nabavite što više informacija o području u koje namjeravate ići ili raditi. Ove informacije možete dobiti u BHMAC regionalnim uredima i opštinskim Civilnim zaštitama.
Uvijek koristite znanje lokalnog stanovništva o određenoj zoni i ukoliko je moguće koristite lokalog vodiča koji ima znanje o miniranim mjestima u tom području!
Držite se sigurnih površina, ne dirajte nepoznate predmete i ne povlačite žice ukoliko ih pronađete.

 

Mine su skrivene ubice. Većina minskih polja nije obilježena.

U slučaju pronalaska mine ili NUS-a

Ne prilazite i ne dirajte ništa !
Ne paničite, ostanite na sigurnoj površini!
Zapamtite mjesto!
Upozorite ljude u blizini!
Obavijestite policiju i civilnu zaštitu!

Ukoliko se nađete u minskom polju:

- odmah se prestanite kretati;
- ako je neko sa vama, upozorite ga na opasnost;
- zovite u pomoć i ne paničite;
- čekajte da pomoć stigne, jer bolje je čekati tri dana u minskom polju, nego ostatak života provesti u invalidskim kolicima;
- ne izlažite se nikakvom riziku i ne poduzimajte nikakve akcije samospašavanja;

Kako biste zaštitili sebe i druge:

- ne deminirajte vlastita imanja, deminiranje mogu obavljati samo organizacije akreditovane od strane BHMAC-a,
- izbjegavajte zabranjena i opasna područja,
- učite kako da ne postanete žrtva mina,
- ne prilazite bivšim linijama razgraničenja, jer su to područja sa najvećom stopom rizika,
- ne prilazite i ne dirajte ništa što vam je sumnjivo, napravljeno od metala ili plastike,
- ako znate da je neko područje opasno, upozorite ostale.

VAŽNO JE ZNATI da je uklanjanje znakova za upozorenje na opasnost od mina krivično djelo za koje se odgovara pred zakonom!

Znanje o minama vam daje sposobnost da ih izbjegnete i ne postanete dio statistike o žrtvama mina

Na pomenutoj stranici možete saznati još više o aktivnostima BH MAC-a.

Što se naših aktivnosti tiče, one su kontinuirane i nisu prestale završetkom priprema za takmičenja i njihovom realizacijom. Nastavljamo i dalje. Tako ćemo u toku iduće sedmice održati predavanja i napraviti tematske panoe. Još kad učenici jedni drugima prenose (sa)znanja efekat je nemjerljivo bolji.

01.04.2009.

U aprilu - bajkovito...

Drugi april se već četrdeset i dvije godine obilježava kao Međunarodni dan dječije knjige (International Children's Book Day). Zašto baš tada?!

E, zato što je na ovaj dan prije 204 godine rođen čuveni bajkopisac Hans Christian Andersen. (1805.)

Nije on pisao samo bajke, nego i romane i drame, ali po njima se najviše proslavio širom svijeta.

Njegova djela prevedena su na više od osamdeset jezika, što znači da su zaista rijetki oni čije djetinjstvo nije bilo "obojeno" njima.

Sutra ćemo u školi prigodno obilježiti ovaj dan. Bajkovito i slikovito...

Neka svaki dan bude bajkovit i maštovit... Baš onakav kakav želimo!

KALEIDOSKOP
<< 04/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Journey
spagosmail
RODNA GRUDA
Dead Poets Society
Surogat
Gracias a la Vida
Suviše tajni u očima.
∇a§IONia
burek
Bojis li se mraka
Žulj na duši
Strangers In The Night
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
izlog jeftinih mladića
Superpenzioner
dnevnik jedne kurtizane
Rahat No More
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Leteci Holandjanin
Gamer4ever
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
više...

BROJAČ POSJETA
805380

Powered by Blogger.ba