KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

29.06.2009.

Kad sunce šarmira oblake

Sunčevi zraci utrkivali su se s oblacima. Ko li će koga nadmudriti!?

Pošli smo u šetnju. Na samom je početku i mene čekala utrka. Pa dobro, kakav je to način!?  

 

S kolegicom Devletom na Trgu cvijeća

 

U luuuci maaale baaarkeee...

 

Pažnju mi je privuklo nešto što prošle godine nije bilo: spomenik u obliku origami ždrala. Eto, rekoh li ja da uvijek vidimo i naučimo nešto novo.

Članstvo grada Biograda u međunarodnoj asocijaciji “Gradonačelnici za mir”, koja se zauzima za smanjenje nuklearnog oružja, motiviralo je gradske vlasti da na biogradskoj rivi postave ovaj petmetarski spomenik.

Spomenik ptici koja u kulturama zemalja Dalekog istoka predstavlja simbol odanosti, časti, dugog života i ispunjenja želja, oblikovan je u stilu čuvene japanske tehnike savijanja papira, a izradio ga je zagrebački kipar Ante Brčić od sjajnog inoksa. Metalnu pticu nosi podnožje od grubo klesanog kamena.

Ždralovi su postali međunarodni simbol želje za mirom i svijeta bez nuklearnog oružja nakon smrti japanske djevojčice Sadako Sasaki. Ona je imala samo dvije godine kad je 6. augusta 1945. bačena atomska bomba na Hirošimu. Preživjela je, ali je sa šest godina oboljela od leukemije. U želji da ozdravi, odlučila je izraditi hiljadu origami ždralova. Nažalost, stigla ih je napraviti 644. Bitku protiv bolesti izgubila je s 11 godina. Od tada u njezinu čast svake godine u Hirošimu stižu hiljade papirnatih ždralova iz cijeloga svijeta. Od ove godine pridružili su im se i građani Biograda na Moru. Ždralovi koje su poslali direktno u Hirošimu u Memorijalnom parku mira ukrašavat će Dječji spomenik mira podignut u spomen na djevojčicu Sasaki. Drugih hiljadu ždralova, Biograđani namjeravaju upotrijebiti za pokušaj ulaska u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

Zaista lijepo i hvale vrijedno! Nemam riječi!

 

 

Malo odmora, a onda nastavak šetnje. Kao na talasima...

 

Nastavlja se...

Slijedi: I Biograd svoj Ekodar ima27.06.2009.

Neka nova dimenzija

22. juni 2009. godine

 

S kišnim kapljicama...

 

... smo se i ove godine uputili u Biograd.

Postale su naši vjerni pratioci.

 

Sve isto je, ali ništa isto nije...

 

Već treću godinu zaredom idemo na istu destinaciju, ali je uvijek doživljavamo iznova. Okolnosti nikada nisu i ne mogu biti iste. Priroda i ljudi u beskrajnom mozaiku...

Maslenički je most bio zatvoren pa smo, za razliku od prošlih godina, putovali starom cestom. Radovala sam se jer opet tuda prolazim nakon dugo vremena. Probudile su se uspomene iz djetinjstva. Put mi je sada izgledao kraći. Eto još jedne iluzije. Dok smo djeca čini nam se da sve duže traje, da je svijet veći i ljepši.

Kako sam sjedjela na mjestu suvozača, izgledalo mi je da se autobus proteže širinom cijele ceste, da su vidici puno širi, da je panorama ljepša, a boje jasnije i raznolikije. Kakva djetinja razdraganost! Kad ću jednom odrasti!?

Pogled na Obrovac i Zrmanju koja hita ka svom ušću u najljepše more na svijetu.

 

 

Još malo kontinentalnih pejzaža, ali jedva čekam morske :))) ...

 

 

 

Prije nas su članovi KUD-a "Krajina" preko iste agencije išli u Švicarsku (Luzern) pa su vozaču Omeru poklonili CD s izborom narodnih kola koji su sami objavili. Pustio nam je da poslušamo, ali nije ostalo samo na tome. Iz priloženog se vidi kakvu je atmosferu stvorio :)))

 

 

Ne trebamo se mi onda čuditi što nam vrijeme brzo prolazi. U vedroj i veseloj atmosferi nismo ni opazili kad smo stigli u Biograd. Smjestili smo se, kao i prošle godine u Hotel "Albamaris".

Zajedno s još dvije kolegice bila sam u apartmanu. Bilo nam je kao kod kuće: dnevni boravak, kuhinja, soba, dvorište... Našalila sam se da smo mogli nešto i posijati.

Kišica nas je i ovdje dočekala, ali je ubrzo prestala. Dok je sunce namigivalo, spremali smo se u šetnju.

 

Nastavlja se...

 

Slijedi: Kad sunce šarmira oblake

20.06.2009.

Je l' došlo il' pošlo?

Danas je na bihaćkom trgu, defileom Gradskog puhačkog orkestra i Kaštelanskih mažoretkinja te koncertom Ezerki & 7/8 (Zagreb) trebao zvanično biti otvoren XI festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto.

Međutim, vremenske (ne)prilike nisu to dozvolile pa je manifestacija odložena.

Tako je festival ustvari otvoren sinoć, promocijom monografije "Deset godina Bihaćkog ljeta".

Ova monografija predstavlja prvi samostalni izdavački projekt Kulturnog centra u Bihaću i značajan je kulturološki dokument grada Bihaća kao prezentacija velikog dijela najznačajnijih kulturnih događanja, njegovih glavnih organizatora i protagonista u minulih 10 godina.
Pored domaćina, općinskog načelnika Hamdije Lipovače i književnika Huseina Derviševića, o ovom djelu govorili su Alen Zulić, Zlatko Dukić, Jasna Diklić, Hasan Džafić i mnogi drugi stvaraoci i umjetnici koje će narednih dana bihaćka publika moći pratiti u teatarskim i književnim ostvarenjima.

Uživajmo u festivalu i nadajmo se da će se kalendarsko ljeto sjetiti da li je došlo ili pošlo!

 

 


20.06.2009.

"Cirkuski slonić Charlie"

Ovu predstavu, koja ustvari najavljuje XI festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto, odigralo je najstarije kazalište slijepih na svijetu, "Novi život" iz Zagreba (www.novizivot.hr ). Njegovi glumci su slijepi i slabovidni ljudi, oni koji su pobijedili velike teškoće u životu. Svojim predstavama donose ljubav i ljepote u svako srce koje ih dođe vidjeti.

 

*****

Cirkusante cirkusa Fantastikusa očekivala je velika predstava, ali tačke im nikako nisu išle od ruke. Gazda Majmun Šefolik galamio je na njih: "Zar toliko truda, a još niste spremni!?"

 

 

Sloniću Charlieju bio je to prvi dan u cirkusu. Kad su ugledali njegove velike uši, počeli su se toliko smijati i rugati, da se jadnom sloniću zavrtjelo u glavi.

Najveću cirkusku divu, Madame le Žiraf, Charliejeve uši su toliko zaprepastile da je od straha skočila ravno u krilo Majmuna Šefolika. Dobri Charlie otrčao je po čašu vode, ali se spotaknuo na svoje desno uho. Voda se izlila po Žirafinom prekrasnom krznu. Plakala je i vikala kako ju je snašla nesreća.

 

 

 

Majmun Šefolik se naljutio na slonića i zabranio mu da nastupa u predstavi. Tada se pojavio mišić Bartolomeo koji je odlučio pomoći Charlieju. Šefolik je bio jedini majmun koji se bojao miševa pa je brzo pobjegao.

 

 

 

Bartolomeo je bio uporan da pronađe odgovarajuću tačku za Charlieja, ali bezuspješno. Sloniću ništa nije išlo. 

Utom se pojavila Madam le Žiraf i rekla da će Charlie ipak nastupiti u njenoj tački i to kao dirigent nevidljivog orkestra. Predomislila se jer joj je njena praprabaka u snu rekla da prolivena voda donosi sreću.

 

 

Gica Mariška i Zecopas Brzi bili su ljubomorni što je Charlie odmah dobio tako istaknutu ulogu. Smiješali su grozni napitak koji je izazivao veliku tremu tako da Charlie kad ga popije neće znati kome treba dirigirati.

 

Predstava je bila sjajna, ali kad je došao red na Madam le Žiraf i Charlieja Mariškin napitak počeo je djelovati. Velika tačka bila je uništena.

 

 

Mariška je zadovoljno vikala da slonića treba kazniti. Pretvorili su ga u klauna, a za slonove nema veće sramote od nastupa s klaunovima.

 

 

Publika se glasno smijala. Veliki pljesak Charlieja je pošteno naljutio. Izjurio je iz cirkusa kako bi zaboravio veliku slonovsku sramotu. Od ljutnje je toliko mahao ušima da je na kraju od silnog mahanja i poletio. Bilo je to pravo čudo!

 

 

Kad je shvatio da leti, Charlie je od zaprepaštenja prestao mahati i snažno tresnuo o zemlju. Više nije mogao poletjeti, ali tad su mu vrane otkrile veliku tajnu: "Trebaš samo vjerovati i ponovno ćeš biti leteći slonić!"

 

 

Mišić Bartolomeo, Ksilobubobas i vrane su vjerovali zajedno s Charliejem. Njihovo prijateljstvo je bilo tako jako, da se Charlie više ničeg nije plašio. Opet je poletio.

 

 

Kada je krenula završna tačka, Charlie je poput prave zvijezde uletio u arenu. Svi su u čudu zastali. Nikada do sada nisu vidjeli letećeg slonića. Nisu ni mogli: Charlie je bio JEDINSTVENI SLONIĆ.

 

 

Šefoliku je bilo žao što je bio grub prema sloniću, samo zato što je drugačiji od ostalih slonova. Rekao mu je da će od sada imati svoju tačku. Bila je to prava slonovska pobjeda!

 

 

*****

Sigurna sam da su mali gledaoci kad su se vratili kući ispričali prijateljima i rođacima o sloniću Charlieju, kako sve ljude treba voljeti i cijeniti i kako jedni drugima moramo pomagati, jer svako je stvoren za nešto, a svi zajedno znamo i možemo sve!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.06.2009.

Nezaboravljene

"Sačekajte oči"

Noći moja, tugo moja,

oči moje, zašto zgasnu?

-------------------------

Nikad više, nikada s vama,

sačekajte oči,

još samo jedan tren.

Da vidim posljednji put Bihać,

moj grad,

moje prijatelje.

-----------------------

Ešref Hadžić

 

 *********

Granata je tog tmurnog petka, 19. juna 1992. godine prekinula bezazlenu dječiju igru, želje, snove, nadanja...

Petak, sedamnaest godina poslije... Sjećanja ne blijede, bol ne prolazi...

Azra, Mirela, Sabina i Maida NIKADA vas nećemo zaboraviti!

Danas u 18 sati je polaganje cvijeća na spomen obilježju u Ulici dječijih žrtava

16.06.2009.

Što napisah, napisah...

...ili "Quod scripsi, scripsi!", kako kaže latinska izreka.

Danas je završila nastava u ovoj školskoj, 2008./2009. godini. Izvela sam svoju prvu generaciju učenika u devetogodišnjoj osnovnoj školi, a treću otkako sam počela raditi. Što se njih tiče, sve je već napisano, ali uspomene ostaju. Što je bilo, bilo je. Sati, dani i mjeseci istkali su pet godina ispunjenih učenjem, radom, igrom, zabavom i lijepim druženjem. Nije to malo vremena...

Pričali su učenici o zgodama i nezgodama, o prvim slovima, zadačićima, crtežima, smijali se kad sam im neke dala da ponesu kući.

Razmijenili su međusobno poklone (ovog puta niko unaprijed nije znao kome; haha, tajni prijatelji u pravom smislu riječi).

Zatim smo otišli na izlet do obližnjeg stadiona. Učenici su se lijepo igrali i zabavljali. Uživali su uz ljepoticu Unu.

Još ćemo se vidjeti u petak, kad će doći po knjižice.

Naravno, pratit ću i ubuduće njihov rad i napredak.

15.06.2009.

Nije svejedno...

Još dva dana dijele nas od završetka nastave. Negdje je već završena, negdje će završiti kasnije, ali ono što je svim učenicima zajedničko je radovanje dugo očekivanom raspustu i ljetu.

Dok ih tako gledam, radujem se s njima.

I sve je kao uredu i meni je kao svejedno... Ali NIJE! Ove godine završavaju peti razred što znači da se rastajemo. Pomiješana osjećanja. Sretna sam jer sam uspješno izvela svoju treću generaciju učenika, što sam svih ovih godina gledala kako rastu, kako su od đačića - prvačića postali pametni, radoznali, veseli mali - veliki LJUDI. Lijepo smo se družili, mnogo sam toga i ja od njih naučila. Nije uvijek bilo lako (posebno ne na početku), ali pamtit ću samo lijepe stvari.

Iduće godine eto mene opet na početku s prvačićima. Iznova nestrpljivo iščekivanje, pozitivna trema i "mali milion" pitanja.

Nego, ima do septembra još vremena.

Vraćam se u ovaj topli junski dan. Po nečemu je poseban: po tome što je danas Dan zaštite đačkih knjižica od loših ocjena. U to ime evo prigodne priče po nizu slika.

12.06.2009.

Crikvenički neočekivano ili Zucker kommt zu letzt

Učenici III razreda su sa svojim nastavnicama išli na jednodnevnu ekskurziju. Imala sam slobodan dan pa sam im se pridružila na svoju veliku radost. Bilo je lijepo i veselo. Ova ekskurzija posljednji je biser u nizu uspješno izvedenih ekskurzija.

Ispratilo nas je oblačno i prohladno jutro. Nije nam dalo ni da naslutimo primorski ugođaj. Sunce nam je ubrzo "namignulo" i razveselilo nas.

Stali smo na Vratniku i uživali... More i nebo... kao jedno... Prelijep susret prve vrste... 

 

 

Jednoj djevojčici bio je rođendan pa nas je počastila. Od srca smo joj čestitali i poželjeli sve najbolje. Osjećala se kao princeza. Uz ovaj dekor nije ni čudno.

 

Kolegica Katica s učenicima

 

Kolegica Hatidža & učenici

 

Laganim spustom do autobusa... Bura nas je NEHAJno opominjala da je Senj blizu ...

 

*****

Učenici su bili sretni kad smo stigli u Crikvenicu. Mnogi su ovdje prvi put pa su radoznalo razgledali. Posebno im se svidjela ova fontanica u cvijeću.

 

Djeci nije ni najmanje smetalo prohladno more. Kupača je bilo sve više. Zaboravili su da iz vode s vremena na vrijeme treba i izići.  Otplivala sam i ja svoju čuvenu "rutu do plutača i nazad", a onda se prepustila sunčevim zrakama.

 

Naši novi prijatelji šarmantno su "žicali" mrvice...

 

Kolegica Edina s učenicima (odjeljenje iz Pokoja). Njih posebno pozdravljam!

 

U suvenirnici nas je dočekala vesela družina. Ko bi im odolio!?

 

Pravi navijači kupili su lopte s logom svojih omiljenih klubova...
Ni dok su jeli nisu se odvajali od njih...

Zemlja je okrugla (baš kao i lopta)... Čekao nas je povratak...

Isti put, ista cesta na novi način s prelijepim predvečerjem u pratnji...

Kako učenici lijepo rekoše: "Sve što je lijepo kratko traje!"

Evo za kraj fotke koja je nastala prije tri mjeseca. Tada sam samo "preletjela nebom iznad krajolika", a sada prošetala baš ovuda.

Let's walk!

 

****

Slijedi onaj "konvencionalni dio" (kao i na kraju naše ekskurzije u Sarajevo). Neizmjerno mi je drago što je sezona školskih ekskurzija lijepo završila, što je sve prošlo sretno, poučno i zabavno. Hvala "glavnim krivicima" što je bilo tako. Čitaoci  mojih prijašnjih reportaža, znat će o kome se radi. Također zahvaljujem i kolegicama i njihovim učenicima na ugodnom druženju. Neprocjenjivo lijepi, neočekivani, spontani trenuci!

09.06.2009.

Ljetni pravopisni test...

... objavljen u "Palčiću" br. 70 (od juna 2006. godine), čarobnim sam štapićem pretvorila u diktat i tako na kraju školske godine provjerila šta su učenici naučili. Između plivanja, sunčanja, ronjenja provjerite i vi svoje znanje. Kako bi efekat bio veći pisat ću sve malim slovom i bez znakova interpunkcije. Treba voditi računa o upotrebi velikog slova, stavljanju tačke, upitnika, uzvičnika, dvotačke, pisanju upravnog i neupravnog govora.

*****

ovo ljeto provest ću na boračkom jezeru sa mamom tatom tetkom rođakom i rodicom

pitao sam dinu da li je i tebi ljeto omiljeno godišnje doba

dino je odgovorio da najviše voli ljeto a posebno ljeto na boračkom jezeru

na ljetovanje će povesti i psa rinu

juče sam upitao mamu da li ove godine možemo povesti našeg papagaja krokija

mama mi se od srca nasmijala

moj je rođendan 22 7 i proslavit ću ga u vikendici

na rođendan ću pozvati sljedeće prijatelje jasmina bekira emina mešu i darija

to su moji prijatelji iz konjica

ovog ljeta posjetit ću i didu mehmeda u sanskom mostu

Kao što ste sigurno zapazili, treba staviti i zarez gdje je to potrebno. Ovaj mali, neprimjetni znak i te kako je važan. Ma sigurno znate za ono čuveno: "Ubiti ne, pomilovati!" ili "Ubiti, ne pomilovati!" Zarez je ovdje predstavljao život ili smrt.

Sjećam se i jedne zgode:

Trebali smo ići na izlet. Jutro je bilo oblačno i kiša samo što nije pala. Nisam znala hoćemo li ići ili odgoditi izlet kad bude ljepše vrijeme pa sam pedagogici poslala poruku i pitala je. Odgovorila mi je: "Ne, ide se!" Sreća da je stavila ZAREZ, jer bi u suprotnom došlo do velike zbrke.

Učenici su u diktatu postigli sljedeće rezultate: jedanaest petica, pet četvorki, jedna trojka i dvije dvojke.Moglo je i bez dvojki, ali sve su ocjene za učenike.  Čestitam im na postignutom.

08.06.2009.

Ne(PRIRODNO)...

... je da se ekologije i zaštite naše Planete od svih oblika zagađenja sjetimo samo 22. aprila, 5. juna (Dan zaštite čovjekove okoline) i 8. juna (Dan zaštite planinske prirode). Učenici su napravili prigodne panoe s jasnom porukom da ekološki osviješteni trebamo biti SVAKI DAN.

Oni su mali, ali dovoljno veliki da nas pouče životu.  Poslušajmo ih!

08.06.2009.

Sitnice uspomenice: Buba mog djetinjstva...

...ili, kako često volim reći, moj prvi auto: prva vožnja, prva putovanja, samo lijepe uspomene. Jednostavno, buba se voli. Oduvijek me fascinirao njezin oblik, zvuk motora, leptirići, sjedišta, lijepe boje... Ma sve... Bilo mi je žao kad su je moji roditelji prodali. Zato mi veliku radost pričinjava kad god mi ususret pođe ova dobrodržeća oldtimerica. Lijepo ih je i danas vidjeti kako se veselo kotrljaju našim ulicama. Podsjećaju me na simpatičnog Brooma.

 

I nova bubica mi je simpatična. Ovaj joj ambijent baš pristaje zar ne?

06.06.2009.

Čudovišta odnijela Malog princa iz Tuzle

Istovremeno dok smo bili na ekskurziji u Sarajevu, u Tuzli se odvijala završnica šestog susreta pisaca "Vezeni most". Žao mi je što nisam mogla biti tamo, ali i na ovaj način dajem svoj mali doprinos.

Kad sam pročitala naslov članka u prvi sam se mah uplašila ko je to "ukrao" Malog princa. Koja to čudovišta!? Shvativši o čemu je riječ, slatko sam se nasmijala. Čestitam autoru, kao i organizatorima "Vezenog mosta". 

Stanislav Marijanović, slikar i pisac za djecu iz Hrvatske dobitnik je ovogodišnje nagrade Mali princ, čija je dodjela završni događaj četverodnevnih sureta dječijih pisaca ''Vezeni most'' u Tuzli. Njegova knjiga ''Enciklopedija čudovišta'', objavljena 2008. godine u Hrvatskoj već vrijedi kao remek - djelo postmoderne igre. Tako su je nazvali kritičari. Marijanović je slikar. Ima vlastiti atelje u Parizu, gdje radi. Sam je priredio ilustracije raznovrsnih čudovišta, a tekst je nastao naknadno.

''Čudovišta nisu proizvod maštovitoga ljudskog mozga. To su stvarna, razumna bića koja, kao i mi, žive na ovom našem ugroženom, jedinom i zajedničkom planetu'', kaže Marijanović. Njegova su čudovišta u svojoj raznolikosti mnogo interesantnija od ljudi. Nemaju samo dvije noge, dvije ruke i jednu glavu i ne govore za razliku od ljudi  mnogo različitih jezika. Oni se međusobno jako dobro razumiju. Za ilustracije i tekst, autor Enciklopedije čudovišta, koju je objavila naklada Sipar dobio je ove godine u Zagrebu i godišnju nagradu Grigor Vitez. Iz Tuzle će u Francusku gdje radi ili u Grčku gdje mu živi porodica odnijeti bronzanu statuu Malog princa, koja je djelo akademskog vajara Enesa Sivca, plaketu i novčani dio nagrade u iznosu od tri hiljade konvertibilnih maraka, a potom će, kako je na svečanosti kazao Stanislav Marijanović nastaviti raditi na svojoj novoj knjizi ''koju o ljudima, pišu čudovišta''.

 

Stanislav Marijanovic

dobitnik nagrade Mali princ 2009

 


Nagradu Mali princ ove je godine uručila ambasadorica Francuske u BiH, njena ekselencija Maryise Berniau.

Osim Marijanovićeve knjige u konkurenciji je bila još jedna dječija knjiga iz Hrvatske i po dvije iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Selektori: dr. Rašida Kadrić (BiH), dr. Vuk Cerović (Crna Gora), dr. Dubravka Težak (Hrvatska), dr. Slavica Jovanović (Srbija), dr. Nedžad Ibrahimović (Društvo prijatelja knjige Mali princ Tuzla), bili su također i članovi žirija za izbor najbolje knjige za djecu objavljene u 2008. godini, ali prema pravilima manifestacije nisu mogli glasati za knjige koje su sami nominovali!

Vezeni most je na završnoj večeri dodijelio i nagradu za životno djelo pjesniku za djecu Šimi Ešiću, koji je ove godine obilježio 40 godina od objavljivanja njegove prve knjige, a nagradu za doprinos razvoju dječije književnosti žiri je dodijelio biblioteci ''Lastavica'', koju izdaje IP Sarajevo publishing. Također je dodjeljena nagrada za najbolju ilustraciju, koju su studenti likovnih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Cetinja poslali na konkurs o temi Poezija Šime Ešića. Prvu nagradu, jednogodišnju stipendiju u mjesečnom iznosu od po sto konvertibilnih maraka dobio je Zlatko Vitković, student Akademije likovnih umjestnosti u Sarajevu, a drugu nagradu, polugodišnju stipendiju, Haris Jusović, također student Akademije likovnih umjetnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Žiri u sastavu prof Amra Zulfikarpašić (ALU Sarajevo), Suzana Pajović Živković (asistentica Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje) i Nezir Čorbić, akademski slikar, pohvalio je i radove Nerme Dizdar sa ALU iz Sarajeva, te Aleksandra Mihaljevića i Nevene Matijević, studenata FLU u Cetinju.

Završnoj manifestaciji ovogodišnjeg Vezenog mosta, koja je održana u tuzlanskom Narodnom pozorištu prisustvovalo je više od tri stotine ljubitelja knjige i likovnih umjetnosti. Na sceni su nastupili glumci Teatar Kabarea iz Tuzle, te učenici osnovnih škola iz Tuzle i Kaknja. Cjelokupnu dodjelu nagrada uživo je prenosila Radio televizija Tuzlanskog kanotna, medijski pokrovitelj i jedan od suorganizatora susreta pisaca Vezeni most.

 

foto: Azra Mešić

04.06.2009.

Ekskurzija 2009. godine VIII dio: BAŠ lijepo...

 Kad smo u još uvijek vruće kasno poslije podne izlazili iz hotela, nismo mogli vjerovati da se ekskurzija bliži kraju. Osjećanja su bila pomiješana: (sreća: sve je proticalo u najboljem redu, tuga: ovo nam je oproštajna ekskurzija).

Sebiljski opušteno spuštali smo se u staru jezgru grada. BAŠ lijepo...

Objašnjavala sam učenicima kako su uličice dobile imena po starim zanatima. Nažalost, pomalo zaboravljenim u ovo današnje doba. Uzmiču pred modernom tehnologijom, ali imaju neprocjenjivu vrijednost. Sarajevska žila kucavica. Veza sa starim vremenima, ljudima i običajima...

 

 

Obišli smo Gazi Husref begovu džamiju i istoimenu medresu u kojoj je bio sajam knjiga.

 

 

Učenici su bili iznenađeni ispreplitanjem drevnog i modernog, ali brzo su se utkali u baščaršijski ćilim.

 

 

Kod Vječne vatre... "Gori li ona stalno? Kako se ne ugasi? - bili su neumorni učenici. Još ne mogu shvatiti koliki je značaj ovog spomenika, ali jednom će razumjeti zašto je tih aprilskih dana 1945. godine Valter bio Sarajevo, a Sarajevo Valter.

 

 

Na Baščaršiji nam je bilo lijepo. Kratko, ali SLATKO.

 

 

Dug put kući...

... sa Suncem prema zapadu.

 

 

 Tako je, eto, završila još jedna uspješno realizirana ekskurzija. Zadovoljni smo zbog poučne, zabavne i vesele atmosfere. Učenici će je, nadamo se još dugo pamtiti. Naravno, i ja s njima. To se i vidi po ovim reportažama. (ko bi rekao da je iz "samo" dva dana nastalo osam reportaža, a moglo je nastati još i više...)

 

*****

 

Na kraju se zahvaljujemo turističkoj agenciji "Nuki trans" iz Ključa koja je "glavni krivac" za ovo putešestvije.

Hvala vozačima Omeru, Feđi i Ziji uz čiju pomoć smo stigli do svih destinacija i sretno se vratili kući. Moramo biti svjesni i priznati njihovu veliku odgovornost. Mi smo odgovorni za učenike, a oni i za nas i za njih. Za našu sigurnost... Zato još jednom veliko HVALA na profesionalnosti, pažnji i bezgraničnom strpljenju.

 

Kraj

 

P.S. ili After party

 

Pogledali smo ove "čarobne adrese" prije polaska na ekskurziju. Gledamo ih i sada, nastavljajući putovanje u virtuelnoj dimenziji. Pridružite nam se!  

www.sarajevo.ba

www.zemaljskimuzej.ba

www.bascarsija.info

http://www.hoteliilidza.ba/site/terme/index.html

www.sarajevo-tourism.com  

 

Na kraju slijedi link agencije preko koje smo još od 1996. godine išli na ekskurzije, a također i ove i prošle godine, jer sarađuju s već spomenutom agencijom iz Ključa.  

http://www.ljutotrans.com/  

Njezini vlasnici su vozač Zijo i njegov sin Asmir.

Uz ovog prvog postoji jedna simpatična anegdota:

Učenici su uvijek za vrijeme vožnje skandirali: "Zijo, dodaj gas, ne daj nikom ispred nas!" Tu su praksu nastavili i kasnije bez obzira ko bi vozio. Svaki im je vozač bio Zijo.

 

03.06.2009.

Ekskurzija 2009. godine VII dio: U Pionirskoj dolini i još ponegdje...

Posjeta ovoj Zemlji bajki bila je baš pionirska jer smo tu prvi put. Kad smo 2000. išli na ekskurziju nije bila još obnovljena, a 2004. nismo stigli. Žao mi je što tadašnji moji učenici nisu vidjeli te očaravajuće prizore, ali se nadam da su kasnije bili.

 

 

 

 

Pjetlić je izgleda izgubio budilnik. Niko ga živ nije mogao ušutkati.

 

Teta lija je spavala tako uvjerljivo da sam posumnjala u njenu lukavost. (ili me, naprotiv, dobro uvjerila) Inače, najoriginalnije poređenje koje sam za nekoga čula je: "On je toliko lukav. Mora da je rođen tri dana prije lisice."

 

Kozica nam se baš obradovala. Malo je nedostajalo da zamaše repom.

 

 

Ulicu uvijek trebamo prelaziti preko ZEBRE.  Nego jesu li bijele sa crnim ili crne sa bijelim prugama???

 

Sve je u Pionirskoj dolini posvećeno djeci, sve u znaku učenja kroz igru i zabavu. Nedostajao nam je samo Ježurko Ježić. Ko zna, možda nas je i posmatrao odnekud iz prikrajka.

 

Je li to onaj što zabije glavu u pijesak kad se uplaši? - pitali su učenici. Folirant se na to razgalamio: Nisam ja KUKAVICA. Ja sam NOJ... NOJ... Zapamtite!

 

Kako se ova poslovna žirafa uklapa u ZOO? Može proći, zar ne!? :)

 

Ko li medu razljuti? Ko to smije!?

 

Oborili rekord u majmunisanju. Ko bi rekao!?

 

Pa tako piše, zar ne!?

 

Ma koliko da smo ostali u Pionirskoj dolini, čini se bilo bi nam malo. Kroz gužvu užarenih sarajevskih ulica vraćali smo se nazad u hotel na ručak. Kad smo prolazili pokraj "Avazove" zgrade, jedan učenik je pitao kako se može tolika zgrada okrenuti. (okreće se samo vidikovac - restoran, a on mislio da se cijela okreće )

 

I moj je mobitel postao Sarajlija :)

 

Još Baščaršija, a onda polako kući. Činilo se da smo putovali deset, a ne dva dana. Toliko smo toga vidjeli i doživjeli, toliko naučili...

Nastavlja se...

Slijedi: BAŠ lijepo...

 

 

 

 

 

 

02.06.2009.

Ekskurzija 2009. godine VI dio: Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeća

Kratko smo se odmarali u društvu okamenjene vječnosti, a zatim s velikim strahopoštovanjem ušli u Odjeljenje za etnologiju. Još je puno grupa pošlo s nama na putovanje kroz stoljeća. (Iz Jajca, Travnika, Donjeg Vakufa). Domovina u malom... I to je Bosna i Hercegovina!

 

 

 

 

 

Svaki komenentar bio bi suvišan. Baš bi lijepo bilo ovdje održati časove prirode, društva, kulture življenja... Vjerujem da su učenici i ovom posjetom stekli trajna znanja. I ja, zajedno s njima, jer svi smo vječiti učenici.

Prošle godine "mijenjala sam istoriju" u Muzeju II zasjedanja AVNOJ - a u Jajcu, a sada sam zavladala i u sudnici.

 

Još bih puno mogla pisati o muzeju - dragulju. Beskonačno...

Nemam čarobne moći pa ću preporučiti da posjetite Zemaljski muzej u Sarajevu. ("uživo" u Ulici Zmaja od Bosne 3 i virtuelno na adresi www.zemaljskimuzej.ba )

Učenici su bili oduševljeni i rekli da će opet doći. Mislim da su tek kad su se vratili kući postali svjesni svih vrijednosti i ljepota koje su vidjeli. Utisci će još dugo navirati...

 

Osvježenje smo ponovo potražili uz fontanu želja.

 

Ugođaj je bio pravi ljetni i vratio nas iz starih vremena u vrijeme sadašnje... Valjalo je poći dalje... U novu potragu za blagom...

 

Nastavlja se...

Slijedi: U Pionirskoj dolini

 

01.06.2009.

Ekskurzija 2009. godine V dio: Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad

...razmišljala sam uživajući u pogledu sa "svoga prozora" i jutarnjem šumorenju drveća.

 

 

Simbioza

Učenici su se odmorili od puta pa su bili raspoloženi i spremni za nove pohode. Sa Sarajevom smo sklopili neku čudnu simbiozu. Baš kao što su još davno njih trojica: "Holliday - inn", Momo i Uzeir.

 

 

ZEMALJSKI oduševljeni

Do našeg prvog odredišta, Zemaljskog muzeja, stigli smo brže nego što smo mislili, jer su u gradu ubrzavali saobraćaj, dajući znak da se prolazi ne gledajući u "šejtan - lampu", ups, semafor (mora da su očekivali neku "važnu osobu").

Učenici su prvi put u Zemaljskom muzeju pa su zadivljeno razgledali i postavljali bezbroj pitanja. Ubacili smo novčiće u "fontanu želja", a zatim pošli u obilazak. Muzej se sastoji od četiri odjeljenja: za arheologiju, prirodne nauke i etnologiju te biblioteke. Dočekali su nas ljubazni kustosi, uputili kuda najprije da idemo (muzejsko pravilo desne strane) i odgovarali radoznalim učenicima. Bilo nam je žao što nismo mogli posjetiti sve prostorije.

 

 

 

 

 

Imali smo i jedan slučajan susret

 

 

Poslušali smo mudro slovo, a onda nastavili dalje u svijet insekata i leptirova.

 

 

 

Sprijateljili smo se s jednom školjkom, a zatim započeli "ribarski vremeplov". Neka je BISTRO!

 

 

 

Ni Hefest ni Vulcan ne bi ga se postidjeli

 

 

Nastavlja se...

 

Slijedi: Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeća

 

 

 

 

 

 

 

KALEIDOSKOP
<< 06/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Journey
spagosmail
RODNA GRUDA
Dead Poets Society
Surogat
Gracias a la Vida
Suviše tajni u očima.
∇a§IONia
burek
Bojis li se mraka
Žulj na duši
Strangers In The Night
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
izlog jeftinih mladića
Superpenzioner
dnevnik jedne kurtizane
Rahat No More
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Leteci Holandjanin
Gamer4ever
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
više...

BROJAČ POSJETA
805380

Powered by Blogger.ba