beats by dre cheap

Zlatna sredina

Sjetih se kako nas je na ispitu iz filozofije profesor pitao hoćemo li lakša ili teža pitanja. "Zlatna sredina!" - odgovorila sam brzinom svjetlosti. Profesor je bio malo zatečen, osmijehnuo se i rekao nam pitanja. Moje prvo pitanje bilo je o Aristotelu i njegovom učenju. Donijele su mi ga upravo naslovne dvije riječi. Kad sam ih izgovorila, nisam "ciljala" baš to pitanje, nisam se ni "izvlačila", a još manje "pametovala", samo sam razbijala tremu. U tom trenutku je jedan kolega koji je sa mnom polagao ispit rekao profesoru da je dobio sina. Profesor mu je čestitao, a onda razmišljao šta će ga pitati. Ne znam šta mi je bilo, ali mahinalno sam rekla: Profesore, možete ga pitati nešto o majeutici. To mu je i postavio. Čudila sam se svojim "zrncima inspiracije" i hrabrosti. Šalim se: zaista se nisam imala čega plašiti. Profesor filozofije je predusretljiv čovjek, tolerantan, zna da sasluša i želi da pomogne studentima. Nažalost, ima i onih koji nisu takvi i ponašaju se u stilu "Bog pa ja", ali neću o njima.

Nego, da se ja vratim zlatnoj sredini. Svakodnevno koristimo ovu sintagmu u raznim životnim situacijama, kao što volimo reći i da "filozofiramo". Naravno, da to nemam veze s filozofijom. Uh, odstupih ja od teme, ali ne mogu da se ne prisjetim izreke: "Dobro je biti filozof, ali ne i da te filozofom smatraju!"

Bolje da se zakunem da ću u nastavku pisati o zlatnoj sredini prije nego me počnete gađati raznim trendy predmetima. Šala mala...

Uvijek se iznova uvjeravam da je korisno pridržavati se zlatne sredine.

Sve treba biti umjereno: hrana, piće, učenje, sport, gledanje TV-a.... Baš sve. Ako pretjeramo u bilo kojoj sferi, neće nam više pričinjavati zadovoljstvo. Recimo, volim čitati neku knjigu, ali ako bih je čitala više puta zaredom, pitala bih se da li bi mi se i dalje sviđala.

Dalje: mogu mi se određeni filmovi sviđati, ali nakon milionite reprizine reprize naravno da mi se već smuče.

Priznajem i da sam "ovisnica" o čokoladi, ali čak i u ovom slučaju sam principijelna hahaha.

U današnjoj najezdi raznih reality show-ova (da ih sad ne imenujem niti reklamiram) bude mi zanimljiva samo prva sezona, a sve kasnije mi je neprivlačno i u fazonu "Deja vu". Pitam se kako nekome može biti zanimljivo upravo ponavljanje. Često to spomenem i svojim učenicima. Oni kažu da više vole kad vide i čuju nešto novo, nego stalno jedno isto. Bogami, neki to svojim ponašanjem demantuju haha.

Zlatna sredina, zlatni presjek, zlatne godine.... često pozlaćujemo život i dobro je da je tako.

I u zlatu je važna zlatna sredina. Kralj Mida bi to odmah potvrdio.

Očigledno ni magla nije spriječila uticaj zlatnog Mjeseca.

Nego, dosta pisanja. Ako nastavim opovrgnut ću postavljenu teoriju umjerenosti.

KALEIDOSKOP
http://pcelica74.blogger.ba
18/01/2009 01:15