beats by dre cheap

Budvanske crtice VI: Nightlife

Noćni život u Budvi i na cijelom crnogorskom primorju je vrlo interesantan i dinamičan. Poslovica kaže: "Teško je svijetu ugoditi", ali ovdje se čini da ona ne važi. Vodilo se računa da "svi dođu na svoje".

To je pozitivno. Negativno je miješanje muzičkih žanrova. Kako su duž šetališta klubovi na otvorenom, čudni "mixevi" su neminovnost. U jednom klubu puštaju techno-house, drugi je u latino - fazonu, u trećem "drma" turbo folk, u četvrtom pop - rock. Mislim da komentar nije potreban . Strani turisti su iz godine u godinu zbunjeni ovim fenomenom.

Izlazila sam svaku noć. Navika mi je bila da najprije prošetam, vidim gdje se šta dešava i onda odlučim kako ću se provesti. Kad sam išla s društvom onda sam najčešće pravila kompromis jer su oni željeli slušati narodnjake a ja ne. (ali eto popustila sam ponekad :-))

Ranijih godina sam slušala Sergeja Ćetkovića.Svidio mi se njegov repertoar. Osim svojih izvodio je i pjesme Kemala Montena, Olivera Dragojevića, Zdravka Čolića, "Prljavog kazališta", "Parnog valjka", "Hari Mata Hari", "Crvene jabuke", Erosa Ramazzottija itd.

Međutim ove godine nije pjevao na uobičajenom mjestu pa mi je bilo neobično. Zato sam se toliko obradovala kad sam čula da će imati koncert. Šta da kažem: Bilo je fenomenalno.

Rado sam slušala i Aleksandru Radović, "Amadeus - band" (koji bi uvijek napravili vrhunsku žurku; ma koliko puta da ih slušate nikada ne bi dosadili), Marka Bulata (koji me ugodno iznenadio svojim vokalnim sposobnostima iako ne slušam tu vrstu muzike), Peru Stefanovića i mnoge druge. Ovog ljeta bila sam na koncertima Saše Kovačevića i Dženana Lončarevića (za kojeg ranije nisam čula; njegov vokal podsjeća na našeg Kemala Montena i to posebno pjesma "Nikome ni reč" koja je bila hit ljeta).

Pjevači i bandovi svoje nastupe su tako "dozirali" da ponovo dođu u isti klub za desetak dana. Računaju na smjenu turista :-) Tada mi bude pomalo dosadno, ali "ko je meni kriv" što ostanem na moru mjesec dana :-)

Preporučila bih da obavezno posjetite i predstave, izložbe i večeri poezije u sklopu Grada teatra koji se održava na ljetnoj pozornici u Starom gradu. Tamo se odvijala i atraktivna "Noć reklamoždera". Kao što možete zaključiti noćni život u Budvi je kao veliki šareni mozaik.

Evo za kraj jedne zgode: Izišla sam u grad s prijateljicama. Jedna je bila iz Valjeva, a druga iz Njemačke.  Valjevčanka i ja smo bile za to da najprije lijepo prošetamo pa onda da odemo na piće. Njemica je na to rekla: "Kakva šetnja. Svi ovi ljudi koji šetaju okolo, nemaju novca da plate piće. Ja imam i zato ćemo sjesti negdje." Ma vidite vi tu logiku. :-)

Ah, da pa naravno ima i negativnih strana budvanskog nightlifea. To je prestanak "žive svirke" na otvorenom u jedan sat poslije ponoći. Razumijem ja da mještanima to smeta, ali ako hoće turizam, onda se štošta mora i izdržati. Nego nije ni to tako strašno. Gore je što se policajci "nacrtaju" tačno u jedan i strogo kontrolišu da li se muzika prekinula. To narušava turističku sliku.

Kao da je policijski sat...

U discoteci "Trocadero" (otvorenoj prije dvije godine) žurka se nastavljala do ranih jutarnjih sati. Po repertoaru bih je prije nazvala folkotekom :-) pa ko voli nek' izvoli...

[IMG]http://img141.imageshack.us/img141/5205/img0725up7.jpg[/IMG]

 

Indijanci su svake godine posebna atrakcija.

[IMG]http://img141.imageshack.us/img141/1052/img0716mn3.jpg[/IMG]

 

 

KALEIDOSKOP
http://pcelica74.blogger.ba
25/02/2008 09:41