KALEIDOSKOP

"...U MALO OGLEDALO VODE OGLEDALO SE VELIKO NEBO. U VELIKOJ VODI ŠTO TRČI NIZ ČESMU NEBO SE NE VIDI..." ĆAMIL SIJARIĆ

30.08.2009.

Morčice I: Šetajući Zidinama

Već na samom ulazu u Crnu Goru mi je "graničar - volonter" šapnuo jedan savjet. Pogledajte, molim vas koji!

 

Usudio se, a baš je bio "uvjerljiv".

 

 

Odmah prvog dana krenula sam u obilazak zidina budvanskog Starog grada. Sasvim slučajno, jer nisam očekivala da će biti otvorene. Ovog ljeta postavili su rampe poput onih kakve postavljaju na ulazu na perone autobuskih i željezničkih stanica. Za prolaz morate ubaciti 1 euro (ili dvije kovanice od 50 centi). Ma ne zovem ja te rampe bezveze "gutači novca".

Sa zidina se pruža prelijep pogled na plaže, luku, ostrvo Sv. Nikola (popularnije kao Hawaii ) i okolna brda i planine, ali ima i prizora koji nisu nimalo turistički. (razbijene flaše, išarani zidovi, a da ne spominjem da neki divljaci nisu naučili gdje treba ići u wc ) Pravit ću se ja da ovo nisam vidjela, no problem, ali onda manje pohvala na račun turizma na visokom nivou (do toga je dug put makar kao do vrha Lovćena ).  

 

 

 

Pogled sa zidina na "moje" plaže

Richardova glava

(ili kako trendovski još vole reći Richard Beach)

 i Stari grad

 

Ova "vrteška" je ustvari izlaz sa zidina.

Da IZLAZ, jer ne možete ući sve i da hoćete.

Kapija se okreće jednosmjerno.

Nema vam druge nego u zidine ući ispred Citadele

i proći pokraj "gutača novca".  (Haha, tu je "strategija" besprijekorno razrađena )


28.08.2009.

Oni su mali, ali su veliki...

Povodom dvadesetogodišnjice naše "male mature" (btw. tad nije bilo i vrtićkih "matura" ) objavljujem ove tri fotografije (koliko znam toliko smo se puta i fotografisali dok smo išli u osnovnu školu).

Inače mi smo generacija 1981. - 1989. OŠ "Prvi kongres USAOJ-a", ili kako se sad zove "Harmani I" (naše odjeljenje 3 okarakterizirano je kao "najnestašnije" ). Većina živi u Bihaću, ali ima nas na svim dijelovima Planete. Dvojica drugova, Sanel Žerić i Jasmin Talić nažalost nisu više živi, ali uvijek ćemo ih se sjećati.

Pozdravljam sve naše bivše nastavnike, a posebno učiteljicu Senu Resanović (I - III) i razrednicu Raziju Hasanagić (IV - VIII).

Na kraju II razreda (juni 1983.)

Žao mi je što nisam na ovoj fotografiji (knjižicu mi je uzeo tata, jer sam već "odmaglila" na ljetovanje).

 

U VI razredu (1986. godine)

Ja sam u prvom redu osma slijeva (btw. "za glavu" viša od ostalih )

 

Veliko finale: pred kraj VIII razreda (maj 1989. godine)

Hm, ne vidim se baš najbolje ali tu sam: u prvom redu četrvta slijeva .

 

I za kraj, evo link na Facebook - grupu Osnovna skola "Prvi kongres USAOJ-a" Bihać. Možda će još nekome probuditi lijepa sjećanja.

http://www.facebook.com/group.php?gid=10374777385

 

28.08.2009.

Mliječni put

Svaku drugu noć nam jedna žena donosi domaće mlijeko.

Podsjetilo me to na djetinjstvo.

Najradije sam vrijeme provodila u bakinom dvorištu ispod stare lipe. Uvijek je bilo veselo i igrali bismo se do kasno u noć.

Predveče je komšija Juka dolazio po flašu kako bi ujutro u njoj donio svježe, tek pomuzeno mlijeko.

Šale i anegdote sipao je kao iz rukava  pa smo jedva čekali da se pojavi i ispriča nam ponešto.

Ne bi nam uspjelo da ih sve zapamtimo ni da smo htjeli.

Evo samo nekih:

***

Kad su u zatvoru pravili vodovod, on je rekao:

"Jadna voda! Ni kriva ni dužna ode u zatvor!"

 

***

Kad ga je šumar jednom presreo u šumi 

i pitao kako se zove da bi napisao kaznu,

odgovorio je Jure Prođe  i mirno produžio.

***

Komšiji Beširu je sin živio u Istanbulu.

Nije nikada nigdje putovao pa je posjeta sinu za njega bila veliki događaj.

Kako za njega, tako i za cijeli komšiluk.

Naravno ni Juki to nije moglo promaći.

Kad je došao kod nas pitao je moju baku:

"Ti gledaš televiziju i slušaš radio.

Znaš li javljaju li šta za Bešira? Je l' stig'o, nije l' stig'o?"

***

Odavno više nema komšije Juke ni moje bake.

Ni naselje gdje su živjeli nije isto:

umjesto bašti i zelenila, zagospodario je beton.

***

Baš večeras će stići mlijeko,

ali ne u staklenoj flaši kao nekad, nego u plastičnoj.

Svaki put je drukčija i s "rasparenim" čepom.

Prošli put je bila zelena flaša i žuti čep.

Kakva li će "instalacija" biti večeras?  

I tako unedogled traje ovaj neobični "performans"...

26.08.2009.

It's great 2 be two :)))

Veseo

razigran

 radoznao

nije l'enfant terrible

(samo ponekad tvrdoglav )

KO???

Moj blog - DVOGODIŠNJAK.

Da, na današnji dan prije dvije godine "zvanično" je počelo, mada je ideja postojala mjesec i po dana prije toga (u Parisu). Moza(i)k reportaža sklopljen je tako još "sur place".

 

25.08.2009.

Čekam te na starom mjestu...

... ili Još bolja repriza

I ovog smo  ljeta, kao i prošlog,  "skoknuli" u Kozarac da se "odmorimo od odmora", a ja da, kao što rekoh, još malo "posolim" bazen.

Kupanje, sunčanje, "shoping" i upoznavanje Kozarca - apsolutno idealan spoj, zar ne!?  Otići negdje, a ne upoznati mjesto!? Pa na šta bi to ličilo!?

Evo me ispred restorana "Stara bašta". Pošto se nalazi neposredno uz "Kulu" Starog grada u Kozarcu koja je izgrađena u XIV vijeku i spolja i iznutra usklađen je s njom.

 

Opet "bunar želja" (hm, samo da sastavim listu, ali neće ići tako lako: nije mi na prst sletjela bubamara kao na Lovćenu )

 

Ulica koja vodi prema Vodenom parku žila je kucavica Kozarca. Tu se nalaze sve važne institucije (MUP, pošta, banka, pijaca, prodavnice i ovaj xafs "praznih korpi")

 

Na povratku iz šetnje "quick pic", a onda, buć u m..., ups u bazen. (pogađate šta sam umalo napisala haha)

 

U bazenu "zlatna sredina" koji je posebno popularan po MASAŽI. Ispod mostića je baš "teško" proći. Ovdje imaju dva, a u olimpijskom isto toliko (ispod jednog vidjela sam termometar koji je pokazivao da je temperatura vode ugodnih 26 stepeni).

 

Nisu Nijagarini!? ...

 

Kad se kunem u mamu lažem, a kad se kunem u tatu ne lažem mame mi :))) Malo šale, a sad ozbiljno: Stvarno, spustila sam se niz tobogan!

 

*****

Napisah tako ovaj "bazenski trend - report" prije morskog rukovodeći se načelom od bližeg ka daljem, jer kad "zaronim" u "morske crtice" neću se tako lako izvući.

I sada ću ponoviti kao i prije što sam: Idemo na ista mjesta, ali ih uvijek iznova doživljavamo. Mijenjaju se ona, mijenjamo se i mi, sami. Mogu reći da je ovogodišnji izlet čak bio i bolji. Ničim nismo bili opterećeni. Uživali smo u lijepom društvu (puno nas je više išlo nego prije i nadam se da će to postati češća pojava), lijepom vremenu i lijepoj vožnji. "Sve je lijepo, sve je lijepo, grad i selo, polje gaj..." (Haha, samo mala parafraza ) Zaista, uvod u novu školsku godinu i sve obaveze koje nas očekuju nije mogao biti ljepši. Znam, treba biti i nešto u stilu "pravi se da ovo nisi vidio", ali sada zaista nema, osim ako ću staviti "kamen u cipelu".

 

20.08.2009.

Stilske vježbe

Evo me, dragi blogeri već (ili tek) tri dana kod kuće. Odmorivši se od putovanja, "ponovila sam gradivo" i polaaakooo pročitala bilješke napisane u Budvi (kako sam i rekla da ću učiniti). Bila sam u pravu: Iz ove "dimenzije" sve mi se čini pomalo nestvarno. Neke detalje iz prvih "morskih postova" sam čak uspjela zaboraviti, a imala sam i "amneziju" na sve ono što je prethodilo odlasku na more. Srećom svega sam se prisjetila čim sam stigla kući . Ma, čudo jedno, ko bi rekao!

"Reporte s lica mjesta" sam sada malo "ušminkala" i "kozmetički dotjerala" (da ne kažem "izbrusila", jer mene to asocira jedino na zubara ccc ). Ne, nisam ih puno promijenila. Tek nekoliko "stilskih vježbi". Ostalo je još da ukomponujem fotke i iskristaliziram utiske kroz bogatije reportaže, što nisam mogla kroz "krokije iz središta internet - cluba".

 

Japanci bogomi

Putovanje kući bilo je dobro (haha, sretno sam stigla, a to je najvažnije), ali to je sve što se tiče "pozitive". Kad smo krenuli iz Budve, nije mi ni na kraj pameti bilo da će vozač voziti neprekidno, bez pauze, čak sedam sati. Zaustavio se tek u Jablanici. (ne pred "Zdravom vodom" kako sam očekivala, jer tamo autobusi najčešće staju, a i najljepše je bar po mom mišljenju)

Hm, kao da je vozio Japanac, a ne Crnogorac.

Ma shvatam ja da je morao nadoknaditi kašnjenje zbog gužve na trajektu kao i to da je riječ o redovnoj liniji, ali opet kažem što je previše, previše je. (pa malo je reći da sam se ukočila sjedeći ) Da je tako bilo kad sam putovala u Pariz... Uh, ne smijem ni pomisliti. Sva sreća pa su se tada često zaustavljali na odmorištima uz auto-put i opet stigli na odredište DVA SATA RANIJE (da, da, dobro ste pročitali ). Kad sam javila ujaku i ujni da smo stigli, nisu se mogli načuditi. (umjesto oni nas, dočekali smo mi njih)

 

I to se dešava

Na pauzi je do mene stajala žena i telefonirala. Nisam vjerovala svojim ušima kad sam čula kako govori: "Šta ja znam, evo me u NEKOJ Jablanici."

Ne, ne prisluškujem ja tuđe razgovore, nego je dotičnoj bonton kao i znanje.

 

(Bez)GRANIČNO povjerenje

Bilo da ulazite u Crnu Goru ili iz nje izlazite carinici će vam uzeti dokumente (pasoš ili ličnu kartu), odnijeti u kancelariju i vratiti nakon provjere. Ok, ali kad putujete autobusom to se zna i otegnuti.

Možda bi bilo bolje da putnici iziđu i svako pojedinačno da dokumente na uvid (kako to rade u Sloveniji). Sigurno bi brže išlo, a osim toga zar baš moramo saznati imena i prezimena svih putnika kad kondukter proziva da bi ih vratio. (ili još gore, zaduži putnike da to urade)

Osim ove "kvake" ima još nešto: nedosljednost. Nekada upute da se treba prijaviti po dolasku na odredište (kao što su mene prošle godine), a nekada ne. Isto važi i za povratak: ili će tražiti potvrdu ili neće. E, pa Crnogorci, dosljednost je vrlina, ako niste znali!

Evropo, Evropo, tu li si, a daleko li si!

 

(Ne)normalno

Pišem i smijem se samoj sebi, jer navodnike i dvotačku još tražim na mjestima slova č i ć (kako je to bilo raspoređeno na "ludim" tastaturama na kojima nijedan simbol nije bio na svom mjestu). Odvići se "svoje tastature" ludo je i (ne)normalno, ups, nezaboravno.

******

Imam utisak da sam pod pritiskom ograničenog vremena u intenet - clubovima pisala "tečnije", ali evo upravo sam se demantirala. (Nadam se... )

Toliko za sada. Sutra idemo u Kozarac (u vodeni park) da se  "odmorimo od odmora". Pa treba se pripremiti za novu školsku godinu, zar ne!? Ah, da i još malo "posoliti more, ups, bazen".

Haha, produžila bih još ljetovanje da mogu pa onda nije ni čudno što griješim. Al' kad se s MORA MORA!

15.08.2009.

Ja i moja sjenka

Mala parafraza cuvene basne.
Htjela sam otici i na aerobik i na krstarenje, a nekim cudnim spletom okolnosti nisam uspjela ni jedno ni drugo. Nista, sad cu ovo napisati pa idem na plazu. Jos sam danas "na morskoj nuli", a onda veceras "katapult" u kontinentalu. Ah, da pa odmor je zavrsen. Sad sam "samo" na vikendu.

Ta divna imena

Imena nekih ovdasnjih radio - stanica su bas stilska i eufonicna (na primjer: More, Delfin, Jadran, Korona), za razliku od onih uobicajenih (radio + ime grada).

Kao pusto ostrvo...

...izgleda dio Trga slikara, ispred nekadasnjeg "Milenijuma". Prije je tu odlicnu atmosferu uz gitaru pravio Srdjan Marjanovic, a malo dalje, ispred "Richarda" pjevao Sergej. Sada je bas nekako mlako i "mrtvo" iako je puno ljudi.

Seve...

... je, cujem, napravila super party u "Miracle-u". Za nekoliko dana tamo ce nastupiti i "Crvena jabuka". Ha, ha, opet nista bez neprevazidjene BiH.

Sanjam...

Procitala sam juce u svom horoskopu kako se trebam druziti s osobama koje su u znaku Raka, Vodolije ili Vage jer su mi, kao, eto naklonjene u ovom periodu. Opredjeljujem se posebno za ovaj prvi znak i to ne samo zato sto sam na moru. Haha, ma znate vec...

Upomoooc, grcevi!

Mali Hase, otplivao daleko od obale pa ga mama glasno opominje: "Haaaseee, vracaj se, moze te uhvatiti grc!" Istovremeno, druga zena rece svom sinu: "Znas, Mujo, bolje ti je ne idi daleko, tamo ima grceva!"

Haha, ljudi, ima grceva i na Lovcenu, posebno kad predjete ukupno 940 stepenica (popnete se i sidjete) ili kako bolje "zvuci" 1000 stepenica. Ma nije da se hvalim, ja to samo onako da znate.

"Poslastica"

Mislim da nema nista ljepse i "sladje" da kad ste na moru cujete kako u "unutrasnjosti" pada kisa i kako je hladno. Evo i sada se neki do mene u internet klubu "nasladjuju" s tim.

Sati, dani, godine

Sve su Sergejeve pjesme lijepe i tesko je bilo koju izdvojiti. Ovaj sam naslov "ukrala" samo zbog "opomene".
Nego, prosle godine, u ovo doba bila sam u Dubrovniku i uzivala na Stradunu i zidinama. Ah, da ucila sam i ruski. (ove sam ga godine "utvrdila" na Cetinju i Lovcenu pa se pitam moze li bilo koji ovdasnji izlet proci bez toga, stvarno, moze li!!!???)
Idem se sada bucnuti u more jos malo.
Ugodan vam vikend!  (aaaa, sjetila sam se sta je toooo!!!

15.08.2009.

Dvostruko...

Eee, dok se ja nakanim da nesto napisem, prodje i povod za "gornji naslov" . (22 dana u Budvi) Hm, ali ima jos nesto: promjena imena grada u Bu22. Haha, sala mala na pocetku, a sad ozbiljno (koliko je to na odmoru moguce): vjeciti problem "teskih odluka" gdje otici i sta izabrati. (ili kako sam vec to nazvala "sindrom Buridanovog magarca"). Recimo, sutra bih htjela otici na krstarenje do Sv. Stefana i Petrovca, a istovremeno i biti s prijateljima na plazi. Jos sam uvijek neodlucna. Znam jedino da cu skoknuti do bazena Rondo na aerobik jer sam bas radoznala da vidim kakav je i uporedim ga s nasim (htjela sam i prije, ali ni sama ne znam zasto nisam otisla. Zar se na ljetovanju uopce moze i spomenuti da nesto nisam stigla!?)

Sve je super i sve je za 5

Za ljetovanje mogu reci da je zaista bilo takvo: lijepo vrijeme, plivanje, pjesacenje (cak i vise nego ranijih godina), cinemania (haha, rekord oboren ), maksimalno opustanje. Naravno i neizostavni "kamencic u cipeli da zulja i opominje": ako prije i nisam ozbiljno shvatila sta znaci "hvatanje trenutaka" i da "popravni" ne postoje, sada sigurno jesam i to zauvijek! Prvu noc kad sam izisla u grad P. je bio "na starom mjestu", a ja nisam otisla tamo. Pomislila sam kako ima vremena i da cemo se dok sam na moru svakako vidjeti, ali druga prilika nije se pruzila. Tako mi i treba! Nek mi bude!    Uz to sve oni Beogradjani sto su me zamolili da ih fotografisem na Lovcenu prezivaju se isto kao i on. Od tolikog Beograda i brojnih prezimena bas ta koincidencija da me "strecne".

Ne vjerovali ili DA...

... ali nisam nikako ovog ljeta isla na Mogren niti navece izlazila u "Trocadero" (nije on vise ni za "lijecenje" nostalgije za Parizom). Repertoar mi blago receno vise odavno nije zanimljiv (pa Amadeusi, Dzenan i Anabela samo jos ne "iskacu iz frizidera"). Uostalom isto je i s bilo kojim klubom.
Ovog ljeta hit su "Miracle lounge" i "Sparta". Sta ce biti sljedeceg, zbilja je tesko znati. Mozda Atina!?   Sto bi se reklo: "Samo mijena stalna jest!"
Nevjerovatno, ali u ovaj podnaslov mogu ubrojati i "cudo" da ustvari nisam ni stigla procitati postove koje sam ovdje pisala. Lijepo cu "utvrditi gradivo" kad stignem kuci i pitati se je li se to sve zaista meni desavalo (haha, salim se malo).

Taxi trebam da joj pobjegnem sad

Jos uvijek su aktuelna "posast" u gradu.  Prava invazija. Nikad ih toliko nisam vidjela. Ne mogu se nacuditi tolikom "pedigreu"!

Lancani sudar

Dok setate, doooobro pazite... I za pjesake vazi isto sto i za vozace!

Kesee, keeeseee...

U ovdasnjim xafsima ih dijele sakom i kapom. Toliko o ekološkoj državi Crnoj Gori...

Zasto te ne volim

Ne mogu iskazati zasto ne volim Banju Luku. Hm, mozda zato sto sam tamo uvijek na proputovanju (kao sto cu biti i sutra). Nego, poslije Beograda zimi, a Budve ljeti sasvim je jasno zasto se tako osjecam. I ktome jos i na "nicijoj zemlji", na putu kuci (prema Bihacu).

14.08.2009.

Ako treba ja mogu sve, poci s mora na vrh planine ....

Haha, pa ljudi moji to sam i dokazala.
Bila sam prvi put na Cetinju i Lovcenu (Njegosevom mauzoleju) i odusevljena sam. O tome ce tek uslijediti foto - reportaze kad se vratim kuci (kako ste, uostalom i navikli). Mada sam "oscilirala" od 0 do 1660 m nadmorske visine, uopce se nisam umorila. Ne primjecujem znakove "visinske bolesti" (bar zasad ).
Pri ovakvim obilascima je vrijeme ograniceno i zao mi je sto smo sve znamenitosti "preletjeli". Najbolje ih je shvatiti kao uvertiru za buduce samostalne posjete (kako cu i raditi). Posebno cu se vratiti Biljardi da je polako obidjem kao i izlozenom modelu reljefa Crne Gore.
Ah, da, u grupi je bilo najvise Rusa (zar je to nesto novo, ccc!?). Samo dvoje Slovenaca i ja bili smo "nasi". Kao sto sam i prosle godine pisala (kad sam isla u Dubrovnik), nemam ja nista protiv Rusa niti bilo koga drugog, ali kad se osjetite "opasnom manjinom" na svom govornom podrucju, onda je to znak za uzbunu. Vodic nas je prije objasnjenja pitao da li smo ga razumjeli i vidjelo se da preko volje ponavlja na nasem jeziku i to vec kad odredjeni motivi promaknu i vise nisu aktuelni.
Iz crnogorske prijestonice uputili smo se na Lovcen. Necete mi vjerovati, ali oko 470 stepenica koje vode do Njegosevog mauzoleja nimalo me nisu umorile, kao ni spust. Ma, ne hvalim se, nego ja to onako. A vidju mene!
Vrijeme nije moglo biti vedrije i ljepse pa je i vidljivost bila odlicna (vidio se bokokotorski zaliv, Podgorica u daljini, granice s BiH, Albanijom i Hrvatskom, planinski obronci i plavo nebo s jedva primjetnim paperjastim oblacima). U podnozju je restoran "Vidikovac" sa reprezentativnom ponudom crnogorskih autohtonih speijaliteta (njeguskim prsutom, sirom iz ulja, medom, medovinom i lozom). Za kilogram prsuta, izdvojit cete 8 eura, a cijeli se krece u prosjeku oko 60 eura. Ista je cijena i u kucicama uzduz puta.
Interesantno, ali i na Cetinju i na Lovcenu su nas pred znamenitostima docekali psi i pokoja macka. Nevjerovatno!
Pogledaj ih molim te, prokomentarisala je Slovenka njihovo izlezavanje, kao pravi Crnogorci.
Cim sam se popela na Lovcen, na prstu mi se stvorila bubamara. Kakva simbolika. Ubacila sam i novcic u "bunar zelja". (istok - zapad, telepatski...)
Neobicnim spletom okolnosti upoznala sam i neke Beogradjane. Zanimljivo, ali posli su na ljetovanje zaboravivsi foto - aparat pa su me zamolili da ih fotografisem na Lovcenu i posaljem im fotku kad se vratim kuci. Hm, to kao po onoj zasto bi jednostavno, kad moze komplikovano, ali ok, ok, nije mi tesko.
U Budvu smo se vratili poslije podne. Mada me voznja malo "uljuljala" (kao i klima), produzila sam na "svoju plazu" u Stari grad da upotpunim "diatlon". Ustvari, moze komotno i triatlon, jer sam se na Lovcenu malo "folirala" na brdskim biciklima (svaka cast tim bajkerima na savladanom usponu, to je nesto posebno i velicanstveno).

Mozda bih mogla...

Tastature na kompjuterima u ovom internet - clubu su poprilicno "tvrde" sto bi se reklo, pa treba "orati" da se nesto natipka. Podsjetilo me to na lekciju iz prirucnika "Word for Windows za neznalice" u kojoj pise: "Ako neka tipka ne radi, nemojte je jako pritiskati, jer zbog toga nece pomisliti "Ko zna, mozda bih mogla proraditi!" E, ovdje to bas i ne vazi!

I cvrci, cvrci, cvrcak...

Mada sam se cvrcanja cvrcaka plasila kad sam bila mala, sada su mi to najljepsi zvuci. Miris mora i cvrcci, ima li sta ljepse!? (Mravi, izvinjavam vam se ).

Zar i na odmoru...

... da budem kampanjac!? Sjetila sam se izleta i krstarenja nekoliko dana pred povratak kuci, a imala sam vremena haha. Mislila sam sutra na krstarenje bokokotorskim zalivom, ali ipak necu. Treba nesto ostaviti i za iduce ljeto. I ljepota se "dozira"!

Niko kao ja...

... izgleda nije toliko "pametan" da kilometarski pjesaci do plaze pa tako ni moja prijateljica i njezin decko. Skoknu do najblize plaze i tu se zaustave ma kakva guzva bila Hm, mora da sa mnom nesto ne "stima"!?

13.08.2009.

Juce, danas, s(j)utra...

...stvarno, ne znam kako bih zapocela. Veceras je ili sinoc je... Hm...
Nego, sad ozbiljno!
Sinoc je otvoren 15. Sarajevo film festival. (Vise saznajte na http://www.sff.ba, pratite i budite u sredistu zbivanja za razliku od mene ) Simbolika je sto se bas tog datuma navrsilo mjesec dana od smrti glumca Zana Marolta.

Da je mladost pravo mladih ljudi...

Juce, 12. augusta obiljezen je Medjunarodni dan mladih. Lijepo, pa neka nam je sretan!

Kotrljaj!

Prije dva dana dosla mi je prijateljica i njezin decko. Otisla sam na autobusku stanicu da ih docekam. Ponijeli su puno stvari pa sam im pomogla. Nego, cudo jedno: gotovo jednako nosimo ako ostajemo negdje pet, deset ili mjesec dana i sve (kao) treba. Primijetila sam da oni nemaju torbe i kofere s tockicima pa sam im velikodusno savjetovala da ih sto prije nabave. (nedostatak tockica osjetila su i moja ledja )


Zar je moguce...

Kad je zavrsio film "Gomora" prvo sto sam pomislila je da nema dosadnijeg filma od njega. Znam da je tematika droge (preprodaja, dilanje i razni obracuni) vise nego stvarna i zivotna, ali film me se bas nimalo nije dotakao. Hm zasto? Ne bih znala objasniti. Mozda bi mi bilo jasnije kad bih procitala roman po kojem je snimljen.
Ni film "Push" koji sam upravo pogledala nije me se pretjerano dojmio. Prvu noc po dolasku u Budvu, gotovo sam zaspala u kinu zbog umora od putovanja (mada me je film "Luda noc u muzeju 2" i te kako zanimao), a veceras mi se dogodilo slicno, ali zbog dosade.
Nego, sve u svemu i ovogodisnja Summer Cinemania za mene je bila uspjesna. Kako mozete zakljuciti ovo je svojevrsni rezime, jer su sutra i prekosutra na programu filmovi koje sam vec gledala, a bar ih ovdje ne mislim ponovo gledati.

(Multi)media...

Prijateljica i njezin decko redovno kupuju novine pa ih tu i tamo prelistam "na eks". Nevjerovatno, ali proslih dvadesetak dana nisam ih ni otvorila niti mi je padalo na pamet da ih kupim. Jedini medij bio mi je radio (haha ovo nema veze s onim vicom). Cudno je koliko se vijesti ponavljaju u vise razlicitih casopisa (nego nije to ni iznenadjujuce s obzirom da je rijec o pikanterijama, a uostalom Zemlja je ionako okrugla hahaha). Mogle bi dobiti novi naziv: cirkularni tracevi.

Kad narastem bit cu televizor...

... kad narastem, bit cu TV .
Haha, ponijeli su njih dvoje i televizorcic, ali necete mi vjerovati, jedva da sam i pogledala nesto na programu. Odvikla sam se izgleda, ali to je provjereno ljetni bioritam. (i inace imam samo odredjene emisije koje gledam)

Provizija na plazi...

... nije uopce neobicna pojava, ali prodavati stare casopise pa nabijati cijene. Mislim, stvarno, nemam komentara. I sad se jos cudim kad se prisjetim zimskih izdanja, a mozete zamisliti kako izgledaju u ovom ambijentu. Smijesno!
Inace, sto se vise priblizavate plazi i cijene postanu blize, ups, vise.
Eto na primjer, prije su uvecavali cijene i dopuna za mobitele (nije smetalo ni to sto je vec bila napisana na kartici).

Crno bijeli all inclusive u boji

Pricali su mi kako je ranije bilo i takvih gazda i gazdarica koji turistima nisu dozvoljavali ni da se tusiraju kad to zele. Tako je jedna zena, istjerujuci goste iz kupatila, povikala:
"Sta se banjate!? Eno vam mora, pa se tamo banjajte!"
Voljela bih vjerovati da je ovo tek davna pojava iz proslog stoljeca!

Psi i macke naglavacke

Mislim da se Luko Paljetak nece ljutiti zbog ovog malog parafraziranja.
Svakog se ljeta iznova zacudim koliko ovdje ima pasa i macaka lutalica. Ako ih sretnete, nahranite ih. Reci ce vam Hvala! 
Macke su posebno cudne. Vec sam prije pisala da su mornari donosili iz prekookeanskih zemalja razne vrste koje su ukrstajuci se sa domacim mackama postale "hodaci na stulama": nevjerovatno visokih sapa i mrsavog tijela).

----------------

Sad polako krecem. Treba uraniti jer idem na Cetinje i Lovcen. Javljam se s puno novih utisaka.
Dobra vam noc, prijatelji!11.08.2009.

Fatamorgana

Bila sam juce na Kamenovo (kako bi se to reklo po crnogorski haha). Priznajem, umorila sam se od pjesacenja, ali sam bila uporna. "Usidrila" sam se odmah uz punkt za izdavanje skutera i ostalih "rentova". Gledam nesto mol: pontonski je. Haha, ni molovi vise nisu sto su nekad bili. Postali su durovi.
Dok sam plivala, Sveti Stefan izgledao mi je kao "na dohvat ruke". Ako sam i zaboravila na fatamorganu, sada mi ne bi mogla promaci. More, sunce i ljeto - varljivi tandem!

"Miracle lounge"

Disco club u kojem ce s(j)utra navece pjevati Severina (iliti najveca pop - ikona nasih prostora - kako je ovdje najavljuju). Cini se da je secer na kraju hot week-a (cijele sedmice bili su razni partyju: MTV, My Number, Black Sadomazo, Black party, Latino Party i upravo u toku Pjena Party).

Mimo svijet

Kad setate i sretnete prijatelje, zastanite, pricajte s njima i zauzmite cijeli trotoar! Zar je bitno sto je mimoilazenje prava egzibicija!?

Formula 705

Nisu mi dugo "iskakali upitnici iznad glave" jer sam brzo saznala sta predstavlja ova "sifra". 7 dana, 0 napora, 5 kilograma manje.
Ovo je nastavak moderne bajke.
Nego, prava carobna formula je p+p (plivanje + pjesacenje). U to sam se uvjerila i ovog ljeta ponovo polozivsi "popravni".
Da bih odrzala postignuto i izbjegla "zacarani krug", kad se vratim kuci nastojat cu sto redovnije ici na aerobik.
Btw.: Nasoj trenerici Nataliji je danas rodjendan pa joj cestitam i zelim sve najbolje!

Tetovaze...

... mi se nimalo ne svidjaju (uz duzno postovanje onih koji ih nose), a jos ako predstavljaju zmajeve. zmije i ostale gmizavce, onda ih se posebno uzasavam. (Uh, a bas je takvih ovdje najvise.) Mogu proci jedino neki privremeni motivi (delfin, cvijet, leptir i sl.).

Cekaj me kod kolima...

Neki bi najradije autom i u more... Hm, jeste da je ovo Crna Gora ali ipak...

Ko smo, odakle smo!?...

...pitam se gledajuci nase, bh registarske tablice. Jedino smo mi "kodirani". Ah, da, takve su i kosovske, ali zar ce nam zbog toga biti lakse!?

Vec se zna...

U Crnoj Gori skolska godina pocinje 1. septembra 2009., a zavrsava se 11. juna 2010. godine. Kod nas je to "nestalna varijabla".

U tunelu...

...koji vodi prema Kamenovu pise:
"J., volim te vise od odmora!"10.08.2009.

A vitar puse...

Dani i noci su ovdje prijatni i topli. Samo pomalo "vitar puse". (evo, bas pazim da mi ne odnese kodove koje sam dobila u internet - klubu . Btw., svaka cast kako te papirice precizno odrezu sa svih strana. Podsjetilo me to na jednu karikaturu koja predstavlja muza programera kako pita zenu hoce li da joj otkuca tekst s obostranim poravnavanjem ili samo s jedne strane, te koji ce font i boju. Ona je na to samo odmahnula i rekla: Stani, sta ti je, pa to je samo spisak stvari koje treba kupiti )
Nije svakog ljeta ovako toplo. Ove godine mi se posrecilo. Otkako sam ovdje samo je jednu noc nakratko pala kisa. Nadam se da ce tako lijepo, vedro i toplo biti i dalje. (Haha, ne samo dok sam tu, nego i poslije. Dobra sam ja! )

To je zivot!

Film "Milioner s ulice". Realistican prikaz teskog zivota u mumbajskim sirotinjskim cetvrtima i pobjede Dzamala Malika u kvizu "Zelite li da postanete milioner?" Njegovo ucesce isprepleteno s mozaicnim slicicama dramaticnog zivota.

Sto cu ja ovdje?

Pa kad ces vec jednom kuci? Zar ti nije previse?, cesto me pitaju i komentarisu.
Ljudi moji kome je jos bilo previse mora, sunca i odmora!
Zato opusteno, kad vec mogu!
Ionako nisam "komercijalni turista". Cula sam na vijestima da je u Crnoj Gori najvise upravo takvih turista kao sto sam ja (onih koji idu kod rodbine ili prijatelja pa samim tim ne placaju), tako da je porast kojim se toliko hvale samo privid.

Mega-, giga- tera-

Samo da memorijska kartica u mobitelu izdrzati "nalet" silnih fotografija. U mobitelu!? Pa, foto-aparat mi je "otkazao poslusnost". (nadam se da nije i njegova kartica te da necu ostati bez fotki i videa).
Zbilja koliko li treba tih "cipovskih cuda"!?

Dje ti je!? (vic)

Kaze Crnogorac prijatelju: "Danas sam radio."
"Je li, a dje ti je antena?", upita ga ovaj.

Ko li ih tolike izmisli

Stvarno, otkud ovdje toliko inspiracije za reklame. Evo, za taxi na primjer: "Pokrece se na dizel, ali cijene su super" ili za kineski restoran: Jedan tip kao prica kako je  tetku iz Louxembourga odveo tamo na veceru i kako im je konobar donio drvece (haha, misli na stapice). Dalje nastavlja: "Odjednom dodje neki momak i zapali sladoled. Ja povikah Nemoj, rastopit ce se!, a on odgovori da to tako treba. Pa kad tako treba, odgovori "glumac", onda ga eto tebe!
Jedva prestadose s L - carnitinom, ali sad su poceli s citrax aurantiumom. Cudo jedno: jedete sta i koliko hocete, a kilogrami nestaju. Ma nemoj! Moze proci jedino kao moderna bajka.
Uh, a tek sto se tice reklama za mobilne mreze. Samo su reci da podsjecaju na pionirsku zakletvu. Ko razumije, shvatit ce!

Rituali

Po nekom "nepisanom" pravilu obicno cetvrtkom  "zgrijesim" i kupim nesto "zabranjeno"  za jelo.

Dalje: protekle dvije sedmice posebno zadovoljstvo bilo mi je proci pokraj cirkusa i podijeliti svakodnevno jabuku s nojem (Ili nojicom ko ce to znati. Haha, ako je pojeo onda je musko, a ako je pojela zensko.) Vise necu moci, jer su juce otputovali dalje! Sretno im i neka uveseljavaju publiku gdje god se pojave najmanje jednako tako kao sto su u Budvi.
Arivederci Embellriva!

Ima se, moze se!

E, jesam se neki dan slatko nasmijala kad sam na radiju cula "biser": "Pa nije visok datum, ima se kredita na mobitelu!". Uh, kao da se ne zna da odavno vise ne vazi ono "od prvog do prvog"

Koji im je kriterij!?

Na setalistu cesto dijele razne pozivnice za zurke kao i reklamne plakate, ali ih nekom daju nekom ne. Po kom to kriteriju odlucuju haha!? Mozda bas oni koje to zanima ne dobiju, a oni koje ne zanima jednostavno ih bace. (pune su korpe za otpatke toga)

Posoljeni zrak i razlivena tinta

Cujem da cemo vjerovatno prije pocetka nove skolske godine ici na izlet u Kozarac. Eto, "posolit cu" jos malo more, ups, bazen!

*****

Odoh sada malo propjesaciti do Kamenova.
Ugodan vam dan dragi blogeri.09.08.2009.

Kad me preplavi plima emocija...

... cudno se osjecam. Jos sam pod utiscima sinocnjeg filma. Sve moje male "slabosti" za koje mi se cinilo da sam ih pobijedila ponovo su me obuzele. Uhvatila me nostalgija sto se odmoru i ljetu blizi kraj i upitala sam se kako cu ponovo raditi i ispunjavati sve obaveze kao i obicno, mada znam da cu se truditi i uspjeti. (sto rece jedna kolegica: Trebat ce ti PUN AKUMULATOR jer te ove skolske godine ocekuju prvacici). Osim ovih "dubokoumnih solilokvija" vise nego ikad sam pozeljela da vidim i zagrlim P.-a. Necu vise o tome, jer nema smisla, ali samo pisem otvoreno kako sam se osjecala dirnuta filmom.

Svirka kad prestane...

...nastane velika guzva, galama i vidi se nalicje veceri. Policijski sat...
Prolaznici pjevaju jos uvijek pod utiscima zurki raznih zanrova...
Provod se nastavlja u diskotekama "Sparti", "Trocaderu" i music night clubovima 'Vidikovac' i "BK".

Samo neka je zvucno

"Bombo", "Mambo", "Babilon"... Da se bolje zapamte i "udju u uho"...

Kakva paznja

Svaki dan mi na bh broj stize od mreze iz roaminga besplatana vremenska prognoza. Sta bih ja bez toga ccc .

Neizbjezan hobi...

... svim turistima ovdje je razgledanje jahti, automobila i registracijskih tablica . To ja samo ovdje haha. Kod kuce mi nije ni na kraj pameti.

 

Cudne neke registracije...

Necu "traziti posla" pa necu navoditi pune registracije, samo cu navesti da su veoma cudne, jer osim skracenice gradova sastoje od cetiri jednaka slova (I ili W). Hm, je l se to neki "igraju VIP-ova"!?

 

 Nije bio "najgori"

Neki dan sam u obilasku budvanskog starog grada srela nekoliko grupa turista. Vodici su isli ispred njih drzeci u zraku flasice tonica kao znak raspoznavanja. Haha, samo da ne bude u fazonu "Bogovi su pali na tjeme" . Ima eto i "mastovitijih" od naseg proslogodisnjeg dubrovackog vodica s bijelim kacketom.
 

 

Pazi, BRDO!

Nista za to! Ovdje ce i brda "izravnati i sasjeci" samo da izgrade sve ono sto su naumili.

 

Zraka, zraka!

U prvim ovogodisnjim biljeskama iz Budve pisala sam o jednoj turistickoj agenciji koja organizira putovanja u ruske gradove, a takodjer i krstarenje crnogorskim primorjem. Cula sam da je najavljuju kao ER - turs (ovo sam napisala kako se izgovara) pa sam pomislila da se pise "Air - tours". E, jesam bila iznenadjena kad sam vidjela bilboard i natpis "R - tours". Ona ustvari posreduje izmedju Rusije i Crne Gore a kakve li zanimljivosti, njeno predstavnistvo u Podgorici nalazi se u MOSKOVSKOJ ulici. Hm, je l to stvarno slucajnost!? Cccc...

 

Zemaljski okruglo

Pri nabrajanju turista koji ljetuju u Budvi i ostalim gradovima cg primorja necu navoditi "nas", tj. one s podrucja bivse nam drzave (uzgred budi receno, ima "nas" ovdje iz svih tih drzava).
Znaci, navest cu samo "prave strance": Nijemci, Francuzi, Svicarci, Cesi, Poljaci, Italijani, Rumuni, Bugari, Estonci, Ukrajinci, Rusi (mada su se ovi zadnji vec odomacili
) itd., etc., usw.  Dosta je bilo! Nije ovo diktat! 

 

 

 

09.08.2009.

Iznenadjenje...

... je za mene predstavljao film "Marli i ja". Kad sam vidjela najavni poster, ocekivala sam leprsav, opusten i "lagan" film.
Marli je nestasno "stene labradora na popustu" kojeg je jedan novinar poklonio svojoj zeni kako bi "usporio" njezin bioloski sat. U pocetku im je predstavljao tek puku obavezu i formalnost, ali se sve vise i vise vezivao za njih. Postao je clan njihove porodice i pravi prijatelj. Bio je i stalna tema gospodarevih uvodnika (ili kako bi se to jos moglo nazvati kolumni). Marlijevi nestasluci i razne dogodovstine tkale su njihove, a potom i zivote njihovo troje djece. Ona nisu poznavala zivot bez njega pa se nisu  ni mogla pomiriti s tim da im prijatelj otisao zauvijek.
Poenta je da psu nije bitna firmirana odjeca, velika kuca i bogatstvo, nego ljubav i prijateljstvo. Bezgranicno daje svoje srce, a koliko takvih ljudi ima!?
Kad je film zavrsio, svjetla se nisu upalila, ali znala sam da je malo ko mogao ostati ravnodusan i ne pustiti suzu. Toliko je zivotan i podsjeca na "sitnice" koje cesto zaboravljamo i shvatamo koliko vrijede tek kad ih izgubimo. Kad pogledate film, shvatit cete njegovu "tezinu" i sve sto sam napisala. Kad sam gledala "Citaca" cini se da mi je bilo lakse, ali samo utoliko sto sam znala kakve ce emocije pokrenuti, ali ovaj vecerasnji me ostavio bez teksta i izazvao pravu bujicu pa i nostalgiju (ni sama ne znam kako).Juznjaci

Pjesma Zdravka Colica kojoj se uvijek obradujem kad je cujem, posebno kad je neocekivano kao neki dan. Odlicno se "ukomponovala u trenutak". Album "Ti si mi u krvi" na kojem se ta pjesma inace nalazi mi je posebno drag jer me podsjeca na ekskurziju u cetvrtom razredu osnovne (samo smo njega i slusali i nismo dali nista drugo).

Jer 80. - e su bile godine

Zaista puno se ovdje mogu cuti pjesme iz ovog perioda. Zacudjujuce koliko. Merlin, Crvena jabuka, Valentino, Hari Mata Hari, Novi fosili, Parni valjak, Prljavo kazaliste...

Kad bi palme progovorile...

... ko zna kakav bi komentar imale na to sto na njih lijepe sve te silne sarene raznovrsne plakate!?
Jedna palma na Richardovoj plazi bi se sigurno zahvalila sto su je konacno otkrili i pustili da slobodno "dise" i raste.

 

Kisobran...

... je postao moj stalni pratilac poslije onog "saljivog pljuska" sto je kao pao prije tri - cetiri dana. Nadam se da mi ustvari ni nece trebati osim za foliranje. (najdraza mi je scena: iznenadni pljusak kad svi trce s plaze, a ja opusteno rastvorim kisobran i setam) E, jesam "neka"!

 

Ni ovdje nije RAHAT...

Nevjerovatno koliko i ovdje vole jesti rahat - lokume.

 

Zar nisu vec OUT!?

Primijetila sam da ovdje ima puno naziva "IN". Bio je xafs, a kada je zatvoren otvorena je knjizara pod istim nazivom, kao i gvozdjara. Osim toga, vidjela sam i jedan frizerski salon.Ima jos...

... toga sto sam veceras htjela da napisem, ali poslije onog filma zbilja ne mogu. Posebno ne o zezalicama i vicevima. Neka sacekaju malo. Nece nikuda pobjeci zar ne!?
Uvijek cijenim one sitne male stvari koje tkaju zivot, ali poslije ovakvih impresivnih, "duboko psiholoskih" filmova jos ih vise cijenim i postanem svjesnija trenutaka...
Idem jos malo prosetati, "razbistriti misli" i pitati se sta mi je.
Kad bih trebala, vjerujte ne bih znala ni mogla izreci...

 
08.08.2009.

Sav taj Jazz

  Haha, ma salim se malo. Nisam se ni nadala da cu ici na Jaz, ali "noge me same odvedose" tamo. Boze dragi, po stotinu sam se puta dok sam isla upitala sta mi je to trebalo. Ne radi se o udaljenosti (samo dva i po kilometra od Budve), nego o nezgodnom terenu za pjesacenje (vrlo uzak trotoar uz magistralu, a mjestimicno ga ni nema, pa onda prolazak kroz tunel). Pomisljala sam da se vratim nazad, ali kad sam stigla, bilo mi je drago sto nisam. (pa u suprotnom bi mi sav trud bio uzaludan) 

 

 

 

 

Plaže Richardova glava i Stari grad

 

 

Mogren I i II

 

 

Prethodne fotke snimila sam s terase night - cluba "Vidikovac" (uh, koliko li ih samo ima da se ovako zovu )

 

 

 

Prošla sam kroz tunel. Nešto manje od 200 m činilo mi se kao 200 kilometara. Kad sam konačno izišla, bukvalno sam ozebla dočekala sunce.  Obradovala sam se kad sam ugledala plažu Jaz, ali radost je kratko trajala. Shvatila sam da nema nijedne prečice do nje, nego da trebam ići okolo - naokolo magistralom. (a baš na toj dionici nema trotoara)

 

 

Vidjeste li vi negdje ovakav znak!? Priznajem, ja ranije nisam...

 

 

Putokaz koji pokazuje skretanje prema "Džezu" bio mi je najljepši praznik za oči. Nekad je eto dobro i skrenuti!

 

 

Nakon jednosatne setnje nije ni cudno sto sam jedva docekala da se bucnem u more (haha, i tako su mi svi rekli da se okupam i za njih pa ne trebam onda ni izlaziti iz vode).
Predvece sam se uputila nazad, u Budvu. Naravno ni na kraj pameti mi nije bilo reprizirati pjesacenje. Pa rekoh ja da Shaleta necu ni pokusavati dostici mada mi se njegov pustolovni i avanturisticki duh dobro uvukao pod kozu. Haha, u to sam se ime do Budve vratila busom koji se gle cuda "nacrtao" na parkiralistu bas kad sam ja naisla. Eeee, kakve imam "moci".Meteo izvjestaj

Evo da malo Vakuli oduzmem posao i izvijestim vas da je ovdje suncano, toplo i vrlo prijatno za kupanje. (na "kontinentu" je cujem kisa pa da malo pravim "zazubice")
Obuceno, obuceno 

Stvarno, kako se neki mogu kupati u odjeci!? Meni to "para oci" pa kako god...
Nego, primijetila sam da bi fashion guru imao posla i na plazi. (malo ko ima stila u izboru kupacih kostima). Kao po nekom nepisanom pravilu zgodni momci kupaju se u "havajkama", a oni "manje zgodni" u kupacim gacicama koje, kao da su posudili od trostruko mladjeg brata. Isto vazi i za zene. (puno sam ih vidjela u jednodijelnim kostimima, a stajao bi im i bikini, a s druge strane upravo ovaj tip kostima nosile su "bez pardona" i one koje imaju bar deset kilograma viska). Pitam se kako to da im je svejedno kako im stoji. Meni bi recimo stajao (posebno sad, kad sam omrsavila), ali iskreno receno nisam ga nosila, niti mislim da cu.

 


Dileri

Ne, nisu to "drogasi", nego ljudi koji traze i dovode goste nekim mjestanima po kvartovima. Jao onome ko "zaluta" u podrucje drugog dilera. 
Obicno uzimaju proviziju 10 posto. Formiraju cijene po procjeni imovnog stanja turista (haha, stranci neka se posebno pripaze).


Opet oni... 

Mnogima bi u ovdasnjim restoranima trebala burek - lekcija, ali definitivno odustajem. Nema njima pomoci!  

Zasto bi jednostavno...

Slusam ja oglas u kojem traze VIP taxiste (uslovljavaju da moraju biti stariji od 28 godina, imati visoku strucnu spremu, pet godina radnog iskustva i govoriti baj jedan svjetski jezik pa se pitam zele li oni stvarno da zaposle ljude!? Mislim da ce ih po ovome naci za "mali milion godina". 

 

Sjeti se!...

Haha, pripremila ja kao neki podsjetnik za ovaj post i "zapisala" ga u mobitel. Puno sam fotografisala veceras na cirkuskoj predstavi pa se baterija ispraznila. Tako eto pisem "napamet i nespremna". Cak ce mozda i bolje uspjeti, nego da koristim "puskice". Nego, baterije su "nuzno zlo" mobitelima. Treba izmisliti nesto prakticnije i "bezbolnije". 

 

Skoro je na 202 ODJAVA

Pade mi nesto na pamet ova pjesma. Nego, u internet klubu trebate biti posebno oprezni i odjaviti se jer bi u suprotnom moglo biti svasta. Taman posla da mi neko ovdje izigrava Snoopyja. Stoga se upravo odjavljujem i idem na plazu. Pa zar mi niste rekli da ne izlazim iz vode!?

06.08.2009.

Jedne noci u decembru...

Ne, nisam zamijenila godisnje doba. I dalje je toplo ljeto, samo sam ja pod utiskom koncerta Kemala Montena s kojeg sam se maloprije vratila. Istina, voljela bih da odem na neki njegov veliki koncert (kao sto je recimo bio onaj u Skenderiji), ali i ovdje je bilo lijepo. Kemo je neprevazidjen. Svi pjevaci koji su s njim ikada nastupali mogu biti ponosni! Posebno mi se svidja sto je spontan i opusten. Koncert je poceo dvjema novim pjesmama posvecenim njegovim unukama Lajli i Lori, a zavrsio pjesmom koja je nastala u trenu: "Hvala vam za ovo lijepo vece, vidimo se ako bog da godine sljedece! Njegov gost veceras je bio Dusan Svilar, inace pobjednik proslogodisnjih Zvijezda Granda. Taj mi se tip showa ne svidja, ali ovaj pjevac je ok, jer su mu pjesme u pop - zanru (koji je netipican za ovu izdavacku kucu, ali nekim cudom je prosao). Osim njega izdvajam jos Topalka i Cecu Tanasic. (uz duzno postovanje obozavalaca ostalih kandidata).U srijedu ili cetrvtak?

Gostovanje Nikole Rokvica u kotorskoj diskoteci "Maximus" najavljeno je za 5. august, a nastup je poceo u ponoc. Pa dobro kad on to pjeva: u srijedu ili cetvrtak!?

Cudna neka hijerarhija hitova

Na vecini ovdasnjih radiostanica slusaoci biraju hit dana, zatim sedmice a na kraju mjeseca. Ne bi tu bilo nista cudno, kad te hitove ne bi pustali svaki dan u isto vrijeme i istim redoslijedom. Naravno da su dosadili mislim i onima koji su ih izabrali. Eto, ja ih ne mogu vise slusati. Recimo, pjesma "Bivsi dragi", Aleksandre Radovic. Svidja mi se njen repertoar i nacin pjevanja, ali sto je previse previse je.
Inace, pjesme koje su prethodnih godina bile hitovi, sada jedva da se i "vrte". Sjetim ih se tek ako ih tu i tamo slucajno puste. Nije ni cudo da su zaboravljeni kad vlada prava hiperprodukcija. (Svaka cast izuzecima cije pjesme traju!)

Remixi

Stvarno, ne zna se da li prije nastaju nove pjesme ili njihovi remixi. Mislim da je "Colonia" u tome nenadmasna. (posebno mi se svidja njihov pop-remix pjesme "Do kraja")

4B

Ne, ovo nije reklama jednog popularnog plaznog bara u Becicima, nego nesto drugo: neki moj "fazon". Polazim iz Bihaca, u Banju Luku, zatim u Beograd i na kraju Budvu. To su ta "famozna" 4B. Istina, ove godine nisam isla u Beograd.
Nego tu parada slova B ne prestaje: kad se od Budve krene juzno prema Ulcinju je naselje Boreti, zatim Becici. Ah, da tu je i Bar.
Stop, jer cu u suprotnom morati promijeniti podnaslov hahaha.

Organic Life

Vec sam pisala da ovdje ima jedna piljarnica "Ananas", ali zivot s prirodom se nastavlja. Nigdje nisam vidjela toliko naziva po biljkama sto ovdje. Trgovine: "Cempresi", "Mimoza", Fast food "Krompiric" (sto mi je posebno smijesno). Ah, da sjetila sam se: i Cervar kod Poreca je po tome fenomen. U njemu gotovo sve ulice nose nazive po cvijecu Glicinija, Kadulja i dr.) Zanimljivo je i to sto se setaliste zbog nesto malo stepenica zove Skalinada. Lijepo je to i zna se da ce vjecno trajati (nece se mijenjati prema aktuelnoj politickoj situaciji).

L - carnitin

Kad cujem sva se najezim i kosa mi se vec dize na glavi. "Ubise" u pojam s ovom cudotvornom reklamom za mrsavljenje. To vise ne bi proslo ni kod male djece.

05.08.2009.

Pljusak nas samo vara

Kako je iznenada pao, tako je i prestao. Nasalio se i podsjetio nas, nakon vrelih dvanaest dana (koliko sam vec ovdje) da postoji. (da ga slucajno ne zaboravimo) Kad sam posla u grad, u ulazu sam primijetila suhe zute listove. Eee, to vec nije sala.

Kuda? - pitanje je sad...

U nepoznatom ste primorskom mjestu i trazite put do plaze!? Ma nista lakse: Hvalite more i drz'te se kraja. Salim se: samo slijedite ostale turiste u spustu (koje cete naravno prepoznati po sarenim plaznim rekvizitima). Koristit ce vam i landmark(ovi).

Kladjenje uzivo

Ne znam zasto ovo uvijek naglasavaju kad reklamiraju ovdasnje sportske kladionice. Pa zar se moze drukcije kladiti!?

Pogresan kurs

Preksinoc sam gledala "Kursadzije" tek da malo "odmorim" od Cinemanije, ali kad sam vidjela koji sam film propustila, pokajala sam se. ("Zamjena" u kojem glumi Angelina Jolie) Zao mi je, ali pogledat cu ga u nasem kinu kao i "Ledeno doba 3" koje nazalost nece igrati dok sam ovdje.

Paukova mreza

Pitali pauka:
Pa gdje si, zvali smo te, a nisi se javio?
Nisam bio na mrezi, odgovori on.

A sad ozbiljno: U Crnoj Gori postoje dva mobilna operatera: ProMonte (Telenor) i Monet (T-mobile). Dovoljno sam napisala. Haha, ostalo je istorija! Nego, usluge su im (pre)skupe. Progovorim jedva pet minuta a "odlepršaju" mi bar 3 eura.

Naglaaaasak

Kad sam neki dan na radiju cula kako je jedna voditeljica izgovorila Toni Cetinski, valjala sam se od smijeha. Umjesto da kaze Toni Ce-TIN-ski kako se obicno i izgovara, ona je rekla: Toni CE-tinski (s naglaskom na prvom slogu). Ma nek se raaadujeee i sa srecom neka joj jeee... (hahaha)

Brda i doline

More je juce bas bilo takvo. Bas je zabavno ljuljati se na talasima. Surfanje ne dolazi u obzir osim ovog na netu.

04.08.2009.

Uhvati trenutak!

Da bas tako! Ako u setnji vidite nesto zanimljivo i originalno te pozelite fotografisati, ucinite to odmah jer poslije ce to mozda nestati i izgubit cete priliku.

Ako nece Muhamed brijegu...

Skoro sam navela da jos nisam podesila wap ovdasnje mreze koju koristim (necu je reklamirati, ali sasvim ce biti dovoljno ako napisem 069), kad ono veceras mi stigle automatske postavke.

Koja li sam "kategorija"

Ovdje se cesto igraju predstave za djecu. Pise da djeca placaju ulaznice, a za roditelje je besplatno. Rado bih otisla pogledati neku, ali gdje pripadam!?Kad okrene na jugo...

... u moru se odjednom pojavi puno smeca i raznoraznih morskih trava. Hm, znam da postoje morske krave, ali...

Uvezeni pijesak

Ko zna otkuda su sve dovezli pijesak, nasuli ga na ovdasnje plaze, a s njim je "u paketu" dosao i zivotinjski svijet koji je sokiran dolaskom na more.

S knjigom na more...

... pisalo je na jednom standu za vrijeme naseg bihackog ljetnog sajma knjiga. I ovdje je ponuda bogata i raznovrsna te citaoci svih zanrova mogu naci nesto za sebe. Nego, nesto kombinacija knjige i ljetovanja bas i ne ide. Znam da sam jednom, u Crikvenici uzela da citam neku knjigu. Procitala sam je u jednom dahu, ali necete mi vjerovati, uopce se ne sjecam ni autora ni naslova. Eto, rekoh li ja!

 Imaju stila

Jedna pekara i palacinkarnica zove se "Good food". Nije domace ime, ali mora se priznati da imaju stila!

Nevjerovatno...

... koliko se na plazama moze vidjeti pretilih (da to ublazeno nazovem) mladih ljudi. Imaju dvadeset, trideset pa i vise prekomjernih kilograma. Ne bih rekla da im previse smetaju, jer jedu li jedu, a ako su i u moru, onda se izlezavaju na dusecima. Kakva "aktiva"!

Majmun i pas...

su ovog ljeta na setalistu glavna atrakcija. Prvi je vec stari znanac i majmunise li majmunise, a drugi je novajlija. Hm, sta li on radi!? Na cijeni su: fotkanje s njima je 5 eura pa vi vidite.

Nema ajkula

U jednoj otkacenoj reklami za riblji restoran momak je obecao djevojci da ce je, ako Crna Gora pobijedi u vaterpolu, odvesti tamo da jedu ajkule. Nisu ih jeli. Sto zbog poraza Crne Gore, sto zbog toga sto im je vlasnik restorana rekao da ce ga ajkule iskomadati ako ih pokusa uloviti.

I papagaj bi to bolje

Kad reklamiraju club "Maltez", sve sto kazu je: "Maltez", na setalistu u Budvi i tako ko zna koliko puta ponavljaju. Ko nikada nije bio tamo i ne zna kakav je provod tesko da ce "nasjesti".

Kao da euri na drvecu rastu

Kad pozivaju turiste na Plavnicu, najavljuju da je krstarenje SAMO 10 eura po osobi, pa vecera SAMO 12 eura, pa ulaz na bazen SAMO 10 eura (za djecu SAMO 8 eura)... Samo ovo, samo ono... Da li to euri padaju s drveca!? Je li ih ko vidio!?

Caste li se caste

Oko mene je u internet klubu sada najvise onih sto igraju igrice. Toliko su se unijeli da su skroz zaboravili na lijepo izrazavanje (ako ikako i znaju sta je to ). Na svaki izgubljeni "zivot" psuju, galame i "caste" se izrazima "debile" i "retarde". No coment!

Cudna neka inspiracija

Kad sam kod kuce, teze se nakanjujem da napisem biljesku, a ovdje gdje mi je za pisanje ograniceno vrijeme inspiracije uvijek imam. Stalno neko ili nesto "uleti u kadar".

P...

Ako ste redovno pratili moje Budvanske crtice, sigurno ste primijetili da ne pisem vise toliko o P.-u kao prosle godine. Moja osjecanja prema njemu su jednako intenzivna, a jedina razlika je u tome sto sam naucila nositi se s njima (ako se to tako moze opisati). Jednako zelim da ga vidim kao i prije, ali nikada ne bih bila nametljiva i recimo poslala mu poruku ili ga nazvala. Ako bude u "na starom mjestu", ok, a ako ne bude sta se moze. Prosle godine sam ga vidjela, ali mi je zao sto se nismo pozdravili i bar malo pricali. Ne znam hocemo li uspjeti sada!? Jedino mogu reci da mi je malo lakse jer smo tokom godine bili u kontaktu preko interneta. Rado sam slusala pjesme i gledala spotove koje je postavljao, uzivala u njegovim stosovima i odsrca se smijala.  Šeret jedan03.08.2009.

Kad ide mi gluma :)

Dobar vam ovaj suncani i vreli dan. Ovo sto cu sada napisati, sam ustvari vec sinoc napisala i bas kad sam zavrsila, isteklo je vrijeme, a nisam kliknula Save! Nista, sad cu se uvjeriti da li ce iz drugog pokusaja biti bolje.
Hvala svim prijateljima na komentarima i pohvalama. (da trebam biti novinar ili putopisac. Nego, kako glasi zenski rod ove imenice? Putopisica!? Haha, kakva jeziko(s)lomka.
Ma ja samo "glumim turistu".
Trebala sam ja skoknuti na ono egzoticno ostrvo (zaboravih kako se zove) gdje su trazili putopisce haha.

Jahta, jahta

U luci "male jahte":
Constanta, Nikolas, Lady Christina, Sol d or, Ulyssia, Mint, Maria II of London, Ginger, Velocita, Domenique...
Samo nema moje jahte. Kud li je otplovila!?

Good idea...

... is summer cinemania. Za vrijeme ljetovanja pogledate najnovije filmove. Prava ekskluziva. Stalni sam gost tamo pa mi nekoliko puta nisu naplatili ulaznicu sto mi je pomalo bilo i nezgodno. Hvala im na tome. Zaista su zasluzili promociju! Haha, nastavljam tako tradiciju jer mi je tata radio u kinu pa sam se jos od djetinjstva nagledala raznoraznih filmova. I sada se nasmijem kad se sjetim predrasuda o Japancima koje sam stekla gledajuci borilacke filmove. Kad smo se na Plitvicama mimoilazili na mosticima, svakog sam casa cekala kad ce poceti da se tuku i "lete".
Nego ova Cinemanija bi se mogla realizirati i kod nas u Bihacu (na Otoci na primjer, zasto da ne).

Klonirano, klonirano

Pitam se otkud odjednom toliko bandova slicnih "Amadeus - bandu" ( "Lexington - band" ili "Tropico - band").

Svirajte mi onu Tominu...

... pjeva Slaven Djukanovic (btw. nikada ranije nisam cula za njega) na melodiju cuvene pjesme "Kafana je moja sudbina...). Nikada on nece biti kao Toma Zdravkovic.
Tako je isto neku noc Dzenan Loncarevic pjevao "Miljacku". Nije to to. Niko ne moze biti Halid mjesto Halida!

"Crni biser"

Juce je upeklo i bas sam se spremala bucnuti u more kad je na radiju pocela ova Perina (ili kako bi ovdje rekli Perova) pjesma. "Kuhala" sam se na suncu, ali sam je odslusala do kraja.

"Moj" noj

Svaki dan kad se vracam s plaze prodjem pokraj cirkuskih satora. Zivotinje su sakrivene, a jedino se mogu vidjeti slonovi, kamile i nojevi. Jedan noj je poseban "zafrkant" i zacikava prolaznike. Halapljivo je pojeo jabuku koju sam mu dala, a jednoj djevojcici je bukvalno oteo keks. Interesantno, ali drugi noj je totalna suprotnost: ravnodusan je na sve.
Nego morat cu otici na predstavu da vidim kakav su cirkus priredili.Maca ribarica

Svakog predvecerja ribari u luku donose svjezu ribu, rakove i druge plodove mora te ih prodaju. Uvijek tu vlada guzva, ali neko je posebno zainteresiran: jedna maca cuci ispod pulta uz gajbe, mirno zmirka i strpljivo ceka da joj dobace njezin dio. Uh, sta bi bilo da je Garfield na njezinom mjestu.

Drzanje za ruke

... je bas cest "fenomen", a nije vazno sto ostali prolaznici ne mogu normalno proci setalistem. Haha, ma nisam ljubomorna!


Be my water

Ovog ljeta nije bilo nestasica vode (za divno cudo). Ranije ih je i te kako bilo pa je trebalo razviti posebnu "strategiju". Kad je jednom iznenada pala kisa, neki momci su uzviknuli: "Ima li ko sapuuuun!?"
Haha, toliko o "All inclusive" turizmu.

"Supica"...

... je jedna otkacena pjesmica koju pjevaju Danijel Alibabic i Ksenija Pajcin. Njoj nekako i stoji ali s njim je nespojiva! Totalka!---------------------

Idem se sada bucnuti u more (koje i nije bas pretoplo, sto je iznenadjujuce), a vama zelim ugodan po(NEDJELJA)k. Haha, jos uvijek mi je svejedno na pomen tog dana, ali pitat cete me kad prodje odmor!

02.08.2009.

Totalno drukcija od drugih...

Veceras je ovdje prava euforija povodom pobjede vaterpolo reprezentacije Srbije na svjetskom prvenstvu u Rimu. Zamislite grupe srbijanskih navijaca skandiraju i pjevaju na melodiju jedne hrvatske navijacke pjesme. Ma ni oni sami ne znaju za to.Nego, mene apsolutno nije briga. Totalno sam drukcija od drugih  (da ovo nekim slucajem vide u svom tom ludilu lincovali bi me, ali srecom nema ni teoretske ni prakticne sanse haha).

Jazz.ba :)))

Jos nisam bila na plazi Jaz (na kojoj su nastupali Rolling Stonesi i Madonna). Kakvog li apsurda, jer je puno bliza Budvi od Rafailovica i Kamenova na koje sam isla prethodnih dana. Fazon je u tome da ima nezgodan prilaz, jer se do nje moze doci samo magistralom, a to nije najbolje mjesto za pjesacenje. (naravno da se moze do nje doci i brodicima ili busom, ali ja racunam samo na vlastite snage )
Sjetila sam se kako su jednom neki strani turisti, vidjevsi tablu s natpisom Jaz, uzviknuli "DZEZ"
Ove godine nece tamo biti odrzan Live festival. Zavladala, eto, i muzicka recesija!

Ekvi-ekvi-valentno je...

"Zvijer", Emine Jahovic je slicna pjesmi "Moj je zivot Svicarska", Dine Merlina. Nije li!?

DJ- zurka...

... je najzabavnija. DJ-evi, svaka cast. (posebno mi se svidjaju strani mixevi: na primjer Bob Sinclar)  Svidja mi se i "koktel" DJ Mike Maximusa (nisam ga imala priliku "uzivo" slusati, ali dovoljno mi je sto sam iz godine u godinu slusala na radiju)

Bilo kuda, strajk svuda

Strajkuju zaposleni u TV Budva. Nego dosta o tome. Kao da mi nije dosta strajkova!? Poznati mi nesto. Oni su nuzno zlo naseg (ne)vremena.

Miholjsko ljeto

Cujem da su vec formirane nize cijene za one koji vole miholjsko ljeto i mirniji odmor. Tu nije nista cudno osim toga da ustvari ne znaju hoce li zaista biti miholjskog ljeta!?

Ni dva metra kvadratna...

... prostora nemate za sebe na plazama. Koliko je potrebno bolje da ne pisem. Pravu egzibiciju predstavlja prilazenje moru preko tudjih peskira, duseka, lezaljki i ostalih "rekvizita".

A na nas!?

Pitala uciteljica ucenike da kazu recenice u kojima ce upotrijebiti rijec ANANAS.
Javi se jedan djecak i rece:
Ja od voca posebno volim banane, kivi i ananas.
 Bravo, nastavite dalje.
Djeca su nabrajala i nabrajala, kad ustade mali Cigo i rece:
 "Uciteljice, moj babo kad dodje navece kuci, odmah ode spavati, A NA NAS uopste i ne gleda!
Ovog sam se vica sjetila kad sam vidjela da se piljarnica u kojoj cesto kupujem zove "Ananas". Haha, od silnog voca i povrca bas tako. Hm, sta li je tome "kumovalo"!?

So! So!

Kad izidjete iz vode, toliko se soli zadrzi na vasem tijelu da komotno mozete nakupiti da posolite salatu, ili stavite zecu na rep .

Posvadjali se s padezima

Ovdje te konstrukcije djeluju ispravne, ali meni "paraju usi":

Recimo: Pozdrav svima na plazu,  ili Bila sam u Crnu Goru.
Uh, ovo je "moje podrucje". Bolje je da ne analiziram dalje.
Ugodna noc blogeri!01.08.2009.

Endemicno

Upravo tako se osjecam. Zasto!? Pa opovrgnite me i recite da sada u Budvi ima istovremeno neko iz Bihaca i naseg kantona. Smjela bih se kladiti da nema. Haha, ima to i svojih prednosti.

Cg internet

Uh, pa otkako sam stigla, stalno si govorim kako cu namjestiti na mobitelu postavke wap-a mreze koju ovdje koristim, ali kako sam do sada stalno zaboravljala zakljucujem da mi i nije neophodan.

Nekako turisticki

Kazu da je Crna Gora jedina zemlja u regionu u kojoj se broj turista povecao u odnosu na isti period prosle godine. To i vjerujem, ali svakako stoji da se jos puno puno trebaju potruditi kako bi cg primorje postalo turisticka destinacija u pravom smislu rijeci. Prije svega je ljudski faktor u pitanju (bonton na primjer haha i komunikacija s gostima).

Specijalitet

Na prvo mjesto stavljam njeguski prsut. Malo je reci da je odlican. Dok sam ovdje uzivam da ga konzumiram. naravno, umjereno, jer sve sto je previse dosadi, a takodjer je i stetno. Tako je pa makar i izgledalo kao fraza.
Osim prsuta specijalitet je i sir iz ulja (maslinovog). Svakako probajte!

Netipicno

Osim navedenih specijaliteta, u ponudi je puno toga netipicnog crnogorskog: hamburgeri, pice, pljeskavice i razni bureci (kao sto sam vec navela BUREK JE SAMO JEDAN, a bas me zanima ko li je te sto su to postavili ucio pravopisu). Da se zakljuciti kako su zbog svih tih silnih mirisa iskusenja velika. Uspjesno im odolijevam. Prodjem pokraj svih tih standova hladnokrvno grickajuci jabuku. Istina ponekad i ja "zgrijesim", ali samo ponekad haha. "Slaba" sam jedino na slatkise, priznajem. (u to ime: upravo sam na faceu vidjela zgodnu foru: ljubav je zamjena za cokoladu )

Tahi, tahiii...

Ni manjeg grada ni vise taxi - vozila. Navece jedino njih mozete vidjeti na ulicama. Kakva je to taximania!?

STANDARDno

Toliko je skupocjenih automobila na ovdasnjim parkiralistima da vam jednostavno "mozak stane". Ne  volim automobile nimalo, ali taj sjaj ne moze da ne privuce paznju. Naravno da nije odraz ovdasnjeg standarda, nego "bijes" onih sto kao "osvajaju svijet"
Sinoc sam gledala film "Beogradski fantom". Jedan momak ukrao je porsche i po gradu se utrkivao s policijom. Dugo ih je nadmudrivao dok ga na kraju nisu uhvatili. Svi su mu se potajno divili, ali eto morali su izvrsavati svoje duznosti.
Htjela sam fotkati jedan porsche koji sam prtethodnih noci vidjela na setalistu, ali nije ga bilo. U skladu s filmom nestao je .

Nakit...

... na plazi je svakako OUT, a ako uz to istice i vjerska obiljezja onda pogotovo. U ovom slucaju o ukusima ipak treba raspravljati pa makar i ne bili fashion guru!

Na tajnom zadatku

Ulicice su uske, a guzve velike. Kretanje pjesaka je kao da su na nekom tajnom zadatku FBI ili CIA-e haha. Lijevo, desno, okret, cik-cak. Prava ludnica! Koliko su pjesaci stvarno vazni, govori i duzina trajanja zelenog svjetla na semaforima. Vremena je tek toliko da dotrcite do pola bulevara, a poslije sta vam bude ccc.

Aerobik

Bas sam se obradovala kad sam vidjela da ce svako jutro biti aerobic na bazenu Rondo 2. Iako plivam i pjesacim maksimalno, mislim da ce mi i ovo biti korisno, a vrijedi i uraniti.Kolaricu panicu, pletemo se samicu...

Haha, sala mala. Vidjela sam na Fb-u grupu Mrzim kad mi se zamrse slusalice. Tada sam se smijala, a sada shvatam da je ta pojava stvarno cesta. kao da slusalice imaju "magnet" za mrsenje. Cudo jedno.

KALEIDOSKOP
<< 08/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


SADRŽAJ
POČETAK


Svaki pocetak je tezak, ali...

PARIŠKE CRTICE

Crtice iz grada svjetlosti
U trazenju da Vincijevog koda
I bi praznik
Piknik na francuski nacin
Pogled s Ajfelovog tornja
Ratatouille
Montmartre...sa stilom
Ogledalce,ogledalce moje...
Pariske plaze
Centar Georges Pompidou
Dvorac Chantilly
Champs Elysees
Pantheon&parc Louxembourg
Parc Bercy&biblioteka Francois Mitterrand
P.S.
Suveniri
Mozaik
U ocekivanju Esmeralde i KvazimodaŠKOLSKE CRTICE


Knjiga (n)ovog vremena: "Pedagogija za XXI vijek"
Djecija logika I
Vrata prema nenasilju...
Vrata prema nenasilju: Naranca...
Djecija logika II
Bisce, sretan ti 748. rodjendan!
Vrata prema nenasilju: Od pripreme do realizacije
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota I dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota II dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota III dio
Sjecanja: Stvaralastvo ucenika u funkciji borbe protiv ratne stihije i strahota IV dio
Djecija logika III
Zavrsna svecanost obiljezavanja Svjetskog dana voda u Martin Brodu
Martin Brod: Nek voda vam prica...
Vrata prema nenasilju: Igra Tajni prijatelj ili prijateljica
Igrajte se vi s djecom, a znanje ce im nadoci
Vrata prema nenasilju: Saradnja ili kooperacija
"Vezeni most" 2008.
Priredba povodom ramazanskog Bajrama
Dobrodošli u Zemlju bajki (napisao Branko Ćopić)
Jedna jezicka sitnica
(Raz)otkrivanje :)
Posjeta drugom medjunarodnom sajmu knjiga u Bihacu
Opomena
Djecija logika IV
U setnji nasim Biscem
Sretna Nova 2009. godina
A kakvi bismo trebali biti?
I vase dijete je ucenik
Prozor u dječiji svijet
Dobro nam došlo proljeće! (razredna debata)
Dobro nam došlo proljeće! (dobrodošlica u stihu, slici i riječi)
Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana voda
World Water Day - Every Day
Stručno usavršavanje: ogledni čas kolegice Elvire Kulenović
Ma šta - mašta ili Kad psi i mačke progovore...
U aprilu - bajkovito...
"Kad jednom dođeš u grad od lišća da budeš najdraži gost..."
Novi list okrećem)
Neki novi klinci
Dječiji memorandum roditeljima
Jesen je u gradu najljepša u parku
Djeda Mraze, Djeda Mraze...
Auuu, što je škola zgodna...
Zima se smrzla, a nama ništa...


Provjerimo znanje

Ako ste se posvađali sa njihovim veličanstvima Č,Ć,Dž i Đ evo jedinstvene prilike za pomirenje
Vrste rijeci (provjera znanja)
Za vjezbu usavrsavanja pisanja i urednosti rukopisa
Vracanje u stvarnost
Provjera znanja iz Bosanskog jezika i književnosti: obrađena gramatičko - pravopisna pravila
Ljetni pravopisni test
MultiMedija
IJE ili JE - privilegija našeg jezika :)
Privilegovano priJATeljstvo
Pravopisni vremeplov


Sekcija
(Crveni križ)

Zajedno u humanosti
Opcinsko takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X kantonalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (I dio)
X federalno takmicenje "Upozoravanje na opasnost od mina" (II dio)
Prva pomoć
Zvon-či-ći, zvon-či-ći
Tuberkuloza - zarazna, ali IZLJEČIVA bolest
4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina
"Spasimo živote. Učinimo bolnice sigurnim tokom vanrednih događaja"
XIV općinsko takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
XIII kantonalno takmičenje omladine i podmlatka u pružanju prve pomoći
"Naš svijet - tvoja akcija"
XI općinsko takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI kantonalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina"
XI federalno takmičenje "Upozoravanje na opasnost od mina" u Vogošći

OUR SCHOOL TRIPS

EKSKURZIJE

2007.

Velika Kladusa.Buzim

2008.

19.05.2008
20.05.2008


2009.

I Dokle teče, kud vodi ova cesta...
II U vezirskom gradu
III Nije Ramzes, nego Ramo
IV Bassinus
V Na koju stranu svijeta? - pitanje je sad
VI Bosnom i Hercegovinom kroz stoljeca
VII U Pionirskoj dolini i jos ponegdje
VIII BAS lijepo...
Crikvenicki neocekivano ili Zucker kommt zu letzt

VLAŠIĆ

Hajdemo u planine, jer tamo nema zime
Dan drugi: OgLEDalo
Pahuljice na "Pahuljici"

ZAGREB

2009.

Rembrandt kommt zu letzt!
Povratak u budućnost

2010.

Zbog čega te volim...
Na zapadu nešto novo...
Zagrebarije...
Povratak na zapad

OPATIJSKE ČAROLIJE

2009.

I Trcimo za suncem
II Zar u Rijeci more!?
III Sve sama exclusiva
IV Iznenadjeeenjeee
V Osmi mart nam dolaziii ili nedjelja u pravom smislu rijeci
VI Svakog gosta tri dana dosta
VII Za pocetnike ili Izgovor :)

2010.

Privilegija bajna
Opatijsko - riječka slagalica
Kulturisti
Domenica mosaicoDAN ŠKOLE

2008.

Priredba
Druženje u planinarskom domu na Plješevici)

2009.

Priredba
TOP provod


BIOGRAD & ZADAR

2007.

Premijera

2008.

Uvertira za orgulje,kisu i oblake

2009.

Neka nova dimenzija
Kad sunce šarmira oblake
I Biograd svoj ekodar ima
Kud plovi ovaj brod
Zadarski nocturno
Dan drugi ili Kao kod svoje kuće
Poslovični treći dan
P.S. ili Special Thanks

2010.

BIO jednom jedan GRAD
Zara za dar
Vamos a la playa...
Nebo je žuto, a sunce je blue...
Krug, uokrug, sunce brodi...
Kao refren...


VODENI PARK KOZARAC

2008.

Poslije slanog - SLATKO

2009.

Cekam te na starom mjestu...

NOVI VINODOLSKI

2010.
U Novom po starom

Civitatis Bihigensis
Moja je mladost komadić Bišća
Sjecanje
Bišće, sretan ti 748. rođendan

Bihaćko ljeto 2008.
Najava
Juni na Uni
10. bihacko ljeto
Na prvi ljetni dan
Sinoc je...
"Grasak na zrnu princeze"
"Tvrdjava"
U Gradskoj galeriji Bihac...
Kad juni krene kraju
Blizi se...
Stize nam juli...
Zivis u oblacima mala...
Nakon toliko godina...
Stilske vježbe
Čarobnjak iz Oza
Husein Dervišević "Čitač samoće"
Djelidba

2009.

Jedini virus kojeg volimo
Čudesni trenuci od korica do korica
Rapsodija kišnih niti...
...I ono što zahvatiš... i to je more...
Pjesmovanje na strani života

MORČICE
Budvanske crtice

2007.


I Bas kao u vicu...
II Zurim polako...
III Svi putevi vode u Stari grad
IV Vozicem prema Becicima i Rafailovicima
V Kao refren
Koncert Sergeja Cetkovica
VI Nightlife
VII Let's walk!
VIII Vec vidjeno, a uvijek iznova dozivljeno
IX Sjedoste li i razrahatleisaste li se

2008.

Ljeto nam se vratilo
Cinemanija
Pola moga odmora
Neka, neka...
Ko ima posla s policijom...
Juri kolovoz...
Neplanirano...
O-lim-pi-ja-da
Feno-meno-menalno...
Kuda na izlet...
Zaustavila bih vrijeme...
Dobri den!
Zivjelo pjesacenje!
Posjeta "zabranjenom gradu"
Ponekad nocu...
Do zore rade kluboviiii...
Miracle Beach
Bungee jumping
"Djeca su ukras svijeta"
Citadela
U budvanskome Starom graduuu, gdje carlija vjetric miooooooo
U kaleidoskopu kaleidoskop
Negdje juzno...
Ogledalo mojih osjecanja

Dubrovacke crtice

"O lijepa, o draga, o slatka slobodo..."
Još u Kneževom dvoru. Sama u Katedrali. Dubrovačka skalinada
Lekcija hrvatsko - ruskog. Dundo Maroje & Bokčilo. Jedan Roland. Sunčana fontana
Za sva vremena Dubrovnik...

2009.

Pozdrav s juga
U filmskom sam elementu...
Hej ti
Weekend
Reader
Novi je dan...
Miriše sol u mojoj kosi :)
Vrijeme, vrijeme, čudno vrijeme
Endemično
Totalno drukčija od drugih...
Kad ide mi gluma :)
Uhvati trenutak!
Pljusak nas samo vara
Jedne noći u decenbru...
Sav taj Jazz
Iznenađenje
Kad me preplavi plima emocija...
A vitar puše...
Fatamorgana
Juče, danas, s(j)utra...
Ako treba ja mogu sve, poci s' mora na vrh planine...
Dvostruko...
Ja i moja sjenka
Šetajući Zidinama
Ko (g)radi, ne boji se gladi...
Laaakoo, lako nepodnošljivooo :)))
Pretežno vedro
U noći punog mjeseca
Kad "Embellriva" cirkus stvori
Evo sam na Cetinje
Ojha
P.S. ili Pčelica s onu stranu ogledala


BEZVREMENSKE CRTICE
I to će proći
Razgovor sa samim sobom
Meša Selimović: "Tvrđava"
"Ah, ta politika!"
S poštovanjem...!
"Svaki se čovjek nečemu nada, čak i onda kad je izgubio svaku nadu"
Preživjeli smo rat, preživimo i mir!!!"
Budimo prijatelji!
Na današnji dan...
Danak modernom dobu
"Nesvakidašnji" dan 29. februar
Bio jednom (anti)ratni dnevnik...
KAKO SI?
Ma "razumijemo" se mi :-)
Ima toga još...
Ćamil Sijarić: "Zapisi o gradovima"
Pomiješana osjećanja
Nikad više ovog dana...
Enes Kišević: "Samome sebi"
Enes Kišević: "Kako je mak odletio za pčelicom"
Osuđen na prošlost... Na retrospektivu osuđen...
Na novom početku...
Koji je dan i koja godina?
Zimska idila traje i traje i traje...
Moza(i)k
Alarmantnih devet
Kao na filmskoj traci...
Svijet oko mene
Zlatna sredina
Zimzelen...
Jedan produženi vikend, molim!
Slovom u glavu
Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?
Tako mi "Plavog zuba" kidam BEŽIČNO...
Lekcija zlatne ribice Karoline ili Private
Oktobarski ratatouille
Smrzlenoooo...
Voilà!
Zima otjerala snijeg
I tu je i nije...
On samo prati ljude...
Kao pravi prvačić, sav važan...
Minusi ispod svake nule...
Neka svemir čuje nemir...

Facebook
My FB profil

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Journey
spagosmail
RODNA GRUDA
Dead Poets Society
Surogat
Gracias a la Vida
Suviše tajni u očima.
∇a§IONia
burek
Bojis li se mraka
Žulj na duši
Strangers In The Night
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
izlog jeftinih mladića
Superpenzioner
dnevnik jedne kurtizane
Rahat No More
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Leteci Holandjanin
Gamer4ever
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Početak početka je svuda. Kraj kraja je u nama.
Svemirske Pjesme
Pozor: Jasan stav!
another one bites the dust
Nikad ne reci dvaput
U urbanoj sahari života
blob
pig from spejs
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
*A Lonely Road*
HajdukInfo
He is My Soulmate
VideoArhiv
strpavsi u kofer snove i ambicije...
Osećanja. O. Sećanja.
MANCHESTER UNITED BiH
Iskreno Vaša
The Dewd's
hadzinica
RIJECI ZIVOTA
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Mhm A-ha Oh Yeah Da-da
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Tišina
više...

BROJAČ POSJETA
805380

Powered by Blogger.ba