beats by dre cheap

Kultura življenja (ni)je samo školski predmet!?

Počinjem pisati, dok mi se bezbroj misli roji u glavi.

Još u ranom djetinjstvu pričali su nam da postoje dobri i loši ljudi. Srećom loših je manje, ali ipak postoje i treba biti oprezan. Bila je to prva uljepšana lekcija iz bontona koja se urezala duboko u sjećanje. Od onog najelementarnijeg: "Ne razgovaraj s nepoznatima i ne uzimaj ništa od njih!" pa do kasnijih složenijih međuljudskih odnosa.

Sjetih se pjesme: "U svijetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo, u njemu je sve lijepo, u njemu je sve nježno, u njemu se sve raduje..."

Svima nam je bolje kad je tako, bilo u stvarnom, bilo u virtualnom svijetu.

Neki nažalost na to zaboravljaju, licemjerni su i stvaraju svoj neprepoznatljivi alter ego.  Šta li im to daje "hrabrost" da učine nešto što u stvarnosti ne bi mogli ni smjeli. Postoji mobbing, bullyng i mnogi drugi oblici nasilja, ali, kako nazvati svojevrsno nasilje na internetu!? Takvi se sigurno nisu upitali kako bi bilo da je njima neko učinio nešto slično. Ne znaju "poći od sebe"!

Ne shvataju da je virtualni svijet (pa tako i ovaj blogger) velika kuća, da treba pokucati, pozdraviti, razgovarati, slušati, poštovati, a ne "kritikovati" i narušavati privatnost drugih blogera...

I ovdje, kao i u drugim životnim sferama, postoji kućni red!

Ne činimo nešto što ne bismo "uživo"! Možda se čini da virtualno nema svoju težinu, ali ima i te kako. Pišem najviše zbog onih blogera koji su ovo osjetili, a mnogi nažalost obrisali svoje blogove. Imaju moju podršku i nadam se da će se vratiti.

Zadržimo blogosferu pozitivnom i učinimo je boljim mjestom.

Upamtimo da kultura življenja nije samo školski predmet!

Upravo pročitah jednu lijepu misao: "Prijatelje svilenom rukom birati, a gvozdenom držati treba!" Čuvajmo ih i "zalijevajmo prijateljstvo" (bilo stvarno ili virtualno, tu razlike nema).

KALEIDOSKOP
http://pcelica74.blogger.ba
13/07/2009 23:20