KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

29.05.2009.

Ekskurzija 2009. godine IV dio: Bassinus

I najumorniji bi se putnici namjernici odmorili uz ovu vodu i ovu goru, pa kako onda nećemo mi.

Bassinus - Nastade tako ime rijeke i domovine.

Tekuća voda - Vrelo - izvor života...

Uživali smo oplemenjeni bliskim duhom Sa(raje)va.

 

 

 

Još malo igre...

 

... i kupovine suvenira koji to nisu . (pa na svakom su štandu isti)

(ko bi objasnio učenicima da će na Baščaršiji imati veći izbor: oni hoće SAD I ODMAH )

 

U još uvijek toplo i sunčano predvečerje stigli smo u Hotel "Terme" na Ilidži. Učenici su širom otvorenih očiju oduševljeno razgledali sobe. Iznenađujuće neumorno pripremali se se za "pidžama - party".

Nastavlja se...

Slijedi: Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad

 

 

28.05.2009.

Ekskurzija 2009. godine III dio: Nije Ramzes, nego Ramo...

Iako je bilo kasno poslijepodne kad smo stigli u Visoko, sunce je još grijalo. Poželjelo je da nam pokaže put do "svoje" piramide. Lagano smo se  kretali u koloni i sa svakim novim pređenim metrom sve se više uvjeravali da smo zaista u Visokom.

Uporno smo se penjali sunčanom stazom, uživajući u panorami.

 

 

Stigli smo na vrh, ponosni osvajanjem Piramide sunca. Shvatili smo kako je planinarima. Popnu se, postave zastavice, fotografišu... Čeka ih jednako težak spust kao i uspon, ali vraćaju se puni optimizma i s lakoćom. To se zove "UHVATITI LJEPOTU TRENUTKA".

"Faraonska" misija uspjela! Niko sretniji od nas!

 

Nismo imali više snage. Drugi ćemo put "mjesečariti".

Dugo smo se zadržali pa su nas vozači pitali da nismo slučajno sreli Tutankamona. Nigdje nije bilo ni njega ni Ramzesa... Samo Ramo, bolan!  Visočki faraon...

Nastavlja se...

Slijedi: Bassinus

 

26.05.2009.

Ekskurzija 2009. godine II dio: U vezirskom gradu...

U Travnik nismo doputovali na vezirovom slonu, mada bi nam jedan dobrodošao da nas rashlađuje.  

Odmor uz ručak i osvježenje na "Plavim vodama" i te kako je prijao na +33 stepena.

 

Obišli smo Šarenu džamiju. Učenicima je posebno bio zanimljiv njen naziv. Kad su ušli u dvorište odgovor na pitanje zašto se tako zove dao im se sam.

 

Kad smo došli pred rodnu kuću Ive Andrića učenici su se razdragano prisjetili Askinih igrarija. Meni je napamet pala poenta "Budemo i prođemo, a ne znamo šta smo sve mogli biti i učiniti." Oni to još ne mogu razumjeti, ali hoće kad budu stariji. Pažljivo su slušali vodiča i radoznalo razgledali prostorije.

 

 

 

 

Slon nam je ipak ispunio želju. Onako, za sreću!

 

Drago mi je što mi se ostvarilo da konačno posjetim rodnu kuću našeg Nobelovca. U mojoj glavi odvijao se film satkan od pripovijetki. Prava IGRA...

 

Ulicom Šumeće prošli smo pokraj Medrese. S prošlom generacijom učenika smo je obišli. Sada nismo. Čekao nas je put negdje VISOKO...

 

Nastavlja se...

Slijedi: Nije Ramzes, nego Ramo...

25.05.2009.

Ekskurzija 2009. godine I dio: Dokle teče, kud vodi ova cesta...

Sunčano proljetno jutro što putuje ka ljetu. Pošli smo na ekskurziju u Sarajevo. Kao i prošle godine, kad smo išli u Mostar, učenici su bili veseli i nestrpljivi da što prije krenemo. Pogađate: nisu mogli spavati cijelu prethodnu noć.

OtKLJUČano...

Prva naša stanica i ovog puta bila je KOD MEDE MEDENOG. Stanica koja otvara sva vrata...

 

Dok smo ćaskali uz kaficu i dogovarali još neke sitne detalje, učenici su već navalili u shoping. (a još nismo tako reći ni odmakli od kuće )

PRAVI MALI RAJ

Vožnja je bila ugodna. U pjesmi, priči, brojnim pitanjima i šalama vrijeme je brzo proticalo. Zaustavili smo se na Plivskom jezeru, ali ne na istom mjestu kao prošle godine, nego blizu mlinova. Ostali smo zatečeni ljepotom prizora.

Za svakog učenika po jedan mlin

 

Učenici su uživali u šetnji, igri i fotografisanju (i ja s njima)

 

Dobrodošlicu nam je poželio ovaj mali domaćin. Još pomalo stidljivo, ali naučit će on kad poraste.

 

Naša je B i H puna bisera. Pravo je zadovoljstvo otkrivati ih.

 

 

 

 

Uživjeli smo se u istraživačku misiju, ali valjalo je nastaviti putovanje. Šalili smo se s kolegicom i njezinim učenicima koji su bili u kombiju da smo im mi u autobusima pratnja (kakve su to posebne privilegije).

 

Nastavlja se...

Slijedi: U vezirskom gradu

21.05.2009.

Riznice sjećanja

Rascvjetani maj je vrijeme ekskurzija pa tako ni mi nismo izuzetak. Sutra krećemo u Sarajevo i bit ćemo dva dana. Do novih reportaža evo crtica iz mojih riznica sjećanja:

1997. godine: kružna vožnja po našem Kantonu

Dogodilo se da je naš autobus produžio dalje prema Cazinu, a trebali smo ostati na Ostrošcu. Jedna je djevojčica kad je došla kući rekla da joj je bilo super na izletu, ali joj je jedino žao što nisu obišli Ostrožac, Kulu, Stari grad, Park skulptura i Zamak. (shvatila je da je to pet različitih lokacija).

1998. godine: vožnja vozom do Bosanske Krupe

Unska je pruga krivudava i puna tunela. Nakon što smo izišli iz jednog i učenici se stišali, jedna djevojčica je pitala: "Nastavnice kako je Una odjednom PREŠLA PREKO VOZA NA DRUGU STRANU?"

1999. godine: Bosanski Petrovac

Bili smo u parku pokraj kojeg je prometna raskrsnica. Preko puta je bila jedna slastičarna. Učenici su kupovali sladoled kao da ga nikada prije nisu ni vidjeli ni jeli. Možete misliti koliki je oprez tu bio potreban pri prelasku ulice. Kad smo se vraćali kući, u autobusu je akumulator bio na minimumu. Jedva smo došli. Vozač nije smio upaliti ni svjetla, ni sirenu, a naravno ni muziku.  

2000. godine: Sarajevo

Dok smo u koloni lagano išli prema Vrelu Bosne učenici su čuli da je u Bihaću Jedinstvo pobijedilo Željezničar pa su na sva glas zapjevali "Voooliiim Jedinstvoooo..." Haha, u sred Sarajeva.... Dobro smi mi prošli!

Kad smo se sljedećeg jutra uputili autobusom prema Baščaršiji, jedan učenik se javio i rekao da mu je trenerka ostala u sobi. Napomenula sam da je trebao bolje pogledati kad je izlazio i misliti o svojim stvarima. Nije prošlo ni pet minuta a ja sam se sjetila da je i meni ostala vjetrovka. Međutim, to sam prećutala i nisam se vratila po nju. Kako ću, mislila sam, kad sam maloprije izgrdila učenika zbog zaboravnosti. I tako smo krenuli. Nekoliko dana nakon povratka kući iznenadila sam se kad me pozvao direktor i rekao da su iz Studentskog doma javili da će poslati vjetrovku.

2004. godine Sarajevo (again :))

Prije obilaska Sarajeva prenoćili smo u zeničkom Domu penzionera. Čim smo stigli na vratima su nas dočekali penzioneri i molećivo kršeći ruke rekli: "Molimo vas nemojte da djeca galame. Od onih prošlih nismo mogli da spavamo!"

2005. godine Bihaćko izletište Borići i Meteorološka stanica

Za prvačiće je ovo bio neponovljiv doživljaj. I sada ga se rado prisjećaju.

2006. godine Ostrožac, Cazin, Ćoralići

Najviše je pažnju privukao čuveni helikopter u Ćoralićima.

2007. godine Velika Kladuša, Bužim

Učenici su se oduševili posjetom "Agrokomercu" i "Topsu" koji su dobili. Impresionirala nas je i posjeta Mljekari (posebno hladnjači gdje se proizvodi sladoled: bilo je hladno i vani a kamo li ne unutra, ali nismo odustajali).

2008. godina Posjeta Jajcu, Jablanici, Vrelu Bune i "šeheru, uresu svijeta"

2009. godina Travnik, Visoko, Sarajevo

Slijedi sutra i prekosutra...

Strpljenje i dobra volja: beskrajni....

Muzika: mali milion mp3- ca (baš kako su učenici poželjeli) 

Kad se vratim obećavam iscrpan "trend report".

 

18.05.2009.

Obilježavanje dana naše škole II dio (TOP - provod)

Priredba je bila kruna takmičenja i smotri, a ovaj nastavnički izlet u Topusko uvertira u ekskurzije koje će početi već u toku iduće sedmice.

Kao što naslućujete iz naslova u Topuskom je bilo TOP (a može li i biti drukčije), ali šteta da nije išlo više kolegica i kolega. Uh, ta "stara boljka" zvana "Malobrojnost", ali neću opet o tome da se ne ponavljam više. Neka prevlada ono što je lijepo i pozitivno!

Više o Toptermama možete saznati na http://www.topterme.hr

***********

Jutarnje "nebo boje vanilije" obećavalo je vedar dan. Uživala sam u prelijepom prizoru dok sam lagano išla prema školi, ali ne zadugo. Izgleda da sam baš "uhvatila trenutak" jer se sunce ubrzo stidljivo sakrilo iza oblaka.

 

Dok smo putovali prisjećala sam se ranijih odlazaka u Topusko na poučne i zabavne seminare, na lijepa druženja, na pozitivnu atmosferu koja je vladala i čije "dobre vibracije" i sada osjećam. Sjećanja sežu i do našeg prvog srednjoškolskog izleta. Bilo je to dobro vrijeme!

Misli su se odlično "ukomponovale" u okolne brežuljkaste pejzaže. U ugodnoj vožnji tri su sata brzo proletjela. Jedva smo čekali da bućnemo u bazen. Ali... POLAKO! Kažu da se i na toplu vodu treba privikavati kao i na hladnu. Zato sam se i adaptirala na "skalinadi".

 

Kratko smo bili u unutrašnjem bazenu. Samo za "poziranje". Još je bilo prohladno, ali to nam nije nimalo smetalo da preplivamo u vanjski bazen. Ma "Take it easy, bre!"  

 

 

S kolegicama

Devletom...

 

... i Renatom

 

Kolegice Fuada i dvije Aide

 

Prije kafice se valjalo malo odmoriti (haha, a plivanje kao umara)

Baš mi je "loše"

 

Ćaskanje uz kaficu i novine. U ovom sam se ambijentu osjećala kao u svojoj vili. Ne izgleda li tako!?

 

Sunčeve zrake promolile su se tek poslije podne pa smo prošetale i uživale uz fontanu upijajući predivne boje i svjež zrak.

 

S kolegicom Hatidžom i njezinim unukom

 

*****

Vrijeme je bilo umjereno, kao poručeno. Da je bilo toplije, prodavnice bi ostale bez jogurta.

Prošao je tako još jedan lijep dan ispunjen pozitivnom energijom koja nam je sada, pri kraju školske godine, i te kako potrebna.

Ovakva druženja su neprocjenjivo blago i nikada ih ne može biti previše.


 

 

16.05.2009.

Obilježavanje Dana naše škole I dio (priredba)

17. maj i ove godine vikenduje pa smo s proslavom Dana škole opet "uranili". Priredba je održana u četvrtak, 14. maja. Kruna je to proteklih takmičenja i završnih smotri u znanju i stvaralaštvu, a također i prilika da trud koji su učenici i nastavnici kroz razne sekcije ulagali tokom cijele školske godine iziđe na vidjelo i bljesne u punom sjaju.

Učenici horske, dramske, ritmičke, recitatorske, geografske i folklorne sekcije oduševili su sve prisutne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.05.2009.

Izložba ilustracija studenata likovnih akademija, Tuzla, Međunarodna galerija portreta, od 19. do 29. maja 2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.05.2009.

Tošo Borković: čarobnjak karikature i dječje ilustracije

-izvest će prvu nit ovogodišnjeg "Vezenog mosta".

Posjetite čarobnu i razigranu izložbu u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli od 19. do 29. maja 2009. godine.

 

Za uvećani prikaz kliknite na:

http://i43.tinypic.com/n4cf7t.jpg

 

http://i39.tinypic.com/33230bq.jpg

12.05.2009.

"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."

Najava: Šesti susret dječijih pisaca "Vezeni most"

 

U Tuzli će se u periodu od 19. do 22. maja 2009. godine održati šesti susret dječijih pisaca "Vezeni most". Organizatori (Društvo prijatelja knjige "Mali princ", Izdavačka kuća "Bosanska riječ" Tuzla, JU "Dom mladih" Tuzla i Radio televizija Tuzlanskog kantona) će dodijeliti nagradu "Mali princ" piscu knjige za djecu koju petočlani žiri ocijeni najboljom.

 U konkurenciji za nagradu su:

Bosna i Hercegovina
"Staklenci godišnjih doba" - Atif Kujundžić
"Ponekad na času" - Muhidin Šarić

Crna Gora
"Plava šuma" - Miodrag Tripković
"Jedra malog mornara" - Dragiša L. Jovović

Hrvatska
"Enciklopedija čudovišta" - Stanislav Marijanović
"O zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" - Ana Đokić

Srbija
"Muzika traži uši" - Dejan Aleksić
"Žuto je plavo" - Vesna Ćorović Butrić

Osim već uobičajenih sadržaja – izložbe ilustracija i umjetničke radionice za likovne talente, te konkursa za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola u regionu o temi "Pismo malom princu", konkursa za najbolju ilustraciju studenata likovnih akademija, posjeta pisaca školama i bibliotekama u cijelom Tuzlanskom kantonu i završne svečanosti na kojoj se dodjeljuje nagrada "Mali princ" za najbolju knjigu, ove godine će u Tuzli biti otvoren Park „Malog princa.“
U Tuzlu, na susrete dječijih pisaca dolazi i gost ilustrator Tošo Borković, poznati karikaturista i ilustrator brojnih knjiga za djecu. Izložba Borkovićevih ilustracija bit će priredjena u holu BKC u Tuzli.

Kontakti sa organizatorima:
Izdavačka kuća "Bosanska riječ"
Miroslava Krleže 11
BiH - 75000 TUZLA
tel/fax: +387/35 251 509
fax: +387/35 251 509
e-mail: bosanskarijec@bih.net.ba

 

Žao mi je što u vrijeme "Vezenog mosta" neću moći biti u Tuzli, ali iduće godine ću se potruditi da "dođem u grad od lišća i budem najdraži gost."


12.05.2009.

Ko bi rek'o čuda da se dese...

Pitam se zašto većina ljudi ne voli ponedjeljak!? (da ne kažem mrzi) Hm, ni ja ga baš posebno ne simpatišem, ali nešto mislim pa nije on kriv . Lijepo pjesma kaže: "Prolazi, ovaj dan, u srcu nek' ti bude, nije on za to kriv, on samo prati ljude..."

Meni je ponedjeljak bio čudan. Eto, na primjer, objašnjavam ja na sekciji učenicima šta ćemo sve raditi za vrijeme obilježavanja nedjelje Crvenog križa, kad osjetih da mi glas "škripi". Odjednom se, ničim izazvana, pojavila promuklost. "Svašta", mislila sam, "na početku časa govorim normalno, a na kraju mi ni treći glas nije ravan!"  

***

Kolegica me povezla kući. Pokazala sam joj usput gdje idem na tečaj informatike. Baš u tom trenutku prošao je naš instruktor (iliti guru ).

"Eto, istina! - prokomentarisala sam kratko.

Otišla sam u centralnu školu da nešto potpišem, a zatim smo se nastavile probijati kroz gradski saobraćajni veleslalom. Pričala sam detalje o aktivnostima Crvenog križa i radionicama na koje učenici trebaju ići. Nisam ni završila misao kad sam primijetila da se upravo mimoilazimo s automobilom općinskog Crvenog križa.  Nasmijale smo se i skrenule razgovor na modele automobila. Spomenula sam da su moji kad sam bila mala imali popularnu VW "Bubu" i da mi se sviđa novi model. Kad nam je u susret dolazila upravo nova "Buba" nismo mogle doći sebi od smijeha.

Kolegica je rekla da bih trebala početi spominjati i platu i topli obrok jer kako je krenulo mogli bismo produžiti odmah do bankomata.

Eeee, toliko moćna (još) nisam.

I na kraju još jedan štos: kad sam htjela otvoriti vrata automobila da iziđem "zaiskrio" je statički elektricitet.

Stvarno, jesmo li nepoznanica i sami sebi!?

11.05.2009.

Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila

 

PROVJERA ZNANJA IZ BOSANSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

Ime i prezime:___________________________________________________

Razred i odjeljenje:__________________ Datum:_____________________

 

1.)    Prepiši pravilno rečenicu: Neidem na more jer neznam naj bolje pliva ti i boim se vode.

________________________________________________________________________

 

2.)    Kako glase komparativ i superlativ pridjeva JADAN?

 

jadan, ________________________________, __________________________________

 

3.)    Analiziraj rečenicu: Orila se vedra, zvonka ptičija pjesma.

 

Rečenica je po značenju: _______________________________

Rečenica je po sastavu: ________________________________

Subjekat: __________________, Predikat:_________________

Atributi: ____________________________________________

 

4.)    Napiši od sljedećih imenica glagole i prisvojne pridjeve:

IMENICE

CRTAČ

PJEVAČ

LETAČ

GLAGOLI

 

 

 

PRIDJEVI

 

 

 

 

5.)    Kojoj vrsti riječi pripadaju sljedeće riječi:

 

Kuća _____________________                        on _____________________

Skakuće __________________                        treći _____________________

Voda _____________________                       bakine _____________________

Lišće _____________________                     gumena ____________________

 

6.)    Prepiši rečenice tako da umjesto podvučenih riječi staviš zamjenice i pazi da budu pravilno napisane:

 

Jasmin je otišao na more. Amar i Jasmin se sunčaju. Hana i Jasna šetaju. Hana je kupila haljinu. Hanina haljina je crvene boje. Haninoj mami se haljina veoma svidjela. 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

7.)    U navedenim rečenicama pronađi i na liniju napiši objekte:

 

Seljaci oru njivu. Radnici iz vagona istovaraju krompir.

Objekti: _________________________________________________________________

 

 

8.)    Umjesto c stavi slova č i ć tamo gdje im je mjesto:

 

Cetiri cavcica na camcicu cuceci cijucu.

 

9.)    Napiši riječi u deminutivu (umanjeno):

 

Tačka ____________________; suknja_____________________; auto ______________

 

10.)                       Napiši veliko slovo u riječima gdje mu je po pravilu mjesto:

bosanski šamac __________________________ bosanac _________________________

skadarsko jezero _________________________ sarajka __________________________

begova džamija __________________________ šar – planina ______________________

biograd na moru _________________________ brčanska malta ____________________

 

11.)                       Dopuni rečenice pridjevima nastalim od imenica: Esma, pješak, Mirsad, Sarajevo, Bihać, Hromadžić (pazi na pisanje pridjeva):

Kad prelaziš cestu idi ___________________________ prelazom. Sviđa mi se __________________ haljina i ____________________ džemper. Volim ________________________ ćevape. Na _________________________ ulicama je živo. Volim čitati ______________________________ priče. 

 

12.)                       Analiziraj rečenicu: Danas su se posvađala djeca iz naše ulice.

Rečenica po značenju je: ________________________________________

Rečenica po sastavu je: _________________________________________

Subjekat: _____________________ Predikat: _______________________

Priloška odredba za mjesto: _____________________________________

Priloška odredba za vrijeme: ____________________________________

 

13.)                       Iz navedene rečenice izdvoji pridjeve i napiši ih na liniju ispod rečenice:

Otac je odmah poželio da mu kćer bude, ako ne najpametnija, ono pametna i obrazovana.

Pridjevi: ________________________________________________________________

 

14.)                       U navedenim rečenicama izdvoji atribute:

Došla je pozna jesen. Često puše hladan vjetar.

 

Atributi: ________________________________________________________________

 

 

 

 

Bodovi: _________________________________ Ocjena: _________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

10.05.2009.

Prigodno: Majčin dan (Mother's Day)

 Majčin dan (Mother's Day) se obilježava u različito vrijeme, a u većini evropskih zemalja druge sedmice u maju. Ove godine je na današnji dan. U našoj zemlji proslava Majčinog dana nema tradiciju ali to nije razlog da ne čestitamo svojim mamama. Ima li ljepše i plemenitije uloge!?

ČUVAJ MAMU DA TI DUŽE TRAJE

   

Ti si dobro i pametno dijete -

oči ti se od bistrine sjaje,

i zato ti kažem, mali cvijete:

ČUVAJ MAMU DA TI DUŽE TRAJE!

 

Ne daj da je premore poslići,

ne daj da se ni u brigu daje -

gdje su tvoji junački mišići?!

ČUVAJ MAMU DA TI DUŽE TRAJE!

 

Nemoj da se ponašaš k'o ćuran,

nije tebe porađalo jaje!

Nemoj da si grub i nekulturan -

ČUVAJ MAMU DA TI DUŽE TRAJE!

 

Nemoj da je sekiraš i mučiš,

smijeh joj ljepše od suza pristaje,

budi dobar i dobro da učiš -

ČUVAJ MAMU DA TI DUŽE TRAJE!

 

Ja ne volim što ti ovo moram reći:

Budi dobar, ne pravi problema...

Al' shvatićeš kada budeš veći -

MAMA BUDE, BUDE, PA JE NEMA...

KO GOD NEĆE POSLIJE DA SE KAJE,

NEK' JE ČUVA DA MU DUŽE TRAJE...

 

Šimo EŠIĆ

 

09.05.2009.

"Naš svijet - tvoja akcija"

U sklopu obilježavanja nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca Općinska organizacija Crvenog križa Bihać je upriličila niz aktivnosti. Podmladak i omladina, te aktivisti i volonteri CK moći će pogledati  više filmskih predstava u kinu "Una" od 14. do 17. maja. (ulaznice s popustom koštaju 1KM).

Organizirat će se i putovanja na more (također uz popust), te prodaja markica solidarnosti po cijeni od 0,50 KM.

Također će u četvrtak biti održane radionice iz realističkog prikaza povreda, oboljenja i stanja (što će doprinijeti boljoj obučenosti takmičara za naredna takmičenja u pružanju prve pomoći).

Ove godine Međunarodna organizacija Crvenog križa obilježava poseban jubilej: 150 godina ideje Crvenog križa.

1859. godine Švicarac Henry Dunant,inače bankar po zanimanju, naišao je na stravičan prizor kod Solferina. Austrijanci i Francuzi vodili su vrlo krvavu bitku. Više od 40 000 ranjenih i poginulih vojnika, zločini nad djecom, ženama, napadi na sanitetsko osoblje i ambulante - užasan prizor koji je vidio podstakao je Dunanta da okupi stanovništvo iz okolnih sela i organizuje prvu pomoć za ranjenike.

Zbog strašnog prizora koji je vidio Henry Dunant je nakon povratka u Ženevu pokrenuo inicijativu za osnivanje dobrovoljnog društva koje će pružati pomoć svim povrijeđenima u ratu i djelovati neutralno u odnosu prema sukobljenim stranama. Njegove ideje iznesene u knjizi «Sjećanje na Solferino» objavljenoj 1862. postepeno su se širile i prihvatale rađajući inicijativu o osnivanju Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Na međunarodnoj konferenciji CK održanoj 26.10. 1863. kao simbol pokreta usvojen je znak crvenog križa na bijeloj podlozi koji je nastao zamijenom boje križa i podloge na švicarskoj zastavi, a u znak zahvalnosti Henryju Dunantu. Takoder, njemu u čast za Međunarodni dan CK proglašen je 8. maj, datum njegovog rođenja.

06.05.2009.

Pozvao je maj sve pčelice na čaj

Ovaj sam post napisala prošle godine u isto ovo majsko vrijeme. Pišem ga i sada. Ukradoh ja sebi!

http://pcelica74.blogger.ba/arhiva/2008/05/07#1536413

 

Uvijek je lijepo kada dođe maj. Možda sam subjektivna jer sam rođena tada, ali najljepši je mjesec u godini.

I ovog razigranog maja je sve isto kao i u postu koji sam "ukrala". Samo nas "opominje" spoznaja da nas od nekih dragih događaja dijeli više vremena.

28. maj "moj" je dan. Hm, da, zajedno s još puno puno ljudi na Planeti koji slave rođendan kad i ja. Pa sretno nam svima!

Godine!? Ne krijem ih, ne bježim od njih, ali su vrlo apstraktna, "nevidljiva" kategorija. Često sam ranije znala pisati: "Sami izmislismo brojeve pa nek' nam bude!" 

Danas je Đurđevdan po julijanskom kalendaru. Svim Romima širom svijeta želim sretan njihov praznik kojim slave povratak proljeća (Ederlezi)!

Pozdravljam Vas sada dragi bloggeri!

Idem!

Pozvao je maj sve pčelice na čaj...

03.05.2009.

Prigodno: Obilježavanje četrdesetogodišnjice stvaralačkog rada književnika Šime Ešića

Na nedavno završenom XXI međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu, književniku Šimi Ešiću dodijeljena je nagrada za životno djelo i izdavaštvo. Posebno mu je drago što je ovo veliko priznanje dobio baš u godini kada obilježava četrdesetogodišnjicu umjetničkog rada. Doživljava ga i kao priznanje svim našim autorima, koji su u proteklih 15 godina uz izdavačku kuću "Bosanska riječ", bez kojih se ova kuća ne bi održala.

Šimo Ešić je prvu zbirku pjesama "Zdravica na kraju djetinjstva" objavio 1969. godine. Zbirka simboličnog naslova...

Pjesnik je ostao razigrano radoznalo dijete, a s njim i mi, njegovi čitaoci.

Bibliografija:

ENCI MENCI NA KAMENCI (sa I. V. Rorić), 1970. godine

VEZENA TORBICA, 1973. i 1997.

RAZGLEDNICE GRADA, 1974. (sa S. Jankovićem)

RUDAREV KUĆERAK, 1979, 1983, 1984, 1986, 1988, 1989, 1990, 1995 (nagrada za najbolju knjigu za djecu u Bosni i Hercegovini)

POLA IGRA, POLA ZBILJA, 1980. i 2005.

BUNTOVNO SELO NA DLANU, 1981.

DRUGARI (sa I. V. Rorić, T. Bjelkić, M. Odalović i D. Radulović), 1982.

GARAVO SUNCE, 1983.

ŠUMA, 1985.

ŠTA LI MRDA IZA BRDA, 1985. i 1988.

PUTOVANKA, 1986, 1987, 1988. i 1988.

ČIK DOPUNI, ČIK POGODI (sa I. V. Rorić),

1986. DODIR ZAVIČAJA (sa I. V. Rorić i A. Musić), 1986. 1987.

PRIČAONICA (sa I. V. Rorić), 1987.

BIJELI SVIJET, ŠARENI SVIJET, 1997.

PRVARICA, 1999.

ZRNCE SREĆE, 2007.

MISLILICE I ŠTOŠTALJKE, 2008.

VRELO LJEPOTE – Antologija bosanskohercegovačke poezije za djecu, 2008.

Prevodi knjiga na strane jezike:

BARNDOMENS TROLLDOM, švedski, 1986.

BEGEGNUNG MIT DEM HEIMAT, njemački, 1987.

TREGIME PER NATEN E MIRE, albanski, 1988.

KAKO NASMIJATI MAMO, slovenački, 1990.

DVE SRCA, makedonski, 1991.

WEIßE WELT, BUNTE WELT, njemački, 1997. i 1999.

WHITE WORLD, COLOURED WORLD, engleski, 2000.

BELI SVET, PISANI SVET, slovenski, 2009.

PARNO THEM, KOTORVALO THEM, romski, 2009.

VIT VÄRLD, FÄRGGLAD VÄRLD, švedski, 2009.

MONDO BIANCO, MONDO VARIOPINTO, talijanski, 2009.

BOTA E BARDHE DHE LARAMANE, albanski, 2009.

BELIOT I ŠAREN SVET, makedonski, 2009.

DIE ERSTE LIEBE ZUM DRITTEN MAL, njemački, 2009.

Radio-igre:

ZELENI ŠEŠIRIĆ, 1974. AMELA, 1980.

Pozorišni komadi:

TAJNA SEHARE, 1986, 1993, 1994, 1997. IGRA DO IGRE, 1987. OŽIVJELE STVARI, 1990. HOĆU DA SE IGRAM, (sa V. Kerošević) 1997, 1998, 1999. i 2000.

Udžbenici i priručnici:

LIJEPE RIJEČI – Radna svesta za lektiru za 1. i 2. razred osn. škole (sa I. Džibrić), 2003, 2004. i 2005. MALI SVIJET – Čitanka za 3. razred osnovne škole (sa Z. Hasićem), 2003, 2004, 2005. i 2006. POTRAGA ZA BLAGOM – Čitanka za 2. razred devetogodišnje osnovne škole (sa J. Iličić, S. Mitrović i I. Pejić), 2005, 2006. i 2007. ČAROLIJA MALOG SVIJETA – Čitanka za 4. razred devetogodišnje osnovne škole (sa J. Iličić i Z. Hasićem), 2007. i 2008.

 

Nagrade i priznanja:

Plaketa časopisa Radost, Zagreb, 1970.

Nagrada Radio Zagreba za radio igru Zeleni šeširić, 1973.

Nagrada za poeziju, Mladi maj, Zaječar, 1973.

Nagrada za kratku priču Televizija Zagreb, 1974.

Nagrada za najbolju pjesmu na festivalu u Zaboku, 1976.

Nagrada za poeziju na festivalu u Vrbasu, 1977.

Zlatna plaketa Majski cvijet, 1979.

Nagrada za Rudarev kućerak, najbolju dječju knjigu u BiH, 1979.

Nagrada za kratku priču Vesele sveske, 1980, 1981. i 1982.

Spomen plaketa grada Tuzle, 1980.

Plaketa Vesele sveske, 1982.

Pobjednička pjesma festivala Mali šlager Sarajevo, 1983.

Statua Zlatno slavejče, Skoplje,1985.

Nagrada za najbolju reportažu na jugoslovenskom festivalu radija, 1986.

Vijenac stare masline za doprinos razvoju dječje književnosti, Bar, 2006.

Nagrada za najbolji tekst na dječjem festivalu u Brčkom, 2006.

Nagrada Udruženja izdavača i knjižara BiH - Najbolji urednik, 2007.

Nagrada za kulturni angažman u dijaspori, Povelja Kulina bana, Manheim, 2007.

Nominacija za nagradu Astrid Lindgren, Stockholm, 2008. (najveća nagrada za dječju književnost u svijetu) - ušao u drugi krug

Nagrada za životno djelo i izdavaštvo, 2009. (XXI sajam knjiga i učila Sarajevo)  

*****

Dragom čika Šimi od srca čestitam na značajnom jubileju, vrijednom divljenja i želim još puno puno godina stvaralačkog rada.

Neka uz njegove stihove mnogi ljudi na Planeti pronađu svoje "Zrnce sreće".


KALEIDOSKOP
<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Journey
spagosmail
RODNA GRUDA
Dead Poets Society
Surogat
Gracias a la Vida
Suviše tajni u očima.
∇a§IONia
burek
Bojis li se mraka
Žulj na duši
Strangers In The Night
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
izlog jeftinih mladića
Superpenzioner
dnevnik jedne kurtizane
Rahat No More
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Leteci Holandjanin
Gamer4ever
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
više...

BROJAČ POSJETA
805380

Powered by Blogger.ba